Otravă la cutie. Conserva de ton are de 100 de ori mai mult zinc decât ar trebui

Otravă la cutie. Conserva de ton are de 100 de ori mai mult zinc decât  ar trebui

Toate conservele au pe interior un strat din acest metal, iar alimentele din ele îl absorb, unele mai mult, altele mai puțin. Dintre toate, tonul la cutie - recomandat în diete, inclus de medici în regimurile alimentare pentru unele boli grave și nelipsit din meniurile restaurantelor-, e cel mai periculos, arată un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Binghamton.

Zincul este utilizat în producţia conservelor pentru a alinia interiorul cutiilor, el având totodată şi calităţi antimicrobiene.

Un nou studiu realizat de cercetători americani arată, însă, că metalul pătrunde şi în alimentele conservate, astfel că ajunge şi în organismul uman, unde se depune în sistemul digestiv.

Toxinele ajung mai ușor în sânge

Ne puteți urmări și pe Google News

Excesul de zinc împiedică absorbţia substanţelor nutritive şi creşte permeabilitatea intestinelor, permiţând astfel toxinelor să ajungă mult mai repede în sânge. „O creștere a permea bilității intestinale nu este un lucru bun - înseamnă că anumiţi compuși periculoși pot trece ușor în sânge”, a explicat coordonatorul studiului, prof.dr. Gretchen Mahler, de la Universitatea Binghamton din New York, SUA, citat de DailyMailOnline.

În timp, acest lucru poate provoca sindromul intestinului iritabil, afecţiune extreme de periculoasă care poate degenera în boli grave.

De asemenea, studiul relevă şi faptul că după expunerea la o cantitate mare de zinc, transportul fierului şi a glucozei scade la o treime, și asta provoacă dezechilibre în organism.

Excesul de zinc în organism se manifestă prin convulsii, febră, vărsături și chiar leșin.

Dintre toate conservele, peștele e cel mai rău

Studiul arată că totodată că alimentele conservate absorb diferit zincul din învelișul interior al cutiei. Unele mai mult, iar altele mai puțin.

După ce au analizat mai multe tipuri de alimente conservate, cercetătorii au descoperit că, dintre toate acestea, tonul la conservă conţine cea mai mare cantitate de Zinc – de 100 de ori mai mult decât cantitatea considerată a fi sigură pentru organismul uman.

De asemenea, cantități mari de zinc absorb și carnea de pui, sparanghel şi porumbul dulce atunci când sunt conservate în cutii metalice.

Ce este sindromul intestinului iritabil

Potrivit literaturii de specialitate sindromul intestinului iritabil este o tulburare funcțională care poate cauza disfuncții ale organelor, mușchilor și nervilor tractului gastrointestinal.

Afecțiunea poate provoca: dureri abdominale puternice, crampe, balonare, diaree sau constipație, apariția hemoroizilor și a fisurilor anale, dureri de cap, ameteți, vertij, stare de slăbiciune datorată pierderii poftei de mâncare, deshidratare și dezechilibre electrolitice, oboseală ( ca rezultat al durerilor cronice), deficit de calciu etc.

Este o boală care nu se vede la analizele uzuale, iar medicii pun diagnosticul după mai multe investigații (inclusiv colonoscopie), excluzând rând pe rând alte posibile afecțiuni.