Procurorul Iacob Niculăiţă a fost condamnat la trei ani închisoare cu executare pentru trafic de influenţă. Șpaga, înapoi!
- Ionel Stoica
- 11 aprilie 2014, 09:14
Verdict final în dosarul procurorului Iacob Niculaita de la Parchetul de pe lângă Judecatoria Caracal, acuzat de trafic de influență. Potrivit DNA, el a primit o șpagă de 22.500 de lei si 6.000 de euro pentru a face intervenții pe lângă procurori de la Parchetul Tribunalului Olt.
Judecatoarele Rodica Aida Popa, Magdalena Iordache și Mariana Ghena au menținut, printr-o decizie din 3 aprilie 2014, sentința Curții de Apel Craiova prin care Niculăiță Iacob a fost condamnat la 3 ani de inchisoare pentru trafic de influență în formă continuată. Potrivit deciziei, el trebuie să dea înapoi șpaga. Împreună cu Niculaita a mai fost condamnat și Constantin Musat, cel prin intermediul căruia procurorul ar fi cerut cei 6.000 de euro. Mușat a primit o pedeapsă de 2 ani și 6 luni cu suspendare, pentru complicitate la trafic de influență.
Acuzațile DNA
Iacob Niculăiță, a fost arestat iniţial pentru 29 de zile la jumătatea lunii noiembrie 2013, când a fost “săltat” de colegii săi de la Serviciul Teritorial Craiova al DNA în urma unui flagrant. El a fost fost acuzat, în decembrie, de săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată. În rechizitoriul întocmit de anchetatori, procurorii DNA au fost descrise circumstanţele situaţiei: “În cursul lunii noiembrie 2012, inculpatul Iacob Niculăiţă a pretins de la un denunţător (Constantin Mihai Marius, acuzat de tentativă de omor, n.a.) suma de 5.000 euro, lăsându-l să creadă că, prin calitatea de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal, va influenţa un alt procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt care efectua cercetări faţă de denunţător pentru săvârşirea unei infracţiuni grave, astfel încât acest din urmă magistrat să nu dispună trimiterea în judecată a denunţătorului.
În schimbul promisiunii intervenţiei pe lângă procurorul de caz, inculpatul a primit de la denunţător - în cursul lunii decembrie 2012, suma de 22.500 lei (1.500 euro şi 15.750 lei), prin intermediul inculpatului Muşat Constantin. În cursul lunii octombrie 2013, inculpatul Iacob Niculăiţă a mai pretins de la acelaşi denunţător, prin intermediul lui Muşat Constantin, suma de 6.000 euro, prevalându-se de o relaţie apropiată cu procurorul de şedinţă din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, pentru ca acesta din urmă să accepte administrarea unor probe în cursul cercetării judecătoreşti din care să rezulte o altă stare de fapt decât cea prezentată prin rechizitoriu, astfel încât rezultatul procesului să fie aplicarea unei pedepse cu suspendare faţă de denunţător”.