Politica
Pasaje din PRIMUL PAS. Ce a scris Klaus Iohannis despre Victor Ponta, PSD şi Carmen Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis se pregăteşte să lanseze cea de-a doua carte. În cea mai mare parte a volumului "Primul pas", şeful statului a scris despre alegerile prezindeţiale de anul trecut. Şeful statului vine cu detalii din culisele campaniei pentru Cotroceni.
Klaus Iohannis scrie în "Primul pas" despre momentele confruntării cu principalul său contracandidat, Victor Ponta, dar şi despre ce s-ar fi întâmplat dacă premierul ajungea la Cotroceni, potrivit stirileprotv.ro.
-
"În cazul în care Victor Ponta ar fi câştigat alegerile, convingerea mea este că lupta anticorupţie ar fi încetinit. Nu am nicio îndoială că legea amnistierii ar fi fost promulgata şi că mulţi condamnaţi notorii ar fi revenit in libertate".
-
"Campania lui Victor Ponta a debutat zgomotos, cu mii de susţinatori aduşi pe Arena Naţională şi cu o avalanşa de baloane roşii. Cu baloanele au ramas."
- "Am descoperit, in toamna trecuta, o multime de rude despre care nici nu am stiut ca exista, dar care ne cautau ca sa ne consilieze. Am fost cel mai sfatuit politician. Iar sfaturile au crescut in precizie dupa ce am ajuns la Cotroceni: ce trebuia neaparat sa fac sau sa nu fac. Acum parca s-au mai linistit, pentru ca "binevoitorii" au vazut ca nu functioneaza."
Pasajele, pe capitole
Despre Carmen Iohannis
“Sotia mea m-a intrebat adeseori daca m-ar fi ajutat sa vina cu mine la diverse evenimente, pentru a ma sustine, dar nu am considerat ca acest lucru era necesar la fiecare intrunire electorala. Am fost impreuna la Bucuresti (la mitingul inaugural), la Sibiu (la startul campaniei electorale), la Cluj, la cateva intalniri cu o simbolistica mai pregnanta, dar in rest am hotarat sa apar singur. Am considerat ca e mai bine si mai eficient sa nu-mi implic foarte mult familia in campania electorala. A existat si multa agresivitate pe unele canale media, dar Carmen a evitat deliberat sa se mai uite la talk show urile politice de fiecare seara, care nu ar fi facut decat sa incarce atmosfera. Sigur, cand unii produc zi dupa zi episoade care mai de care mai fantasmagorice, dar explicit calomniatoare, despre tine si despre familia ta, nu ai cum sa nu te simti inconfortabil, oricat de calm ai parea. Cu atat mai grea este situatia pentru acela care sta acasa si nu are nicio putere sa schimbe ceea ce se spune despre propria familie. Dar noi am stiut ca acesta va fi cursul lucrurilor, nu ne facuseram nicio iluzie. Apropiatii si rudele ne sunau ba pentru a ne atrage atentia asupra cate unui lucru care se spunea despre noi, ba pentru a ne da sfaturi, ba pentru a ne alarma. Am descoperit, in toamna trecuta, o multime de rude despre care nici nu am stiut ca exista, dar care ne cautau ca sa ne consilieze. Carmen a fost aceea care a preluat toate ingrijorarile si sfaturile venite din toate directiile. Si nu au fost putine. Am fost cel mai sfatuit politician: cum sa fac campania, cum sa nu fac campania, cum sa imi aleg consilierii, cum sa nu-i aleg, ce sa fac si ce sa nu fac atunci cand ajung presedinte. Iar sfaturile au crescut in precizie dupa ce am ajuns la Cotroceni: ce trebuia neaparat sa fac sau sa nu fac. Acum parca s-au mai linistit, pentru ca ”binevoitorii” au vazut ca nu functioneaza.”
Despre Victor Ponta
”Victor Ponta, un om tanar, care a incercat sa si construiasca o imagine de reformator si sa le dea multora speranta unei schimbari. Si ma intrebam cum de un astfel de om a ajuns sa fie asimilat atat de repede de sistem, cum de a reusit sa dezamageasca atata lume.”
”In cazul in care Victor Ponta ar fi castigat alegerile, convingerea mea este ca lupta anticoruptie ar fi incetinit. Nu am nicio indoiala ca legea amnistierii ar fi fost promulgata si camulti condamnati notorii ar fi revenit in libertate. Asa cum au respins o dupa ce am castigat eu alegerile, asa ar fi promulgat o daca pierdeam, in ciuda valului de critici.”
”Campania lui Victor Ponta a debutat zgomotos, cu mii de sustinatori adusi pe Arena Nationala si cu o avalansa de baloane rosii. Cu baloanele au ramas.”
”Per ansamblu, toti acesti pasi riscanti pe care premierul i a facut in timpul campaniei, din postura de candidat, s ar putea sa i pericliteze situatia si probabil ca va deconta, la urmatoarele alegeri, faptul ca nu s a retras in timp util. Cred ca, daca ar fi facut un pas inapoi, i ar fi trimis electoratului un semnal pozitiv.”
Despre PSD
”PSD ul a ajuns sa adopte acest tipar pur si simplu din crasa inadecvare ce ii este specifica. Acest partid s a dovedit a fi total inadecvat, iar concluzia electoratului este cat se poate de clara in aceasta privinta. PSD ul nici macar nu a incercat sa se reformeze, sa se modernizeze si sa vina in intampinarea propriilor votanti. Membrii sai au considerat ca sunt suficient de buni asa cum s au format inca din epoca Ion Iliescu. Dar nu au fost buni. Si nu sunt nici acum, dupa cum se vede foarte clar din reactia alegatorilor. Pentru a si mentine un electorat substantial, PSD-ul nu are o alta varianta, in opinia mea, in afara unei reforme interne. Acest partid nu numai ca se poate reforma, ci va fi obligat sa o faca, altfel va pierde in continuare. Si cred ca multi dintre membri sai au inteles acest lucru. PSD ul are inca un numar stabil de votanti si probabil ca si acest lucru a facut sa nu apara in interiorul partidului dorinta de reformare si modernizare, de o noua abordare. Membrii acestui partid s au bazat, pur si simplu, pe faptul ca electoratul lor este deja format si destul de stabil, atingand inca proportii destul de mari, peste 30%, la toate alegerile. Cu toate acestea, PSD-ul nu a mai castigat de 10 ani alegerile prezidentiale. A pierdut aceste alegeri, din 2004 panaacum, fara intrerupere. Probabil ca la alegerile prezidentiale se vede mai clar diferenta dintre acest partid si altele, asa ca, pana cand PSD-ul nu se reformeaza profund, nu-i dau sanse de victorie la prezidentiale.”
Despre Emil Boc
”Primarul orasului, Emil Boc, m-a evitat politicos. Mi s-a parut un pic straniu: nu doar atunci,dar si a doua oara cand am mers la Cluj, primarul Boc, membru important in ACL, era din nou plecat cu alte treburi. Mi s-a parut un gest neelegant, dar nu m-am suparat. Nu e nimeni obligat la ospitalitate, dar cand mergi intr un oras al carui primar este din propriul partid, te astepti ca el sa te intampine, sa aveti un schimb de pareri. Absenta lui nu a fost insa o surpriza. S-a stiu dinainte ca primarul Boc are simpatii PMP-iste. S-a si inscris in fundatia care a precedat formarea PMP-ului, iar fidelitatea lui fata de formatiunea condusa de Elena Udrea s-a vadit inclusiv prin faptul ca nu m-a sprijinit deloc. Existau cateva indicii pe care cineva din exterior le putea socoti drept puncte comune, pe care s-ar fi putut construi o relatie solida: la vremea aceea eram amandoi primari, amandoi din Ardeal, amandoi din acelasi partid, amandoi dascali. Dar, in ciuda acestor similitudini, nu am avut niciun fel de relatie.”
Sâmbătă, 23 mai, începând cu ora 15,00, publicul Bookfest este invitat la standul editurii pentru a afla de la Klaus Iohannis cum evaluează actualul preşedinte principalele momente ale campaniei prezidenţiale de anul trecut şi primele zile ale mandatului de preşedinte, din paginile volumului "Primul pas".
"Primul pas" are aproape 300 de pagini, va costa 30 de lei si va fi lansata, la finalul saptamanii viitoare la Bookfest. Prima carte a lui Klaus Iohannis - "Pas cu pas" - a fost lansata pe 19 noiembrie anul trecut, la trei zile dupa castigarea alegerilor prezidentiale. A fost cea mai cautata carte, fiind vanduta in 130 de mii de exemplare.