Omul care "a repornit" CNA suferă represaliile Laurei Georgescu

Omul care "a repornit" CNA suferă represaliile Laurei Georgescu

Consilierului IT Bogdan Roman i s-au luat cheile și a primit interdicție de a intra în camerele de monitorizare, deși echipamentele sunt pe inventarul lui. Fără intervenția lui, CNA putea rămâne fără monitorizări zile întregi.

Lui Bogdan Roman, consilierul IT care a avut inițiativa de a reporni sâmbătă sistemul de monitorizare al CNA, oprit în urma unei suspecte pene de curent, i s-au luat cheile de la departamentul de monitorizare de către șefa lui directă. Mai mult, angajatul spune că i s-a interzis să intre singur în camerele de monitorizare, deși echipamentele ce se află acolo sunt trecute pe inventarul lui.   

Membra CNA Narcisa Iorga a dezvăluit că vineri, exact ziua în care s-a anunțat sentința lui Dan Voiculescu, iar Antena 3 s-a dez­lănțuit la adresa jus­ti­ției și a cerut oamenilor să iasă în stradă, departamentul de monitorizare al Consiliului a rămas fără curent.

Aparatura instituției nu ar fi înregistrat nimic peste weekend (nici „Plimbarea la Cotroceni”, evenimentul central al acestor zile) dacă Bogdan Roman, consilierul IT, nu ar fi venit din proprie inițiativă să pornească aparatele, după ce a pornit curentul. În urma gestului său, consilierul IT a fost pus să explice în scris de ce a venit la serviciu într-o zi liberă, iar jandarmul care se află la poartă a fost mustrat că l-a lăsat să intre.

EVZ: Au fost mai multe întreruperi de curent... Bogdan Roman: Prima întrerupere de curent a avut loc joi, în jurul orei cinci. Pana de curent de atunci a durat în jur de două ore. Am reușit să repornim aparatele a doua zi, vineri, fiind zi de lucru. În cursul zilei de vineri, când eram gata de plecare, tot în jurul orei cinci, a mai avut loc o pană de curent. A avut de suferit etajul șase: capturile, monitorizarea etc. Sâmbătă dimineață am găsit curentul pornit. Venisem din proprie inițiativă, ca să pornesc aparatele. Nu era prima dată când veneam.

Vi s-a cerut o notă explicativă? Luni dimineață am fost chemat de Floren­ța Do­­robanțu, șefa mea, la ea în birou. Acolo se mai aflau directoarea de la monitorizare, Grațiela Fota, și doamna Laura Georgescu.

Președintele CNA a vorbit cu dumneavoastră? Doamna Laura Georgescu a vorbit foarte puțin, mai mult în șoaptă și nu mi s-a adresat direct. În aceea întâlnire, șefa mea, doamna Dorobanțu, mi-a cerut explicații legate de ce s-a întâmplat sâmbătă. I-am povestit ce s-a întâmplat. Mi-a cerut să fac un proces verbal, pe care l-am predat mai departe cancelariei președintelui. Doamna secretară a refuzat să îmi dea număr de înregistrare, deși doamna Laura Georgescu era de față.

Vi s-a mai cerut ceva? La scurt timp mi s-au cerut cheile de la camerele de monitorizare, totodată cu un proces verbal de predare/primire. Ironic este faptul că toate echipamentele, extrem de scumpe, sunt trecute pe inventarul meu, iar eu, cu toate acestea, nu mai am acces la ele. Aș interpreta acest lucru ca împiedicarea efectuării unor sarcini de serviciu.

Dacă trebuie să reparați ceva? Protocolul în acest moment este că, dacă ceva se întâmplă pe plan tehnic, să mă duc la doamna director Grațiela Fota și să cer cheia.

A mai avut cineva de suferit? Am vorbit cu ofițerul de jandarmerie de la poartă, care a fost mustrat pentru că mi-a dat voie să merg la IT, în condițiile în care omul acela mă cunoștea foarte bine, de ani de zile. Omul m-a legitimat la poartă, mi-a cerut buletinul, el l-a verificat și mi-a dat voie să merg mai departe. Niciunul dintre noi nu a știu că accesul meu acolo a fost restricționat.

V-a cerut cineva să reporniți aparatele? Sâmbătă am venit din proprie inițiativă. Nimeni din conducere nu mi-a cerut lucrul acesta. Din câte știu, nu există un protocol pentru astfel de situații. În astfel de cazuri, aparatele pot sta închise și zile întregi.

Martor la DNA, amenințat cu transferul

Bogdan Roman se numără printre funcționarii CNA care au cerut demisia Laurei Georgescu. Angajatul IT a vorbit atunci cu presa și se numără printre cei zece funcționari ai instituției care au fost chemați ca martori la DNA, pe lângă membrii Consiliului.

„Am fost amenințat cu ceva timp în urmă că urmează să fiu transferat la Departamentul Monitorizare. Laura Georgescu, președintele instituției, are dreptul, pentru o perioadă determinată de șase luni, să mute angajații de colo, colo. Nu cred că pot fi mutat la Departamentul Monitorizare, pentru că nu există un post similar cu al meu, din punctul de vedere al descrierii postului sau al salarizării, iar acesta este criteriul prin care se pot face astfel de transferuri”, a explicat consilierul IT. 

Bărbatul a mai lucrat la Monitorizare și a spus că acest departament este considerat printre funcționari ca fiind cel mai solicitant.