PNL, nenumărate Congrese şi sciziuni în 25 de ani

PNL, nenumărate Congrese şi sciziuni în 25 de ani

Liberalii au un Congres peste două săptămâni şi încă unul se anunţă deja pentru sfârşitul lunii ianuarie sau începutul lui februarie 2015. PNL a avut 17 Congrese în 25 de ani.

Acesta a fost argumentul cu care m-a încuiat un liberal tocmai când îi spuneam că, în ciuda a toate, PNL e un partid vioi, viu și jucăuș. Ce-i drept, numeroasele surprize şi impredictibilitatea liberalilor creează instabilitate și vulnerabilitate în fața adversarilor politici.

Așa e: în loc să se concentreze pe guvernare și pe atacarea adversarilor politici, liberalii sunt obligați, chiar și acum să gestioneze propriile probleme interne. La cele 17 Congrese se adaugă numeroase sciziuni. Amintesc doar, de exemplu, că în iulie 1990 din PNL s-a rupt un grup ce a format PNL-Aripa Tânără, în 1992, după ieșirea liberalilor din CDR în 1992, s-a format PNL-Convenția Democrată în 1992,  în 2006 s-a format Platforma liberală care ulterior s-a transformat în PLD.

Dincolo de dorința de a câștiga electoratul liberal, formarea Grupului de Inițiativă pentru Păstrarea Identității Liberale, ONG-ul lui Tăriceanu inaugurat joia trecută își propune tocmai să îi slăbească pe liberali. Să îi determine să își piardă vremea în dispute interne și să se suspecteze unul pe celălalt de colaboraționism cu dușmanul: PSD sau Tăriceanu. Deși e greu să-ți mai dai seama care e diferența între cei doi, pentru că uneori se unesc în cuget şi acţiune până la confundare. Prin organizațiile locale social-democrații deja au început să încerce să racoleze consilieri locali sau județeni ai PNL nostalgici după guvernarea USL. Deși aceștia se află în eșalonul doi, rolul lor în logica unei campanii electorale locale nu trebuie subestimat.

Toată situaţia în permanenţă volatilă din PNL-şi nu de ieri, de azi- se află în contrast cu unitatea din PSD. Social-democraţii cam ştiu candidaţii de la următorul Congres şi cel mai probabil cine va fi următorul preşedinte al partidului. Face disciplina diferenţa dintre un partid de 20-25% şi unul care poate atinge 40%? Poate că da…Şi poate că în anul electoral 2014 liberalii ar trebui să înţeleagă că ar fi mai bine dacă s-ar concentra pe bătăliile politice comune în loc să se preocupe de mize personale. Da, ştiu, sunt naivă…

 

Ne puteți urmări și pe Google News