PERCHEZIȚII LA VAMĂ. DIICOT: trei lucrători vamali făceau parte dintr-o REȚEA DE TRAFICANȚI DE ȚIGĂRI
- Petrisor Cana
- 16 iulie 2014, 16:46
Procurorii DIICOT și polițiștii de la Crimă Organizată, din Botoșani, au descins, astăzi, la Punctul de Trecere a Frontierei Stânca Costeşti şi la locuinţele a trei lucrători vamali. Vameșii făceau parte dintr-o rețea româno-moldovenească de traficanți de țigări.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (D.I.I.C.O.T.) – Serviciul Teritorial Galaţi împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi, Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Botoşani şi Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Botoşani – S.A.S. Botoşani au efectuat,astăzi, un număr de șapte percheziţii în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca Costeşti şi la locuinţele a trei lucrători vamali, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări infracţionale organizate formate din cetăţeni români şi moldoveni, specializată în comiterea infracţiunilor de contrabandă.
Acțiunea survine ca urmare a unei anchete demarate după depistarea, luna trecută, a unui transport de țigări, de proveniență Republica Moldova.
DIICOT precizează că, în cursul lunii aprilie 2014, pe fondul diferenţei mari de valoare între produsele din tutun din România pe de o parte şi Republica Moldova pe de altă parte, suspecţii au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat specializat în introducerea în România prin punctele de trecere a frontierei de stat a unor importante cantităţi de ţigarete care, ulterior erau comercializate pe piaţa neagră de pe raza mai multor judeţe.
Ţigările au fost introduse în mod ilegal în ţară, din Republica Moldova, prin Punctul de Trecere a Frontierei Stânca Costeşti, judeţul Botoşani, cu concursul unor lucrători vamali care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, evitau intenţionat să efectueze un control corespunzător asupra autoutilitarelor folosite de membrii grupării pentru transportul ţigărilor de contrabandă.
După introducerea în România, ţigările au fost transportate, deţinute şi valorificate în diverse locaţii, în principal de pe raza municipiilor Adjud, Focşani şi localităţii Agapia, judeţul Neamţ.
Astfel, în cursul anului 2014 au fost introduse ilegal în România aproximativ 160.000 de pachete de ţigări de contrabandă, de provenienţă Republica Moldova.
În data de 16 iunie 2014 procurorii au procedat la depistarea în flagrant, pe raza municipiului Adjud, a unei autoutilitare folosite de membrii grupării pentru transportul ţigărilor de contrabandă, încărcată cu 41.960 pachete de ţigări de provenienţă Republica Moldova.
La solicitarea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (D.I.I.C.O.T.) – Serviciul Teritorial Galaţi, în data de 18 iunie 2014 Tribunalul Galaţi a emis mandate de arestare preventivă pentru o durata de 30 de zile pentru inculpaţii F.I., U.D., M.A. (cetăţeni români şi moldoveni), M.C. şi I.C., pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi contrabandă calificată în formă continuată.
De asemenea,pe 3 iulie 2014 a fost depistat un alt membru al palierului de conducere al grupului infracţional organizat faţă de care Tribunalul Galaţi a emis, de asemenea, mandat de arestare preventivă pentru o durata de 30 de zile.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Serviciul Român de Informaţii.
Facem precizarea că, pe întregul parcurs al procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.