Petiție online împotriva rechinilor imobiliari din Herăstrău

Petiție online împotriva rechinilor imobiliari din Herăstrău

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, îi îndeamnă pe bucureșteni să "dea un vot" pentru Parcul Herăstrău, subliniind că cele șapte hectare din acest parc trebuie să revină în proprietatea cetățenilor Capitalei.

Edilul general a distribuit marți, pe Facebook, o petiție intitulată "Salvați Parcul Herăstrău" și mesajul: "Bucureșteni, dați un vot pentru Parcul Herăstrău! Parcul Herăstrău a fost creat pentru bucureșteni, petrecerea timpului liber și pentru dezvoltarea sportului în general. Cele șapte hectare din Parcul Herăstrău trebuie să revină în proprietatea bucureștenilor!".

Petiția online este semnată de Liviu Doara, care subliniază în text că parcul este o "oază de verdeață și liniște într-un oraș aglomerat și axfixiat de betoane". "Parcul Herăstrău a fost creat prin emiterea înaltului decret regal în 1912, prin expropriere de interes public și cu destinație expresă proprietatea Primăriei Capitalei (orice act emis cu încălcarea înaltului decret regal fiind lovit de nulitate). Cu toate că toate legile din România specifică foarte clar că domeniul public este inalienabil, imprescriptibil, insesizabil, niște băieți deștepți rup o parcelă de 70.000 mp (7 hectare) și cu sprijinul autorităților corupte reușesc să-și facă acte de proprietate în mijlocul parcului", se arată în petiția online.

Inițiatorul petiției menționează în text că primarul general Sorin Oprescu este singurul edil de după 1990 care luptă pentru redobândirea și reîntregirea Parcului Herăstrău. Luna trecută, Sorin Oprescu arăta că municipalitatea a reușit, în ultimii șase ani, să redea bucureștenilor peste 150.000 de mp de spațiu verde.

Pe data de 17 martie este un nou termen de judecată în dosarul celor șapte hectare de teren din Parcul Herăstrău, după ce la ultimul termen, din 17 februarie, magistrații Curții de Apel București au admis cererea avocaților privind solicitarea către Guvern de a prezenta inventarul bunurilor pe care Compania de Turism și Tineret, ulterior BTT, le deținea în anii 1991 și 1992.

În 1999, Biroul de Turism și Tranzacții SA (BTT) a primit un certificat de proprietate asupra terenului de 7 hectare din Parcul Herăstrău în condițiile în care spațiul verde este domeniul public al statului, fiind parte dintr-o zonă declarată monument istoric.

În 2002 reprezentanții clubului de yahting sportiv Sportul Studențesc au dat în judecată BTT și Ministerul Tineretului și Sportului. La sfârșitul anului 2008, Tribunalul București — Secția a IV-a civilă — a constatat nulitatea absolută a certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor emis de Ministerul Tineretului, precum și nulitatea contractului de vânzare-cumpărare. BTT și SC Domino Impex SRL au făcut recurs.

Din 2009 Primăria Municipiului București a intrat în proces alături de clubul de yachting Sportul Studențesc, având calitatea de intervenient accesoriu, instanța admițând cererea municipalității de a-și apăra un teren care îi aparține încă de pe vremea lui Carol I.