Prima amendă în catastrofa de la Siutghiol a venit pentru familia pilotului mort
- Marian Păv ăla şc
- 29 decembrie 2014, 00:00
După ce echipele de salvare au avut nevoie de ore bune pentru a găsi victimele elicopterului căzut în apă, Primăria Constanța a decis să sancționeze rudele pilotului pentru că au anunțat decesul cu întârziere.
Familia lui Petre Cătuneanu (foto dreapta jos), pilotul decedat în urma prăbușirii elicopterului SMURD în lacul Siutghiol, a fost amendată de Primăria Constanța cu suma de 50 de lei pentru că a declarat cu o zi întârziere decesul acestuia. Reamintim că, pe 15 decembrie, aparatul de zbor a căzut în lacul constănțean, iar toți cei patru oameni de la bord, Petre Cătuneanu -pilot, Laura Vizireanumedic, Gabriela Harton-asistentă și Claudiu Crăcănel -copilot, au murit prin înecare.
Funcționarii Serviciului de Evidență a Persoanelor Constanța au aplicat amenda pentru că decesul a fost declarat a doua zi după eliberarea certificatului medico-legal.
Într-o intervenţie telefonică pentru postul B1 TV, jurnalista Marilena Nedelcu, sora pilotului Petre Cătuneanu, a oferit lămuriri cu privire la această situaţie. Ea a explicat faptul că accidentul s-a petrecut în data de 15 decembrie, iar trupul neînsuflețit al fratelui ei a fost scos din apă după ora 12 noaptea, adică în data de 16 decembrie.
Raed Arafat intervine rapid, când e vorba să-și apere imaginea
Jurnalista a mai adăugat că nu s-a putut duce să declare decesul fratelui ei în data de 16 decembrie, întrucât nu fusese eliberat certificatul medico-legal, fără de care nu se poate declara decesul. Marilena Nedelcu a adăugat că certificatul medico-legal a fost eliberat după ora 16, adică după încheierea programului la Primăria Constanța, motiv pentru care s-au prezentat să declare decesul pilotului Petre Cătuneanu în dimineaţa zilei de 17 decembrie. În schimb, Raed Arafat își concentrează energiile pentru a demonstra că înregistrea video difuzată de Digi24, în care se aude vocea pilotului care cerea ajutor la șapte minute de la prăbușire, este una falsă. În acest sens, autorităţile au făcut două experimente prin care au vrut să vadă dacă strigătele de ajutor puteau fi auzite de la mal.
Raed Arafat, secretar de stat în MAI, a declarat la România TV că, în urma experimentelor făcute de Parchet şi ISU Constanţa, era imposibil ca strigătele de ajutor să fie auzite de la mal. „La experimentul cu persoana în apă şi cu strigătele de ajutor din punctul în care a căzut elicopterul, nu s-a auzit sunetul”, a precizat secretarul de stat.