Povestea unei imigrante bulgare ajunsă europarlamentar: de la femeie de serviciu la activistă sindicală stropită cu acid sulfuric din răzbunare
- Paul Ciocoiu
- 30 mai 2014, 12:18
Viaţa bulgăroaicei Kostantina Kuneva s-a transformat, duminică, în ceea ce sunt ultimele cinci minute ale unui film hollywoodian: personajul triumfează după o serie de nenorociri şi dezastre la care fusese expus de scenarist fără nici o milă. Numai că această istorie este adevărată, scrie jurnalista bulgară Tatiana Waxberg într-un editorial publicat astăzi pe site-ul filialei bulgare a Deutsche Welle, preluat de Agerpres.
Kuneva a fost aleasă europarlamentar din formaţiunea de extrema stângă Syriza după ce în 2008 a supravieţuit unui atac cu acid sulfuric ca răzbunare pentru că sărise în apărarea drepturilor muncitorilor.
Absolventă a facultăţii de istorie din Bulgaria, Kuneva a rămas şomeră în primii ani ai noului secol şi, având un copil bolnav de crescut, a fost nevoită, ca mulţi alţi bulgari, să-şi caute un loc de muncă în Grecia, unde diploma obţinută nu i-a fost de ajutor. Aflată în situaţia de a accepta orice ofertă, ea s-a angajat la firma de curăţenie ECOMET.
Date fiind condiţiile extrem de proaste de muncă, bulgăroaica a solicitat în repetate rânduri ameliorarea lor şi a devenit activistă sindicală. Atât ea, cât şi alte câteva colege au fost ameninţate cu moartea până s-a ajuns ca la 22 decembrie 2008 să fie atacată în plină stradă la Atena de doi necunoscuţi cu acid sulfuric. Ca urmare a atacului, Kuneva a devenit nevăzătoare cu un ochi şi are multe leziuni grave în zona feţei.
Atacatorii nu au fost prinşi, iar organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Amnesty International a criticat autorităţile elene pentru lipsa unei anchete eficiente. În 2013, Kuneva a câştigat în instanţă procesul împotriva fostului său angajator, care este obligat s-o despăgubească cu 250.000 de euro pentru suferinţele prin care a trecut. După incident, sindicatele din Grecia au organizat proteste de amploare în semn de solidaritate cu bulgăroaica, un regizor elen a filmat istoria ei, iar pelicula a obţinut numeroase premii. Kuneva a mărturisit recent pentru presa greacă că ar fi primit mai multe oferte din diferite partide din Grecia, dar a simţit că cele mai apropiate de logica sa sunt ideile formaţiunii radicale de stânga Syriza, scrie DW.
Autoarea editorialului se întreabă ce şanse ar fi avut o persoană cu biografia Konstantinei Kuneva în Bulgaria. Cel mai probabil, n-ar fi avut acelaşi succes din cel puţin trei motive: în Bulgaria nu există justiţie eficientă, nici sindicate active şi nici un partid nu lansează pe listele sale muncitori imigranţi. Şi cel mai puternic argument: Cine ar fi votat în Bulgaria cu un străin acuzat de toate păcatele de angajatorul său local? În Bulgaria nu există nici un partid analog cu grecescul Syriza, muncitorii nefigurând pe listele celor două partide de stânga bulgăreşti.
Partidul Socialist Bulgar a nominalizat drept candidaţi pentru Parlamentul European oameni de afaceri, experţi economici, istorici, jurnalişti, precum şi politicieni profesionişti care nu s-au ocupat niciodată de altceva. Dar nu este vorba doar de muncitori, ci de faptul că nici un partid bulgar nu mizează pe oamenii cu o biografie captivantă şi cu o luptă autentică în viaţă. Politicienii bulgari preferă oameni care sunt “de succes” prin definiţie, şi nu pe cei care au riscat totul în numele unei cauze, aşa cum este Konstantina Kuneva, mai afirmă Tatiana Waxberg.