RĂSPUNSUL SRI în urma acuzațiilor aduse de APADOR-CH cu privire la proiectul de SUPRAVEGHERE ÎN MASĂ

RĂSPUNSUL SRI în urma acuzațiilor aduse de APADOR-CH cu privire la proiectul de SUPRAVEGHERE ÎN MASĂ

Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (Apador-CH) şi alte trei organizaţii neguvernamentale au redactat o scrisoare deschisă în care transmite mai multor instituții naționale și europene îngrijorarea cu privire la un proiect de supraveghere în masă implementat de Serviciul Român de Informații, cu o finanțare europeană.

APADOR-CH dezvăluie că prioiectul SRI are potențial de supraveghere generalizată a întregii populații a României – un adevărat sistem informatic Big Brother – fără a avea prevăzută vreo măsură de garantare a drepturilor cetățenești sau de limitare a accesului SRI sau al altor instituții publice la datele personale colectate și integrate în acest sistem, situaţie ce duce la încalcarea drepturile fundamentale.

Redăm mai jos comunicatul de presă transmis de SRI ca răspuns în urma dezvăluirilor făcute de APADOR-CH:

Proiectul "SII Analytics - Sistem informatic de integrare și valorificare operațională și analitică a volumelor mari de date" este destinat asigurării unei capacități superioare de analiză a bazelor de date ale principalelor instituții din România.   Obiectivul platformei este de a spori considerabil viteza de căutare a informației relevante în bazele de date deja existente. Practic, în loc să interogheze sisteme diferite, neuniformizate informatic și procedural, instituțiile statului vor putea accesa informațiile integrat, rapid și eficient.   Sistemul nu colectează date noi, ci le analizează, pe baza unor algoritmi, pe cele existente. Rapiditatea în accesarea bazelor de date este impusă ca necesitate de amenințările specifice instituțiilor de intelligence din România - terorism, migrație ilegală, crimă organizată, pentru a căror contracarare este necesară o primă reacție în timp foarte scurt.   Proiectul are drept scop modernizarea si eficientizarea activităților interne ale instituțiilor cu atribuții în prevenirea și combaterea fenomenelor de terorism, crimă organizată, corupție și evaziune fiscală, respectiv a instituțiilor publice beneficiare (MAI, MP, MFP, DGAF, SRI).   Proiectul presupune un sistem de audit complex din punct de vedere al respectării legislației în vigoare, precum și al normelor de securitate privind accesul la datele stocate, orice interogare fiind jurnalizată automat și analizată în sensul evitării oricărei forme de abuz.   Aceasta este o platformă modernă, similară altora existente în plan european.   Valoarea proiectului este estimată la 142,071 milioane de lei, reprezentând aproximativ 31,5 milioane de euro, din care 84,3411% finanțare din fonduri externe nerambursabile.

Ne puteți urmări și pe Google News