Editura Evenimentul si Capital

EVZ 25 ani

REFERAT DNA: ȘEFUL POLIȚIEI ROMÂNE, Petre Tobă, s-a întâlnit cu inculpatul Duicu Ioan-Adrian în sediul GUVERNULUI. RTV acuză Mediafax de MANIPULARE: „Șeful IGPR nu a declarat că a fost chemat de Ponta”

14-04/duicu-2-465x390-465x390
Autor: | | 205 Comentarii | 8030 Vizualizari

În referatul de prelungire a arestării baronului de Mehedinți, Adrian Duicu, DNA arată că Victor Ponta l-ar fi chemat la sediul Guvernului pe șeful Poliției Române, chestorul Petre Tobă. Tot acolo s-ar fi aflat și fostul președinte al CJ Mehedinţi. Deși în documentul procurorilor nu apare nicio afirmație a șefului IGPR referitoare la faptul că ar fi fost chemat de premier, mediafax. ro susține că există o declarație în acest sens. RTV susține că referirea la Victor Ponta e o manipulare.

UPDATE.15.30. Informații contradictorii legate de Scandalul Duic au apărut în mediile online, după publicarea referatului DNA. Mediafax.ro relatează că „procurorii DNA arată, într-un referat, în cazul Duicu, că şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, s-a prezentat la Guvern, la solicitarea premierului Victor Ponta, pentru a discuta cu fostul şef al CJ Mehedinţi, DNA invocând ca probă declaraţia lui Tobă, fără a reda însă afirmaţiile acestuia”.

În replică, România TV susține că Mediafax manipulează:„În declaratia DNA, Toba contrazice ideea ca Victor Ponta sau Radu Stroe ar fi fost la intalnirea cu Duicu. Mediafax a publicat azi o stire despre faptul ca referatul DNA spune ca Ponta ar fi fost prezent. Conform declaratiilor lui Tobă, Victor Ponta nu a avut nici o intalnire cu Duicu sau Toba si nu a avut nici o legatura cu aceasta. Informația, rostogolită ulterior și pe alte canale media, nu conține și declarațiile pe care le-ar fi făcut Tobă, ba mai mult, se afirmă că, de fapt, Duicu ar fi trimis un sms chestorului, în care i-a spus acestuia că este chemat de premier la Guvern. Cu toate că, inclusiv din informațiile lansate pe piață de Mediafax, nu reiese că ar exista cea mai mică implicare a lui Victor Ponta în caz și că referatele procurorilor, consultate de jurnaliști, arată și ele acest lucru, știrea a continuat să fie perpetuată în mod evident manipulator.”.

Conform unor surse, citate de RTV, în declarațiile date către DNA,  șeful IGP, Petre Toba, a declarat că primul ministru nu a avut nici o legatură cu activitatea sa si cu acest caz. În declaratiile date cu ocazia audierii sale la Parchet, Petre Toba recunoaște că „la activitatea la care am participat eu la Guvern în acea zi nu a participat nici domnul prim ministru, nici domnul ministru Stroe."

„Mediafax, agentia controlată de Adrian Sârbu, a încercat în repetate rânduri să îl implice pe Victor Ponta în scandalul Duicu, dar procurorii DNA și seful IGP, Petre Tobă, nu au confirmat niciodata acest lucru.”, mai scrie Romania TV.

UPDATE 12:55: "Nu l-am chemat niciodată pe domnul Tobă să se întâlnească cu domnul Duicu, iar domnul Tobă este un poliţist de mare valoare. A fost numit în funcţie de domnul Oprea când era în ministru", a declarat Ponta după ce a fost întrebat dacă i-a convocat în biroul său pe mai sus numiţii, după ceremonia de retragere a militarilor romani din Afganistan.

Întrebat şi dacă CV-ul Elisabetei Ponea a ajuns pe biroul său, Victor Ponta a ţinut să spună doar că "Nu ştiu despre ce mă întrebaţi. Începeţi să mă faceţi să mă simt că sunt în România"

Procurorii DNA precizează că "mai multe persoane au fost audiate în calitate de martor şi au fost solicitate înscrisuri de la mai multe instituţii, mijloacele de probă astfel administrate confirmând situaţia de fapt".

Potrivit referatului DNA citat, la data de 20 martie 2013 fostul şef al Consiliului Judeţean (CJ) Mejedinţi i-a cerut lui Doru Dumitrescu, la acea dată adjunct al secretarului de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, şef al Departamentului de Ordine Publică în cadrul aceluiaşi minister, să discute cu Petre Tobă în sensul de a obţine promovarea lui Ştefan Ponea, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Mehedinţi la data faptelor, într-o funcţie de conducere în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

Cei doi au purtat o altă discuţie pe aceeaşi temă şi pe 3 aprilie 2013, stabilind să se întâlnească şi să discute în ziua următoare, discuţie la care urma să participe şi Ponea.

