Ponta: Cel mai important proiect strategic îl reprezintă ÎNTINERIREA satului românesc. Am dat bani pentru şcoli, grădiniţe, drumuri
- Costin Iliescu
- 26 octombrie 2014, 14:21
Premierul Victor Ponta a declarat duminică, într-o emisiune televizată, că cel mai important proiect strategic pentru România îl reprezintă reîntinerirea satului românesc prin stoparea tendinţei de plecare a tinerilor din mediul rural.
Şeful Executivului a precizat că, în ultima perioadă, datorită investiţiilor europene şi naţionale în modernizarea agriculturii româneşti, un număr considerabil de tineri s-au întors către agricultură, acţiunile lor urmând să aibă impact asupra dezvoltării şi modernizării satelor în următorii 10-20 de ani.
În context, el a vorbit şi despre un proiect de revigorare a şcolilor agricole din ţară.
"Am alocat 1.700 de microbuze la nivel naţional până acum. 250 de milioane de euro am avut anul acesta şi am continuat sau finalizat proiectele de modernizare, construire şi dotare a şcolilor începute în 2007-2008, există însă un proiect legat de colaborarea între liceele agricole şi universităţile de ştiinţe agronomice (...) pentru revigorarea şcolilor agricole. Cel mai important lucru pentru România şi vorbim pe termen mediu şi lung este să oprim acest trend în care la ţară rămân doar cei bătrâni şi toţi tinerii pleacă. Faptul că în ultima perioadă, prin investiţiile europene şi naţionale în modernizarea agriculturii, am văzut tineri care se întorc pentru a lucra în agricultură, cred că e cel mai important lucru, vorbesc în perspectiva următorilor 10 -20 de ani, pentru că aceşti oameni evident că vor investi, vor schimba ei satul mai mult decât o putem face noi. Cel mai important proiect strategic pentru România e să reuşim să reîntinerim satul românesc", a spus Victor Ponta.
Prim-ministrul a explicat şi faptul că, de circa 20 de ani, numărul populaţiei din zona rurală a rămas aproape neschimbat prin dezvoltarea satelor, un rol decisiv în acest proces avându-l accesul la fondurile europene şi la cele din bugetul de stat. În prezent, potrivit premierului, nicio primărie nu se află în faliment, multora dintre ele fiindu-le asigurate fonduri pentru funcţionarea şi plata arieratelor, dar şi partea de cofinanţare pentru demararea proiectelor europene.
"Populaţia a rămas aceeaşi de circa 20 de ani, deoarece zona rurală s-a dezvoltat, aici sunt cele două instrumente, cel european gestionat de Ministerul Agriculturii şi cel din bugetul de stat, Planul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), un plan care a fost contestat din punct de vedere politic. (...) Am dat bani pentru şcoli, grădiniţe, drumuri, canalizare ori, din punctul acesta de vedere, azi din circa 2.800 de localităţi rurale, cred că 2.500 au cel puţin un proiect în derulare. Altele, şi aici depinde şi de cât de bun e primarul, au şi proiecte europene, de dezvoltare rurală. În special, localităţile rurale din jurul marilor oraşe, având centre comerciale, fabrici, primesc impozitele lor şi asta ajută la o mai mare putere de dezvoltare şi investesc foarte mult, sunt un număr mic totuşi, câteva sute. Restul, însă, au nevoie de aceste investiţii din PNDR, din PNDL şi ţine foarte mult şi de capacitatea managerială a autorităţii locale de a accesa programe şi naţionale şi europene. Nu mai e nicio primărie în faliment, am asigurat şi la rectificarea bugetară şi prin alocările făcute din fondul de rezervă funcţionarea şi plata arieratelor şi funcţionarea tuturor autorităţilor publice locale şi, în plus, multora le-am asigurat partea de cofinanţare pentru proiectele europene pentru că marea problemă este cofinanţarea, obţin un proiect important şi nu au resurse proprii", a spus Victor Ponta.
Prim-ministrul a mai afirmat că în primăvara anului viitor va fi demarat proiectul pentru cadastru în zona rurală, banii necesari fiind deja alocaţi în programul 2014-2020.
"Noi suntem a 11-a ţară din cele 28 ale UE care a semnat Acordul de parteneriat. Nu suntem în primii 10, de altfel nu suntem nici între ultimii. Noi am semnat Acordul de parteneriat, lansăm programele operaţionale şi practic din această iarnă putem să dăm drumul la proiectul pentru cadastru în special în zona rurală pentru că la cadastru în zona urbană putem să facem parteneriate public-privat. Cred că anul viitor în primăvară se va începe, de către câştigătorul sau câştigătorii licitaţiei, această operaţiune. Banii i-am alocat în programul 2014-2020 şi pentru cadastrul în zona rurală aceşti bani sunt suficienţi", a spus Ponta.
Totodată, acesta a mai arătat că, în urmă cu zece zile, au fost alocaţi banii necesari pentru modernizarea graniţei de la Giurgiu, premierul afirmând că speră "ca anul viitor respectiva frontieră să nu mai existe".