Proteste spontane în toată țara ale angajaților administrației publice

Proteste spontane în toată țara ale angajaților administrației publice

Angajații administrației publice din mai multe orașe au participat, astăzi, la proteste în semn de nemulțumire față de proiectul Legii salarizării unitare

Astfel, angajații administrației publice din Consilii Județene sau Primării au declanșat greva japoneză sau au întrerupt lucrul, acuzând lipsa unei grile de salarizare, neaplicarea deciziei Curții Constituționale 794/2016, precum și încălcarea Legii 188/1999 privind statutul funcționarilor publici în ceea ce privește salarizarea acestei categorii, informează Agerpres.

* MUREȘ

Angajații Consiliului Județean Mureș au declanșat, astăzi, o grevă japoneză, purtând brasarde albe. Președinta Federației Sindicatelor Pro Administrație din România, Silvia Moldovan, a declarat că angajații din administrație vor purta brasarde albe și este posibil să recurgă și la alte forme de protest, care vor culmina cu mitingul de protest de la București, din data de 29 mai.

„Având în vedere că prin legea-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice nu s-au stabilit salariile de bază ale angajaților din administrația publică locală și invocând așa zisa autonomie, această responsabilitate a fost transferată consiliilor locale la solicitarea AMR-ului, am întreprins o serie de măsuri în vederea elaborării grilelor de salarizare și pentru această categorie de personal. Sindicatele au avut mai multe întâlniri, iar în Comisia pentru muncă din Camera Deputaților am prezentat solicitările și propunerile la proiectul legii salarizării (...) Săptămâna trecută au avut loc dezbaterile din Comisia pentru muncă de la Senat, unde au fost doar simulări ale unor dezbateri, iar cei din administrația locală nu am fost lăsați să vorbim, ajungându-se la un adevărat circ”, a spus Moldovan.

Ea a precizat că în această săptămână au loc dezbaterile proiectului de lege în plenul Senatului și în Comisia pentru muncă din Camera Deputaților la care vor participa reprezentanți ai federațiilor din administrația publică locală pentru a-și susține amendamentele la proiectul de lege.

* IAȘI

Aproximativ 50 dintre angajații Consiliului Județean (CJ) Iași au programul de lucru și au protestat timp de circa o oră în fața instituției.

„Suntem cei care muncim, care ne facem treaba. De pe urma noastră se văd și rezultate. Colaborăm foarte bine cu conducerea instituției. Noi vrem să se înțeleagă la nivel central, conducătorii de acolo, că avem nevoie de o grilă de salarizare la fel ca toată lumea. La Garda de Mediu, la polițiști, medici, sunt de ani de zile. Suntem un fel de Cenușăreasa acestei societăți. Unde e lege, nu-i tocmeală. Vine președintele, pleacă președintele. De fiecare dată suntem la nivelul unor conducători, al consilierilor județeni, care pot să înțeleagă problemele salariale sau poate nu. Noi trebuie să stăm supuși, umili, să ne uităm în ochii lor și să așteptăm să ne aprobe salariile. Nu e normal ca Primăria sau Consiliul Județean să ne voteze salariile. Vrem o lege care să ne apere", a declarat liderul sindical din cadrul CJ Iași, Georgiana Niculescu.

Conform acesteia, pe 29 mai, sindicaliștii din administrația județeană sunt deciși să participe la mitingul de protest care se va organiza la București.

* CARAȘ-SEVERIN

Sindicaliștii din Consiliul Județean Caraș-Severin s-au aflat și ei în grevă japoneză. „Suntem în grevă japoneză, dar vom vedea cum vor evolua lucrurile, iar în cazul în care nemulțumirile noastre nu vor fi luate în seamă, s-ar putea ajunge până la încetarea lucrului”, susțin sindicaliștii.

Potrivit acestora, situația din prezent ar putea conduce la reducerea salariilor până la nivelul minim pe economie, asta însemnând tăieri mai mari decât cele decise temporar de Guvernul Boc în perioada de criză. Din punctul de vedere al sindicaliștilor, o a doua consecință este lipsa de predictibilitate a veniturilor, motiv pentru care salariații nu pot angaja credite bancare și nu-și pot face planuri mai îndepărtate de un an. În consecință, sindicatele reprezentative din administrația publică locală solicită o grilă de salarizare pentru angajați cu respectarea principiilor legii. Sindicatele vor formula un punct de vedere comun, susținut cu argumente în comisiile de la Camera Deputaților.

