PERCHEZIŢII la producătorii români DE CARDURI CLONATE. Echipamente skimming testate în România pentru bancomatele din Anglia şi Franţa

PERCHEZIŢII la producătorii români DE CARDURI CLONATE. Echipamente skimming testate în România pentru bancomatele din Anglia şi Franţa

Poliţia Română şi DIICOT au anunţat destructurarea unei grupări de infractori români care se ocupau cu producerea de aparaură skimming. Echipamentele erau testate la bancomate de la diferite bănci din România, scopul grupării fiind acela de a le folosi în ţări "mai bogate", precum Anglia şi Franţa. Şase percheziţii au avut loc, la sfârşitul acestei săptămânii, în în judeţele Braşov, Covasna, Mehedinţi, Dâmboviţa, precum şi în Germania, la Mannheim. Trei membri ai grupării au fost reţinuţi şi, apoi, arestaţi, vineri, de judecătorii de la Tribunalul Braşov.

Poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Braşov - Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice şi procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Braşov au efectuat investigaţii cu privire la un grup infracţional specializat în infracţiuni prin intermediul sistemelor şi reţelelor informatice. Anchetatorii au beneficiat de suportul de specialitate al Direcții de Operațiuni Speciale – I.G.P.R. .

Percheziţiile au avut loc, joi, în baza autorizaţiilor emise de Tribunalul Braşov. Au fost efectuate şase descinderi în judeţele  Braşov, Covasna, Mehedinţi, Dâmboviţa, precum şi în Germania (Mannheim).

De asemenea, au fost emise, pe numele a patru persoane din judeţele Braşov, Mehedinţi şi Covasna, mandate de aducere, în vederea audierii. Trei bărbaţi, cu vârste cuprinse între 27 şi 41 de ani, au fost reţinuţi de procurorii D.I.I.C.O.T..

În urma percheziţiilor, au fost identificate şi ridicate, în vederea continuării cercetărilor, o "gură de bancomat” reprezentând un dispozitiv electronic metalic ce pare să provină de la un ATM şi o bucată dintr-un material plastic transparent, parte a dispozitului menţionat anterior, 42 de carduri cu bandă magnetică de culoare albastră, 80 de cartele telefonice de Romtelecom prevăzute cu cip, 2 grindere, 9 stickuri de memorie, o fantă pentru bancomat și un microcircuit prevăzut cu fire.

De asemenea, au mai fost ridicate  o bobină legată la un arc, 2 acumulatori,  2 dispozitive de culoare neagră, un suport pentru minicameră video, un laptop, 7 carduri de memorie, un card microsd aflat în adaptor, un card bancar, 4 telefoane mobile, 3 cartele SIM, un cap de tăiere metal, un instrument metalic pentru găurit, o cameră Web prevăzută cu mufă USB, un cablu de date, un dispozitiv tip MSR, un hard-disk şi un laptop.

La domiciliul unuia dintre bănuiți a fost depistată o cultură de plante, aflate în diferite stadii de dezvoltare, atât în ghivece, în curte, cât şi puse la uscat ce prezenta miros şi aspect de cannabis, însumând aproximativ 200 grame.

Acţionau noaptea, la bănci diferite

Fiecare membru al grupului avea roluri prestabilite, respectiv doi dintre ei acţionau asupra bancomatului, iar cel de-al treilea asigura paza. De asemenea,  membrii grupului păstrau și valorificau legături cu persoane care desfăşoară activităţi similare, conlucrând pentru a confecţiona echipamente destinate clonării cardurilor bancare

Operațiunea derulată de membrii grupului avea ca scop testarea echipamentelor de skimming cu care mai apoi intenţionau să se deplaseze în străinătate pentru a frauda bancomate şi a efectua operaţiuni de retragere de numerar. Aparatura de skimming era testată la bancomate, aparţinând unor instituţii bancare diferite, în special pe timpul nopții.

Din cercetări a reieşit că membrii grupului infracţional ar fi intenţionat să se deplaseze în Anglia şi Franţa, pentru a desfăşura activităţi de skimming.

Arestaţi pentru 30 de zile

Trei dintre bănuiţi au fost reţinuţi pentru 24 de ore, iar la data de 26 septembrie a.c., au  fost prezentaţi instanţei de judecată, care a emis mandatele de  arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracţiunilor  de constituire a unui grup infracţional organizat în vederea săvârşirii de infracţiuni prin intermediul sistemelor şi reţelelor informatice, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 367 al. 1 CP şi operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice” prevăzută de art.365 alin. 2 CP.