Ediţia din acest an a Festivalului Dilema Veche propune, la Alba Iulia, între 21 şi 23 august, un atrăgător program de manifestări, în care îşi dau mâna literatura, muzica, teatrul şi filmul.
Programul începe cu o dezbatere Patapievici-Pleșu-Liiceanu, într-o încercare de a-i explica publicului „ce mai este rezonabil și ce nu în ziua de astăzi”, şi se încheie cu un concert al trubadurului italian Angelo Branduardi. Un alt punct de atracţie îl constituie setul de „lecturi publice în cafenea”, susținut de patru dintre cei mai buni prozatori de azi - Adriana Bittel, Cătălin Mihuleac, Cristian Teodorescu și Daniel Vighi – care vor citi din ultimele lor cărţi.
Cătălin Mihuleac va citi un capitol din best-sellerul său „America de peste pogrom”, apărut în 2014 la „Cartea Românească”. Romanul, având ca punct central Pogromul de la Iaşi, din 29 iunie 1941, în care au fost ucişi circa 14.000 de evrei, constituie o poveste uneori tragică, alteori comică, ţesută din elemente de ficţiune şi de realitate istorică. „Ficțiunea te ajută să clădești o narațiune caldă, în contrast cu răceala istoriei. Ficțiunea îți oferă materiale de construcție, fiindcă scoate oamenii din statistici și îi transformă în personaje. Marele atu al cărții mele este că reușește să ochească nu partea rațională a ființei omenești, ci partea ei emoțională”, ne-a mărturisit Cătălin Mihuleac. Autorul ne-a explicat şi titlul cărţii. „America de peste pogrom” înseamnă „America îmbrăcând pogromul”, ca un fel de haină care se trage peste atrocitățile comise atunci.