Sindicatele avertizează că gradul de nemulțumire al angajaților din aceste structuri se poate concretiza în proteste masive, inclusiv încetarea lucrului.

* BISTRIȚA-NĂSĂUD

Peste 500 de angajați ai Primăriei municipiului Bistrița au intrat în grevă japoneză și poartă banderole albe la brat.

Liderul de sindicat al angajaților primăriei, Sabina Malaicu, a declarat că acțiunea a fost una spontană și că la ea s-au raliat atât membri de sindicat, cât și persoane care nu sunt înscrise în sindicat.

Potrivit Sabinei Malaicu, angajații din administrația locală sunt nemulțumiți pentru că ar fi fost "lăsați pe dinafară" în elaborarea proiectului Legii salarizării unitare, cu toate că au trimis propuneri de grile spre Ministerul Muncii.

„Se numește legea salarizării unitare, dar nu este o salarizare unitară, ci una discreționară mai degrabă. Faptul că administrația publică locală nu este cuprinsă, nu are grile... deci noi suntem zilierii statului, suntem lăsați pe dinafară. (...) Ni s-a solicitat de la comisia de muncă din cadrul Ministerului Muncii să mergem noi cu propuneri de grile. Am încercat propuneri de grile, ce n-au făcut ei într-un an de zile a trebuit să facem noi în șase zile. Am trimis propuneri de grile și vreau să vă spun că nici nu au fost luate în considerare", a declarat liderul de sindicat.

Intenția angajaților intrați în grevă japoneză este să continue protestul și în zilele următoare.

Primăria municipiului Bistrița are, în prezent, aproximativ 950 angajați.

* BOTOȘANI

Funcționarii publici din Primăria municipiului Botoșani au declanșat, de dimineață, o grevă japoneză.

Angajații Primăriei vor purta pe tot parcursul zilei de astăzi banderole albe, însă nu vor întrerupe activitatea.

"Protestul este organizat pentru a ne arăta nemulțumirea față de modul de derulare a dezbaterilor la proiectul Legii salarizării", a declarat unul dintre funcționarii Primăriei Botoșani.

Sindicaliștii din administrație au anunțat că începând de astăzi vor iniția acțiuni la nivel național de grevă japoneză, grevă spontană, precum și pichetări ale instituțiilor, în semn de nemulțumire față de proiectul legii salarizării unitare.

De asemenea, sindicaliștii vor să organizeze un miting în fața Camerei Deputaților în ziua în care va fi dezbătut proiectul legii salarizării în Comisia pentru muncă.

* SATU MARE

Angajații Primăriei Satu Mare și cei ai instituțiilor subordonate nu vor organiza în această săptămână nicio grevă, ei fiind implicați în organizarea Zilelor Orașului, eveniment ce se desfășoară în perioada 26 — 28 mai, informează un comunicat al sindicatului Mintia.

Nu este, însă, exclus ca salariații Primăriei municipiului Satu Mare să se solidarizeze cu colegii din țară care vor protesta și pe parcursul săptămânii viitoare.

"Sindicatul Mintia al salariaților din Primăria municipiului Satu Mare și instituțiile subordonate Consiliului Local nu organizează în această săptămână nicio acțiune de protest având în vedere activitățile în care suntem implicați pentru buna desfășurare a ediției din acest an a Zilelor Orașului Satu Mare. La fel ca și colegii din țară și Sindicatul Mintia se arată nemulțumit de modul de desfășurare a dezbaterilor publice, în Comisia de muncă, familie și protecție socială din Senat, pe seama proiectului legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Actualul proiect al legii, așa cum de altfel rezultă și din titlu, privește salarizarea personalului plătit din fonduri publice, într-un anume mod gândit de guvern, fără a reglementa o salarizare unitară, atât de necesară, în vederea eliminării dezechilibrelor și haosului din sistemul bugetar", a transmis liderul sindicatului Mintia, Florin Maier.

 

Ne puteți urmări și pe Google News