La data de 11 iunie 2013, Duicu îi comunică lui Dumitrescu că, pe data de 13 iunie 2013, intenţionează să meargă la premier: "Mă duc la premier dimineaţă şi o să-l pun şi pe premier să sune, că eu vreau să-l stabilizez pe acesta bine acia", se arată în referat.

La data de 13 iunie 2013, Duicu s-a deplasat la Bucureşti, fără a fi însoţit însă de şeful de atunci al IPJ Mehedinţi, spun procurorii.

"Aici, de la cabinetul prim-ministrului, l-a sunat pe numitul Ponea Constantin Ştefan, transmiţându-i că la premier se află ministrul afacerilor interne. Apoi, numitul Duicu Ioan-Adrian i-a transmis lui Ponea Constantin Ştefan un SMS, transmiţându-i că prim-ministrul l-a chemat pe Tobă Petre la Guvern. La solicitarea prim-ministrului, numitul Tobă Petre s-a prezentat la Guvern, prilej cu care aici s-a întâlnit cu numitul Duicu Ioan-Adrian, care i-a solicitat menţinerea temporară a numitului Ponea Constantin Ştefan în funcţia deţinută şi promovarea sa ulterioară în funcţia de director adjunct al Direcţiei Ordine Publică, solicitare cu care numitul Tobă Petre s-a arătat de acord", se arată în referatul procurorilor.

Aceştia mai spun că, în aceste împrejurări, fostul şef al CJ Mehedinţi, folosindu-se de autoritatea conferită de poziţia sa în cadrul Partidului Social Democrat, a obţinut folosul pe care i-l promisese fostului şef al poliţiei judeţene.

"Apoi, numitul Duicu Ioan-Adrian l-a sunat pe numitul Ponea Constantin Ştefan, comunicându-i rezultatul întâlnirii avute cu Tobă Petre: 'ţie ţi-a rezervat director adjunct la Ordine Publică şi-l ţine până te hotărăşti tu să pleci de-acolo şi i-am spus: nu pleacă acum de aicea…ştia subiectul de ea, că vrea să vină la Parchetul General, că la DNA a avut o problemă şi n-a pus-o acolo…deci e absolut ok, o să urmeze treaba aia cât de curând; cealaltă zic; ceea ce te interesează cel mai mult'", se mai spune în referat.

Procurorii notează că, în acest fel, Duicu i-a transmis lui Ponea că, în viitor, acesta va obţine şi folosul vizat pentru soţia acestuia, Elisabeta Ponea, respectiv ocuparea unei funcţii de conducere în cadrul unei structuri de parchet din Bucureşti.

Cu privire la aceeaşi întâlnire, Duicu i-a transmis şi lui Doru Dumitrescu: "l-a chemat acolo şeful al mare, l-a chemat acolo la Guvern; şi a venit acolo; ok", se mai spune în referat.

Discuții între Adrian Duicu, fost președinte al CJ Mehedinți, și Adrian Bădescu, consilier în cadrul Cancelariei Prim-ministrului și președinte al TSD Mehedinți, în legătură cu numirea Elisabetei Ponea într-o funcție de conducere la PÎCCJ sau DNA, dar și faptul că propunerea în cazul procuroarei a fost înaintată CSM de către ministrul Justiției apar în referatul procurorilor anticorupție prin care aceștia cereau prelungirea măsurii arestării preventive în cazul fostului șef al CJ Mehedinți.

În ceea ce privește folosul pretins de către Ștefan Ponea pentru soția sa, Elisabeta Ponea, respectiv numirea într-o funcție de conducere în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție sau în cadrul Direcției Naționale Anticorupție, procurorii susțin că din mijloacele de probă administrate pe parcursul urmăririi penale au reieșit următoarele aspecte relevante:

"În 8 iulie 2013, Adrian Duicu l-a contactat telefonic pe Adrian Bădescu, consilier în cadrul Cancelariei Prim-ministrului și președinte al TSD Mehedinți, căruia i-a spus să-i transmită lui Vlad Stoica, șef al Cancelariei Prim-ministrului, ca acesta din urmă să-i ducă premierului CV-ul numitei Elisabeta Ponea", se spune în referatul DNA.

Potrivit documentului, în cadrul discuției, Adrian Duicu a convenit cu Adrian Bădescu ca acesta să-i spună șefului Cancelariei premierului că primii doi s-ar fi întâlnit și că nu au discutat aceste aspecte ''sensibile'' la telefon.

" (...)

Adrian Duicu: Deci am vorbit de toate comunele, numai de treaba mea nu l-am întrebat de ce nu am fost. Am fost cu el la masă, m-a luat cu el cu mașina. (...) N-o să-i spun lu' Vlad prin telefon eu.

