Editura Evenimentul si Capital

Pericolul din deșeuri. Spitalele românești, focare de infecție

14-04/11-laborator-evz-465x390
Autor: | | 1 Comentarii | 527 Vizualizari

Mai bine de jumătate din spitale, policlinici și laboratoare nu respectă procedurile de gestionare a deșeurilor medicale. Cele mai mari riscuri sunt la cabinetele ginecologice, dermatologice sau stomatologice.

Toate materialele utilizate zilnic în unitățile spitaliceliști, cabinete și laboratoare, de la ace de unică folosință, pansamente, până la fiole și recipiente pentru analize, reprezintă deșeuri cu regim medical și ar trebui eliminate. Problema este că nu toate spitalele dispun de crematorii, iar în cele în care există, totuși, astfel de dotări, nu se ridică la standardele impuse de Uniunea Europeană.

Fiind vorba de deșeuri cu potențial infecțios mare, colectarea, transportul și distrugerea lor trebuie făcută de firme specializate, la costuri destul de mari. Este și motivul pentru care, deși România are o legislație în domeniul gestionării deșeurilor aliniată la normele europene, puține spitale ajung să o pună în practică.

„Resturile” de la dializă, cel mai greu de distrus

Cifrele sunt alarmante: doar 40% din unitățile medicale respectă procedurile, au apreciat mai mulți experți la un workshop care a avut loc, recent, în cadrul Târgului Internațional de Medicină și Farmacie Rommedica. „Gestionarea deșeurilor periculoase costă zeci, sute de mii de euro în unitățile spitalicești cu peste o mie de paturi. În prezent, în România, cerințele legale aplicabile nu sunt 100% îndeplinite. Estimez că doar în proporție de 40% suntem conform cu legislația”, a atras atenția Mariana Condac, șefa Laboratorului de protecția mediului din cadrul Spitalului Militar Central, unul din primele care a implementat proceduri moderne de gestionare a deșeurilor, în proporție de 98%.

Micii generatori - cabinetele de parter de bloc, laboratoarele de analizesunt și cei mai periculoși, întrucât la nivelul lor nu există un control strict. De asemenea, deșeurile rezultate în urma dializei sunt foarte dificil de neutralizat chiar și prin incinerare”, a explicat și Andrei Ionel Patrut, director de marketing într-o companie ce activează în domeniul consultanței tehnice și desfacerii de produse pentru sectorul medical.

Metale grele și virusuri

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate