Editura Evenimentul si Capital

REFERAT DNA: ȘEFUL POLIȚIEI ROMÂNE, Petre Tobă, s-a întâlnit cu inculpatul Duicu Ioan-Adrian în sediul GUVERNULUI. RTV acuză Mediafax de MANIPULARE: „Șeful IGPR nu a declarat că a fost chemat de Ponta”

14-04/duicu-2-465x390-465x390
Autor: | | 205 Comentarii | 8056 Vizualizari

În referatul de prelungire a arestării baronului de Mehedinți, Adrian Duicu, DNA arată că Victor Ponta l-ar fi chemat la sediul Guvernului pe șeful Poliției Române, chestorul Petre Tobă. Tot acolo s-ar fi aflat și fostul președinte al CJ Mehedinţi. Deși în documentul procurorilor nu apare nicio afirmație a șefului IGPR referitoare la faptul că ar fi fost chemat de premier, mediafax. ro susține că există o declarație în acest sens. RTV susține că referirea la Victor Ponta e o manipulare.

UPDATE.15.30. Informații contradictorii legate de Scandalul Duic au apărut în mediile online, după publicarea referatului DNA. Mediafax.ro relatează că „procurorii DNA arată, într-un referat, în cazul Duicu, că şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, s-a prezentat la Guvern, la solicitarea premierului Victor Ponta, pentru a discuta cu fostul şef al CJ Mehedinţi, DNA invocând ca probă declaraţia lui Tobă, fără a reda însă afirmaţiile acestuia”.

În replică, România TV susține că Mediafax manipulează:„În declaratia DNA, Toba contrazice ideea ca Victor Ponta sau Radu Stroe ar fi fost la intalnirea cu Duicu. Mediafax a publicat azi o stire despre faptul ca referatul DNA spune ca Ponta ar fi fost prezent. Conform declaratiilor lui Tobă, Victor Ponta nu a avut nici o intalnire cu Duicu sau Toba si nu a avut nici o legatura cu aceasta. Informația, rostogolită ulterior și pe alte canale media, nu conține și declarațiile pe care le-ar fi făcut Tobă, ba mai mult, se afirmă că, de fapt, Duicu ar fi trimis un sms chestorului, în care i-a spus acestuia că este chemat de premier la Guvern. Cu toate că, inclusiv din informațiile lansate pe piață de Mediafax, nu reiese că ar exista cea mai mică implicare a lui Victor Ponta în caz și că referatele procurorilor, consultate de jurnaliști, arată și ele acest lucru, știrea a continuat să fie perpetuată în mod evident manipulator.”.

Conform unor surse, citate de RTV, în declarațiile date către DNA,  șeful IGP, Petre Toba, a declarat că primul ministru nu a avut nici o legatură cu activitatea sa si cu acest caz. În declaratiile date cu ocazia audierii sale la Parchet, Petre Toba recunoaște că „la activitatea la care am participat eu la Guvern în acea zi nu a participat nici domnul prim ministru, nici domnul ministru Stroe."

„Mediafax, agentia controlată de Adrian Sârbu, a încercat în repetate rânduri să îl implice pe Victor Ponta în scandalul Duicu, dar procurorii DNA și seful IGP, Petre Tobă, nu au confirmat niciodata acest lucru.”, mai scrie Romania TV.

UPDATE 12:55: "Nu l-am chemat niciodată pe domnul Tobă să se întâlnească cu domnul Duicu, iar domnul Tobă este un poliţist de mare valoare. A fost numit în funcţie de domnul Oprea când era în ministru", a declarat Ponta după ce a fost întrebat dacă i-a convocat în biroul său pe mai sus numiţii, după ceremonia de retragere a militarilor romani din Afganistan.

Întrebat şi dacă CV-ul Elisabetei Ponea a ajuns pe biroul său, Victor Ponta a ţinut să spună doar că "Nu ştiu despre ce mă întrebaţi. Începeţi să mă faceţi să mă simt că sunt în România"

Procurorii DNA precizează că "mai multe persoane au fost audiate în calitate de martor şi au fost solicitate înscrisuri de la mai multe instituţii, mijloacele de probă astfel administrate confirmând situaţia de fapt".

Potrivit referatului DNA citat, la data de 20 martie 2013 fostul şef al Consiliului Judeţean (CJ) Mejedinţi i-a cerut lui Doru Dumitrescu, la acea dată adjunct al secretarului de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, şef al Departamentului de Ordine Publică în cadrul aceluiaşi minister, să discute cu Petre Tobă în sensul de a obţine promovarea lui Ştefan Ponea, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Mehedinţi la data faptelor, într-o funcţie de conducere în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

Cei doi au purtat o altă discuţie pe aceeaşi temă şi pe 3 aprilie 2013, stabilind să se întâlnească şi să discute în ziua următoare, discuţie la care urma să participe şi Ponea.

La data de 11 iunie 2013, Duicu îi comunică lui Dumitrescu că, pe data de 13 iunie 2013, intenţionează să meargă la premier: "Mă duc la premier dimineaţă şi o să-l pun şi pe premier să sune, că eu vreau să-l stabilizez pe acesta bine acia", se arată în referat.

La data de 13 iunie 2013, Duicu s-a deplasat la Bucureşti, fără a fi însoţit însă de şeful de atunci al IPJ Mehedinţi, spun procurorii.

"Aici, de la cabinetul prim-ministrului, l-a sunat pe numitul Ponea Constantin Ştefan, transmiţându-i că la premier se află ministrul afacerilor interne. Apoi, numitul Duicu Ioan-Adrian i-a transmis lui Ponea Constantin Ştefan un SMS, transmiţându-i că prim-ministrul l-a chemat pe Tobă Petre la Guvern. La solicitarea prim-ministrului, numitul Tobă Petre s-a prezentat la Guvern, prilej cu care aici s-a întâlnit cu numitul Duicu Ioan-Adrian, care i-a solicitat menţinerea temporară a numitului Ponea Constantin Ştefan în funcţia deţinută şi promovarea sa ulterioară în funcţia de director adjunct al Direcţiei Ordine Publică, solicitare cu care numitul Tobă Petre s-a arătat de acord", se arată în referatul procurorilor.

Aceştia mai spun că, în aceste împrejurări, fostul şef al CJ Mehedinţi, folosindu-se de autoritatea conferită de poziţia sa în cadrul Partidului Social Democrat, a obţinut folosul pe care i-l promisese fostului şef al poliţiei judeţene.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate