BOMBĂ ÎN SĂNĂTATE! O tonă de medicamente extrem de periculoase au fost aruncate într-o pădure

BOMBĂ ÎN SĂNĂTATE! O tonă de medicamente extrem de periculoase au fost aruncate într-o pădure

Aproximativ o tonă de medicamente au fost găsite astăzi în pădurea Motru din Gorj. Garda de Mediu și polițiștii s-au deplasat la fața locului pentru a face cercetări. Din primele informații, pastilele sunt folosite pentru afecțiuni psihice. Deocamdată, nu se ştie cum au ajuns acolo.

Ce se știe, însă, este că medicamentele inutilizabile, printre care se numără și cele cu termen expirat sunt încadrate în categoria deșeuri periculoase și trebuie eliminate în condiții foarte stricte, prin incinerare, urmându-se restricțiile legale, conform Catalogului European al Deșeurilor, transpus în legislația națională prin Hotărârea de Guvern nr.856 din 2002”, a declarat Cosmin Mănăilă, directori reglementări Stericycle România. Așa că, medicamentele inutilizabile nu trebuie aruncate la gunoi, putând fi dăunătoare pentru sănătate și pentru mediu, cu atât mai puțin în pădure sau aiurea în natură.

Incinerarea este singura metodă permisă în Uniunea Europeană pentru eliminarea deșeurilor anatomo-patologice, a substanțelor cu regim special (citotoxice/citostatice) și a medicamentelor inutilizabile. Sistemele automate de filtrare, neutralizare și monitorizare a gazelor cu care sunt dotate instalațiile moderne de incinerare previn poluarea, asigurând protecția mediului și sănătatea umană. De asemenea, incinerarea previne posibila contaminare a pânzei de apă freatică. Procedura este, însă, foarte costisitoare. Mai mult, spre exemplu în București există un singur incinerator de deșeuri periculoase, capabil să elimine și medicamentele inutilizabile care deservește peste 30 de unități medicale din Capitală și zonele limitrofe.

 

Ne puteți urmări și pe Google News