Protestul pentru salvarea pacienților cu hepatită C, amânat pentru negocierile cu ministrul Sănătății

Protestul pentru salvarea pacienților cu hepatită C, amânat pentru negocierile cu ministrul Sănătății

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) a luat decizia de a amâna protestul programat iniţial pe 18 mai pentru prima parte a lunii iunie, în urma unei întâlniri avute joi cu ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, potrivit unui comunicat al asociaţiei.

"Dorim astfel să dăm timp autorităţilor să încheie negocierile în vederea acordării tratamentului salvator unui număr cât mai mare de pacienţi cu hepatită cronică C şi să nu fim acuzaţi de obstrucţionarea acestora, aşa cum a sugerat domnul ministru în cadrul întâlnirii de la MS. Sperăm ca acest protest să nu mai fie necesar şi, în prima parte a lunii iunie, să fie finalizate toate detaliile de ordin legislativ sau care ţin de negocierile cost/ volum/ eficienţă astfel încât, de la sfârşitul lunii iunie cel mai târziu, să vedem cum primii pacienţi încep să fie salvaţi datorită faptului că inovaţia a devenit accesibilă şi pacienţilor cu hepatita C din România", a declarat preşedintele APAH-RO, Marinela Debu, conform comunicatului citat.

Pacienții nu mai vor promisiuni, ci fapte

Asociația roagă autorităţile publice competente în cauză să nu uite că pacienţii cu hepatita cronica C s-au săturat de promisiuni privind accesul lor la noile terapii şi doresc fapte din partea autorităților, "altfel protestul lor în stradă va fi iminent şi radical, pentru că nu mai au ce pierde".  APAH-RO solicită decidenţilor din sănătate să înţeleagă situaţia specială în care se află pacienţii cu afecţiuni hepatice şi să aloce fonduri astfel încât numărul pacienţilor care vor intra în tratament în prima fază să fie suficient astfel încât "să nu creeze discriminări", mai ales în cazul acelor pacienţi aflaţi în aceleaşi stadii ale bolii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Analize susține integral de stat!

"Cerem de asemenea autorităţilor să ia în calcul susţinerea integrală a tuturor analizelor necesare unui pacient cu hepatita cronica B sau C, dacă medicul le recomandă, indiferent dacă se află sau nu în tratament, măcar o dată pe an. Sunt mulţi pacienti care nu vin la monitorizările recomandate de medici pentru că nu au bani. Să nu uităm că pe lângă costurile analizelor nespecifice, există pacienţi care parcurg distanţe considerabile pentru a ajunge la medicul curant", precizează APAH-RO.

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a declarat pentru Evenimentul zilei că începând din luna iunie va fi disponibil tratamentul fără interferon (cu două și cu trei substanțe). Cura cu un asemenea tratament durează 12 săptămâni. În prezent suntem în negocieri cu producătorii medicamentelor necesare tratamentului fără interferon pentru a obține prețuri rezonabile. Sperăm ca în maximum două săptămâni să încheiem negocierile și din luna iunie tratamentul inovator interferon free să fie disponibil pacienților", ne-a declarat ministrul Nicolae Bănicioiu.