RÂZI CU LACRIMI! PERLELE candidaților de la MAGISTRATURĂ

RÂZI CU LACRIMI! PERLELE candidaților de la MAGISTRATURĂ

Tinerii care au dat intrarea la Institutul Național al Magistraturii oferit o o serie lungă de perle la interviul de admitere.

Chiar dacă la prima vedere sunt clar amuzante, ele ridică multe semne de întrebare în ceea ce privește viitorul magistraturii.  Ele au fost scoase la iveală de profesorul Valerian Cioclei, în cadrul unei conferințe de presă organizate de Asociația Studenților la Drept la sediul Facultății de Drept din cadrul Universității București.

„O candidată a spus la un moment dat următoarea frază: trăim în conștiința predecesorilor noștri. Fiind întrebată cine sunt acești predecesori, a răspuns foarte rapid, fără ezitare că urmașii noștri. Poate nu credeți, dar e absolut real ce vă spun. Acea candidată avea ca domeniu de interes dreptul civil – succesiuni. În mintea ei, strămoșii și urmașii erau același lucru”, a oferit un exemplu profesorul Cioclei, scrie Clujust.ro.

Totodată, un alt candidat a spus că a fost în practică și a văzut un parchet frumos. „Ne întrebam dacă e vorba cumva de podea”, spune Cioclei. De asemenea, în analiza scrisă candidatul a vorbit despre „nenumăroase” posibilități. „Poate că nu era întâmplător faptul că același candidat ne-a spus că ultima carte pe care a citit-o a fost Moara cu noroc”, declară profesorul de drept.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Vorbeam de modele și aici sunt tot felul de șabloane, spuneam că în mod constant, anul acesta, a fost Gandhi, a fost Brâncuși, a fost Michelangelo. Dar a mai fost o candidată care ne-a spus că modelul ei este «Dilai Lama». Prima dată am crezut că spune «dilaila», știți era o melodie veche a lui Tom Jones. Nici mai puțin, nici mai mult decât «Dilai Lama». Când a fost întrebată care din ei, a zis că toți (se râde din nou în sală). Aceeași candidată ne-a dat un citat – te simți oarecum umilit când vezi câte citate pot să-ți dea acești copii, mai mari sau mai mici. Într-un simplu interviu, o simplă probă de 30 de minute, vin unii cu 30 de citate pe care le țin minte așa întâmplător pe dinafară. Eu mărturisesc n-am stat niciodată bine cu memoria și nu mi-am propus să învăț citate pe dinafară (…) – candidata respectivă ne-a dat un citat din fericitul Augustus. A fost întrebată cine este fericitul acesta și ne-am dat seama că se referea la Sfântul Augustin și că într-adevăr dacă te uiți pe Wikipedia vezi că se vorbește acolo și de Fericitul Augustin, în niciun caz Augustus. Am și întrebat-o dacă e vorba de împăratul roman, dar a ezitat, a zis că nu prea crede. Tot felul de expresii, de cuvinte torturate la mai mulți candidați, gen «este de preferabil», «calități pozitive și negative», am aflat de la un candidat. 

Potrivit lui Cioclei, o candidată a fost foarte simpatică, spunând că demult și-a dorit să dea în magistratură. „Îmi venea să zic nu da prea tare că și așa nu stă prea bine”, a povestit profesorul. Un candidat a vorbit despre „manifeste publice” (în loc de manifestări publice), air o tânără spunea citez „mă doborau greutatea propriilor vise”. „Apropo de domenii de interes, un candidat care avea ca domeniu de interes dreptul penal a fost rugat să explice unui nejurist ce ar fi acela dreptul penal. Mult a stat și s-a gândit, a transpirat mult, după care ne-a dat următoarea definiție «Dreptul penal este baza care stă la căpătâiul activității de polițist». Vă dați seama cam de unde venea candidatul, din ce zonă”, a mai povestit Valerian Cioclei.