Adi Bădescu: Așa?

Adrian Duicu: Să-i ducă CV-ul lu'... m-a întrebat de CV-ul lu' ...

Adi Bădescu : Vlad?

Adrian Duicu: Lu' madam Ponea. Da.

Adi Bădescu: A! Lu' ... așa? Am înțeles.

Adrian Duicu: Lu' doamna... doamna lu' șefu' ... a lu' Ponea.

Adi Bădescu: Aha. Am înțeles.

Adrian Duicu: Știi?

Adi Bădescu: Bine. Bine.

Adrian Duicu: Spune-i lu' Vlad tu că eu nu pot să-i spun. Îi spun că o să-i spui tu ceva că eu... Că ți-am spus ție, că m-am întâlnit cu tine și ți-am spus, nu la telefon.

Adi Bădescu: Da. Da. Am înțeles.Adrian Duicu: Să ducă CV-ul pentru... pentru procuroru', pentru Ponea.

Adi Bădescu: Aha. Am înțeles.

Adrian Duicu: Lu' doamna Ponea.

Adi Bădescu: Îhî.

Adrian Duicu: Neapărat îi spui lu' Vlad! Da?

Adi Bădescu: Da.

Adrian Duicu: M-a întrebat de el unde e.

Procurorii mai arată că, ulterior, în aceeași zi, Adrian Duicu l-a contactat pe Vlad Stoica, pentru a se asigura că Adrian Bădescu i-a transmis ''mesajul''.

În 11 iulie 2013, Adrian Duicu a mai purtat o discuție telefonică pe aceeași temă cu Adrian Bădescu:

(...)

Adi Bădescu: Și cu ăla, nu știu. Îi mai aduc aminte și azi să-i dea lu' ăl mare.

Adrian Duicu: Cu?

Adi Bădescu: CV-ul, îi mai aduc aminte și azi să i-l dea lu' ăl mare.

Adrian Duicu: Da. Da. Da. (...)

De asemenea, s-a reținut de DNA că, în 2 septembrie 2013, Adrian Duicu i-a transmis lui Ștefan Ponea un mesaj SMS cu următorul conținut: ''Zilele.astea.o.sa.fie.contactata.sotia.ta''

"La data de 4 septembrie 2013 Ministerul Justiției a transmis Consiliului Superior al Magistraturii propunerea ca numita Elisabeta Ponea să fie numită în funcția de procuror șef al Secției Judiciare a Direcției Naționale Anticorupție", se mai spune în document.
Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
07:00 Surse: Lista scurtă de MINIȘTRI a PSD. ARTILERIA GREA a partidului intră în joc 19:26 Tăriceanu a făcut ANUNȚUL. Ce spune despre o majoritate ALDE-PNL 16:44 Portretul-robot al VIITORULUI PREMIER. Cine vine la Palatul Victoria 16:19 Klaus Iohannis despre premier: O să REZOLV foarte REPEDE problema MAJORITĂȚII 15:12 PSD pregătește „Guvernul fără pitpalaci” 15:00 Planul chinezesc al echipei Ponta - Grindeanu 14:28 Capul fostului ȘEF SRI George Maior, CONDIȚIE pusă în PSD pentru noul Guvern 13:05 De ce nu vrea PNL să intre la guvernare 09:28 Greșeala FATALĂ din LISTA de PREMIERI a lui Dragnea, descoperită de Băsescu 16:25 Ce spune Iohannis despre ALEGERILE ANTICIPATE 13:45 Ce ASCUNDE programul CONSULTĂRILOR la Cotroceni 12:53 STRATEGIA PNL înaintea CONSULTĂRILOR cu Iohannis. Orban NU VREA la guvernare - surse | Exclusiv EvZ 12:51 Portița matematică a lui Klaus Iohannis: PSD riscă să piardă guvernarea 10:57 Cine nu i-a RĂSPUNS la telefon lui GRINDEANU după ce a fost DEMIS 09:58 Noul premier: lista scurtă din PSD - surse 09:27 Evoluție INCREDIBILĂ în SONDAJE pentru PSD, în urma CRIZEI INTERNE. Influența SCANDALULUI asupra electoratului 08:52 Ce va face ministrul Justiției PÂNĂ în ULTIMUL MINUT, după demiterea Guvernului. Declarațiile lui Toader 00:20 Grindeanu ARE O INFORMAŢIE-BOMBĂ DESPRE ŞEFUL PSD: „I-am spus lui Dragnea…” Premierul a vorbit şi despre SCHEMA MARII TRĂDĂRI care L-A DEZAMĂGIT CRUNT 18:50 Cronica Războiului conjugal din PSD. România lui Cristoiu

Articole salvate