Editura Evenimentul si Capital

Psihologia comunismului

Istoricul Lavinia Betea va vorbi despre psihologia comunismului
Autor: | | 4 Comentarii | 705 Vizualizari

Istoricul Lavinia Betea va vorbi la București, duminică, 27 martie, despre psihologia comunismului, în cadrul programului Conferințele Teatrului Național.

Lavinia Betea va fi prezentă în Sala Atelier, de la ora 11.00. „Ideologia comunistă a țintit utopia «omului nou». Un proiect psihologic, în fapt, prin care se urmărea formarea unei comunități planetare. Oamenii ar fi semănat unii cu alții, ca și atomii, în avuție, comportamente și visuri. În acest scop s-au depus uriașe eforturi instituționale și financiare. Au fost uciși, torturați, încarcerați și deportați milioane de oameni. S-au educat și reeducat trei generații în spiritul vieții în colectiv și pentru colectiv. Ce-a mai rămas din «omul nou» în zilele noastre? O întrebare la care voi răspunde pe baza cercetărilor istoriei comunismului și a investigațiilor efectuate prin metoda anchetei pe eșantion în sondări succesive”, spune istoricul Lavinia Betea.

Lavinia Betea este absolventă a Facultăţii de Istorie-Filozofie, secţia Filozofie-Istorie şi doctor în psihologie la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. Actualmente este profesor de psihologie socială şi politică la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad. Este autor și co-autor a peste 20 de volume publicate de prestigioase edituri din țară și străinătate pe teme de psihologie politică și istorie a comunismului. În scopul documentării asupra culiselor puterii a realizat cărți de interviu cu foști lideri comuniști și cu victime ale ,,luptei de clasă”. A efectuat, totodată, laborioase cercetări de arhivă.

Dintre lucrările publicate reținem: „Stăpânul secretelor lui Ceauşescu. I se spunea Machiavelli. Ştefan Andrei în dialog cu Lavinia Betea”, „Poveşti din Cartierul Primăverii”, „Bărbaţi şi femei. Întâlniri cu Serge Moscovici”,  „Am făcut Jilava în pantofi de vară. Convorbiri cu Ioana Berindei”, „Mentalităţi şi remanenţe comuniste. Aspecte psihosociale”, „Corneliu Mănescu în dialog cu Lavinia Betea; Convorbiri neterminate” și altele.

A coordonat trilogia „Biografia lui Ceaușescu”.  A fost distinsă cu Premiul Academiei  Române pentru cartea „Lucrețiu Pătrășcanu – moartea unui lider comunist”. A colaborat cu circa o sută de articole la reviste științifice de circulație internațională. A fondat și a condus revista de specialitate Societal and Political Psychology International Review. A participat la conferințe și simpozioane de specialitate în Franța, Italia, Mexic, Ungaria, Ucraina, Tunisia, Portugalia, Indonezia, Serbia. A lucrat ca jurnalist de presă scrisă și televiziune.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Cultură

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate