Editura Evenimentul si Capital

Prăbușire în învățământul preuniversitar. Din 2009, până în 2016, România a pierdut 319.168 de elevi

Autor: | | 2 Comentarii | 2886 Vizualizari

De parcă toate tarele învățământului românesc nu ar fi fost de ajuns, un raport al Ministerului Educației redactat la sfârșitul lunii iunie desenează un tablou sumbru. Scăderea natalității, exodul românilor spre alte țări, la care se adaugă rata crescută a abandonului școlar, ne duc ușor-ușor spre groapa inculturii

Potrivit Raportului care a analizat datele pe șapte ani, începând cu 2009, efectivele de elevi au scăzut de la un an, la altul, cu diferenţe cuprinse între 14 mii, până la 84 de mii de elevi pe an, valoare consemnată în anul şcolar 2015-2016. O prăbușire fără precedent în ultimul deceniu. „Această stare de fapt constituie un efect direct al evoluţiilor demografice. Astfel, conform Eurostat, rata brută a natalităţii în 2015 a fost în România de 9,3 ‰, situându-se sub nivelul valorii indicatorului la nivel UE (10 ‰)”, se stipulează în document.

Cele mai mari „pierderi”, la liceu și grădiniță

În 2015-2016, sistemul preuniversitar a cuprins 3.079,94 de mii de elevi. Evoluţia descendentă s-a înregistrat la toate nivelurile, cu excepţia învăţământului profesional. Cele mai mari scăderi s-au înregistrat la liceu şi grădiniță. „Ca urmare a trecerii copiilor de 6 ani în școala primară, prin introducerea clasei pregătitoare, micșorarea numărului copiilor din învăţământul preşcolar continuă (537,74 de mii, cu 24,8 de mii mai puţin ca în anul anterior)”, se arată în raport. Şi la nivelul învăţământului primar scad efectivele faţă de 2014-2015 (până la 935,39 de mii): o creştere uşoară în mediul urban (aproape 3 mii de elevi), concomitent cu împuținarea semnificativă a celor din mediul rural (aproape 11 mii). La gimnaziu, au fost de 768 de mii, în scădere cu peste 10 mii, pentru ca la liceu să se înscrie 673,61 de mii de elevi, cu peste 52 de mii mai puţin decât în anul școlar anterior.

Măsurile de revigorare a învăţământului profesional au determinat orientarea mai multor elevi către această filieră de studiu. La profesional au fost 68,68 de mii de elevi, creşterea fiind de aprope 18 mii de elevi faţă de 2014-2015. 

Abadonul școlar maxim, la clasele de început de ciclu

În învăţământul primar, abandonul şcolar a crescut constant după momentul trecerii la 10 ani de școlaritate obligatorie. Situaţia s-a îmbunătăţit în ultimii ani, dar în 2014-2015 valoarea indicatorului s-a mărit semnificativ (1,8%). A săltat uşor și decalajul dintre sexe, mai mulţi băieţi din ciclul primar abandonând școala, comparativ cu fetele. La gimnaziu, valoarea indicatorului a fost de 1,9% în 2014-2015, diferențele pe medii fiind mai mari decât în ciclul primar, în defavoarea celui rural. Totodată, datele evidenţiază faptul că ratele cele mai ridicate au fost la clasele de început de cicluri de învăţământ clasa I şi clasa a II-a, respectiv clasa a V-a. „Acestea au drept cauză dificultăţile de adaptare cu care se confruntă elevii la solicitările şcolii, respectiv la trecerea de la un nivel de studiu la altul: stiluri de predare diferite, solicitări mai complexe în plan curricular, nu în ultimul rând diferenţe semnificative în ceea ce priveşte numărul de ore pe săptămână dedicate studiului”, se precizează în raport.

Proiectul Legii manualului, în dezbatere publică

În plin scandal cu editurile, acuzate că au făcut afaceri grele pe spatele elevilor, ministrul Educației, Liviu Pop, a declarat: „Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) a primit atribuţii în domeniul avizării şi evaluării auxiliarelor didactice”. Totodată, demnitarul a anunţat că în această săptămână va fi lansat în dezbatere publică proiectul de lege privind manualul şcolar. 

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Educaţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
10:54 Norica Nicolai prevesteşte ATACUL LA PREŞEDINTE! Nu poate refuza cererea ministrului Justiţiei 10:20 DEZVĂLUIRI de la VÂRFUL PSD. ADEVĂRUL despre REVOCAREA lui KOVESI a fost scos la LUMINĂ de un SENATOR 10:08 RAPORTUL prin care se cere REVOCAREA șefei DNA a fost publicat pe site-ul Ministerului Justiției. DOCUMENTUL OFICIAL 10:04 REVOCAREA ȘEFEI DNA. Câți români au urmărit anunțul lui Tudorel Toader 09:04 PLANUL SECRET al PSD pentru REVOCAREA lui KOVESI. Curtea Constituțională va fi IMPLICATĂ 22:22 Un nou MESAJ DE SUSŢINERE pentru Kovesi, de la nivel înalt. VIITOR STABILIT pentru şefa DNA: „Concluzia şi acţionăm” 21:21 Kovesi şi PRIMA REACȚIE după ANUNȚUL REVOCĂRII făcut de Toader. Ce a declarat șefa DNA. Este ALERTĂ în JUSTIȚIE! 20:56 „Bâlbâiala” pe tema REVOCĂRII Codruței Kovesi, opera Monicăi Macovei! Un judecător lansează ACUZAȚII FĂRĂ PRECEDENT 20:16 Procurorul care susține că 135 de colegi cer apărarea reputației profesionale: ”Vreau să-i dau un cap în gură! 20:08 Actrița Oana Pellea are un mesaj pentru Tudorel Toader după RAPORTUL KOVESI: „Ce păcat, domnule Toader... mare păcat...” 19:55 Viorica Dăncilă, REACȚIE după cererea de REVOCARE Laurei Kovesi. „Nu CONTEAZĂ ce CRED eu. Trebuie o LUATĂ o DECIZIE” 16:57 Procurorul Negulescu este „client fidel” al Inspecției Judiciare: CERCETAT de 30 de ori până acum! 14:37 REVOCAREA șefei DNA: „O furtună într-un pahar cu apă”. ATAC DUR la Tudorel Toader 13:29 Iohannis, SEMNAL de la Bruxelles? CONTROVERSE pe TEMA REVOCĂRII lui Kovesi. „E o chestiune de oportunitate politică. Preşedintele decide dacă...” 13:10 Iohannis, PRIMA REACȚIE despre REVOCAREA lui Kovesi. Președintele, ATAC DUR la Toader. „Nu am văzut raportul, nu a văzut nimeni raportul...” 11:42 DEZVĂLUIRI EXPLOZIVE după anunțul lui Toader! Președintele Iohannis NU POATE REFUZA revocarea șefei DNA. Cum se vor arunca ZARURILE pentru Kovesi? 10:48 Parchetul General așteaptă publicarea raportului lui Toader. Ce spune Lazăr despre REVOCAREA șefei DNA 09:42 Toader, ANUNȚ cu privire la RAPORTUL despre șefa DNA. „Tot ce am vorbit aseară este absolut valabil. Remediem și...” 23:27 Liderul Opoziției, ATAC DEVASTATOR la adresa lui Tudorel Toader: „Este avocatul penalilor” 20:08 Iohannis NU SUSŢINE REVOCAREA Laurei Kovesi. MESAJ PENTRU ISTORIE de la Cotroceni: „Lipsă de claritate”

Articole salvate