„Pila” polițistului care nu vede culorile, căutată de procurori

„Pila” polițistului care nu vede culorile, căutată de procurori

Singurul polițist care nu poate distinge culorile, șeful Serviciului pentru Acțiuni Speciale din IJP Alba, este verificat de DGA, în urma unui articol din EVZ. Cheia problemei este modul în care „mascatul” a fost angajat.

În Poliția Română există un ofițer care, nu se știe, încă prin ce mijloace, a ajuns să fie angajat, având în vedere că acesta are o disfuncție din naștere ce nu îi permite să distingă culorile. Este vorba de subcomisarul Mihai Airinei, șef Serviciu pentru Acțiuni Speciale (SAS) din IPJ Alba, care este în atenția Direcției Generale Anticorupție (DGA), din subordinea Ministerului de Interne, după ce „Evenimentul zilei” a scris despre acest caz inedit.

Diagnosticul

La angajare, în anul 2005, Airinei a fost diagnosticat cu discromatopsie parțială, boală care declară inapți candidații. Cu toate acestea, el a ajuns să fie șeful mascaților, deși nu distinge petele de sânge, iar verificările dosarului de angajare par să nu se mai termine. Surse din poliție susțin că pe fișa medicală a lui Airinei ar fi fost scris inițial diagnosticul „Acromat”, ceea ce înseamnă că este o persoană care vede alb-negru, dar cuvântul a fost înlocuit cu „Discromatopsie”, adică nu distinge toate culorile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Are permis de armă

Airinei participă rareori la misiuni, dar are permis de conducere și permis de armă, spun colegii acestuia. În urma anchetei publicată de „Evenimentul zilei”, – Direcția Control Intern din Poliția Română a stabilit faptul c ă : „aspectele sesizate se confirmă, în sensul că ofițerul este diagnosticat cu discromație parțială, motiv pentru care conducerea I.G.P.R. a dispus înaintarea la Direcția Medicală din MAI pentru a analiza și dispune cu privire la situația medicală a ofițerului de poliție”.

Discromatopsia este o deficiență din naștere și nu poate fi tratată. Boala nu este acceptată la angajarea în poliție.

În aceeași notă se mai arată că: „Direcția Medicală ar trebui să se pronunțe dacă ofițerul de poliție poate ocupa funcția de șef SAS, dacă are dreptul să conducă autovehicule în condițiile în care este posesor al permisului de conducere categoria B și să poarte armă, întrucât deține permis de armă tip B. Menționăm faptul că, în cauză, existând suspiciuni cu privire la comiterea unor posibile fapte incidente legii penale, din sfera corupției, a fost sesizată Direcția Generală Anticorupție – Serviciul Județean Alba, pentru a analiza și dispune potrivit competențelor”, se mai arată în comunicarea către „Evenimentul zilei”.

Angajări „condamnate”

Costică Silion, fostul șef al Jandarmeriei, a fost condamnat, în februarie, a.c., de ICCJ, la trei ani de închisoare cu suspendare, judecătorii stabilind că se face vinovat de fapte de corupție privind reîncadrarea în funcție a unui subofițer care fusese trecut în rezervă de la Poliția Română, din motive disciplinare. Reangajarea a avut loc în 2006, „prin fraudă și prin falsificarea unor documente”, se arată în dosar.

Altă angajare uluitoarepo

Toată conducerea Poliției Române a fost cercetată după ce s-a descoperit, în urmă cu doi ani, că un șef din Poliția Rutieră, Augustin Căpâlnaș, avea un permis de conducere fals și a fost angajat ilegal. Capâlnaș a absolvit Teologia, în 2000. Ajunge șoferul arhiepiscopului de Alba Iulia, în 2006 și purtător de cuvânt al IJP Alba. În 2009, ajunge la Direcția de Poliție Rutieră, la serviciul misiuni speciale. Polițistul fără permis de conducere a urcat la volanul mașinilor cu girofar și a aplicat legea rutieră pe care el o încălca în fiecare zi. În 5 ani, nimeni nu a verificat dacă are permis de conducere.