Editura Evenimentul si Capital

Premieră naţională la Craiova. Robert Wilson, nominalizat „Pulitzer” pentru dramaturgie, regizează “RINOCERII” lui IONESCO

14-06/clipboard01_38-465x390
Autor: | | 0 Comentarii | 352 Vizualizari

Cel mai important eveniment teatral al ultimilor ani, spectacolul „Rinocerii“, după piesa cu același nume a marelui scriitor de origine română Eugene Ionesco, este montată la Craiova, în premieră națională, de marele regizor Robert Wilson.

Nominalizat „Pulitzer” pentru dramaturgie, regizorul Robert Wilson a fost declarat de New York Times cel mai avangardist om de teatru din Statele Unite şi chiar din lume.

Premiera spectacolului „Rinocerii” va avea loc la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova în ziua de 2 iulie. „Rinocerii” vor urca pe scena Naţionalului craiovean şi pe 3 şi 4 iulie. Toate spectacolele se joacă de la ora 19.00.

Biletele pot fi procurate de la agenţia teatrală sau online, accesând www.tncms.ro/bileteportal.php. Pentru avanpremierele din zilele de 30 iunie şi 1 iulie preţul unui bilet este unul promoţional, de 50 de lei, pentru orice categorie. Pentru premiera din 2 iulie preţul unui bilet categoria I este de 100 de lei, categoria a II-a 80 de lei, categoria a III-a 60 de lei. Pentru reprezentaţiile din 3-4 iulie, preţurile biletelor sunt de 80 de lei categoria I, 60 de lei – categoria a II-a, 50 de lei – categoria a III-a, 40 de lei – pensionari, elevi, studenţi.

Publicul a fost invitat să vadă „Rinocerii” duminică, când a avut loc avanpremiera spectacolului, dar şi în zilele de luni, 30 iunie şi marţi, 1 iulie.

Cine este Eugen Ionesco

Eugen Ionescu (n. 26 noiembrie 1909, Slatina - d. 28 martie 1994, Paris), cunoscut în afara României sub numele de Eugène Ionesco, conform ortografiei franceze, a fost scriitor de limbă franceză originar din România, protagonist al teatrului absurdului și membru al Academiei Franceze (fotoliul nr. 6). Obișnuia să declare că s-a născut în anul 1912, ori din pură cochetărie, ori din dorința de a crea o legătură între nașterea lui și moartea marelui său precursor Ion Luca Caragiale.

Prima lui piesă de teatru, La Cantatrice Chauve ("Cântăreața cheală") a fost reprezentată la 11 mai 1950 la Théatre de la Huchette în regia lui Nicholas Bataille, pusă în scenă la sugestia doamnei Monica Lovinescu, cea care la București urmase cursurile Seminarului de regie și artă dramatică a lui Camil Petrescu, fiind primită cu răceală de public și de critică. Piesa relua o alta, scrisă în limba română, și intitulată Englezește fără profesor, publicată din nou în limba natală abia după 1990. Piesa se va impune treptat după ce o serie de mari oameni de cultură francezi scriu articole entuziaste despre ea și va deveni cea mai longevivă piesă a acestui mic teatru parizian, Théatre de la Huchette, a cărui sală era comparabilă cu cea a Teatrului Foarte Mic de la noi. Urmează o perioadă foarte fecundă, în care autorul prezintă, an de an, câte o nouă piesă. Sălile de teatru rămân goale, dar treptat începe să se formeze un cerc de admiratori care salută acest comic ivit din absurd, unde insolitul face să explodeze cadrul cotidian.

Ionesco, membru al Academiei Franceze

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate