Primarul de la Câmpina, acuzat de DNA pentru FAPTE GRAVE. Ce spun procurorii

Primarul de la Câmpina, acuzat de DNA pentru FAPTE GRAVE. Ce spun procurorii

Horia Tisanu, primarul orașului Câmpina, este acuzat de DNA Ploiești că a cerut mită pentru acordarea unui contrat de lucrări către o anumită firmă.

Potrivit Agerpres, Tiseanu este urmărit penal sub control judiciar pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și luare de mită.

În același dosar, procurorii anticorupție au mai dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții Gheorghe Ecatrinescu, la data faptei director economic în cadrul Primăriei municipiului Câmpina, Carmen Daniela Gheorghe, la data faptei director executiv în cadrul Poliției Locale Câmpina, și Costin-Octavian Micu, reprezentant legal al unei societăți comerciale, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Astfel, DNA arată că, în cursul anului 2014, inculpatul Horia Tiseanu, primar al municipiului Câmpina, a pretins de la reprezentantul unei societăți comerciale un procentaj de 10% din valoarea unui contract de execuție lucrări în sumă totală de 317.817 lei, din care a primit efectiv suma de 17.000 de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

"În schimbul acestor bani, inculpatul a facilitat firmei omului de afaceri câștigarea selecției de oferte (la cererea primarului Tiseanu Horia Laurențiu au fost întocmite alte 2 oferte la prețuri superioare, fapt ce a asigurat desemnarea ca și câștigătoare a ofertei societății reprezentate de omul de afaceri) și a procedat la aprobarea încheierii contractului respectiv", explică procurorii.

Totodată, în cursul aceluiași an, Tiseanu, beneficiind de ajutorul celor trei suspecți, a dispus achiziționarea unei mașini marca Opel Insignia, în scopul folosirii personale și exclusive, cu încălcarea dispozițiilor legale.

Potrivit DNA, mașina a fost cumpărată din fondurile alocate Poliției Locale Câmpina, unitate fără personalitate juridică aflată în subordinea primarului, deoarece, conform prevederilor legale, Primăria Câmpina nu avea dreptul de a achiziționa autoturisme pentru folosința proprie.

"Pentru a păstra o aparență de legalitate, au fost întocmite două facturi pentru cumpărarea autoturismului, ambele emise de societatea reprezentată de suspectul Micu Costin-Octavian, în valoare totală de 131.600,66 lei (79.802,20+51.798,46 lei), echivalent al sumei de 29.654 euro. Ulterior, documentele respective au fost înregistrate în contabilitatea instituției publice în conturi separate, cu consecința aparentei respectări a pragului valoric legal de 18.000 de euro, în contextul în care s-a considerat că o achiziție în această limită ar fi fost legală (este de menționat că potrivit O.U.G. 34/2009, cu completările ulterioare, instituțiilor publice li se interzisese la acea dată însuși dreptul de a achiziționa autoturisme)", mai arată procurorii.

Conform anchetatorilor, în acest fel, Tiseanu a prejudiciat bugetul local, fiind totodată creat un folos necuvenit atât pentru acesta, prin utilizarea nelegală a autovehiculului, cât și pentru societatea reprezentată de suspectul Micu Costin-Octavian, achiziția făcându-se cu încălcarea dispozițiilor legale.

De altfel, aspectele privind achiziția autoturismului Opel Insignia au fost semnalate și de inspectorii Curții de Conturi într-un raport întocmit în cursul anului 2015.

Pe perioada celor 60 de zile de control judiciar dispuse de procurorii DNA Ploiești, Horia Tiseanu nu își va putea exercita funcția de primar al municipiului Câmpina.