O nouă programă școlară la gimnaziu! Ce materii vor dispărea din orarul elevilor

O nouă programă școlară la gimnaziu! Ce materii vor dispărea din orarul elevilor

Elevii de gimnaziu sunt în faţa unei noi programe școlare. Vor avea mai puţine ore de limba română și de educaţie fizică, iar limba latină nu se va mai regăsi în orarul clasei a VIII-a. Toate aceste propuneri se află într-un proces de consultare publică, disponibil până la jumătatea lunii februarie, pe site-ul Ministerului Educaţiei

Problemele la școala generală nu se rezumă doar la schimbările din programă. Elevii nu au manuale noi. Școlarii vor fi nevoiţi să înveţe de pe fișe de lucru până se vor publica cărţile școlare în conformitate cu noile modificări prevăzute.

Ce rămâne în orar

Limba și literatura română pierde o oră pe săptămână, astfel româna va avea doar cinci ore săptămânal.

Ne puteți urmări și pe Google News

La clasa a VIII-a, Latina dispare și este transferată în orarul celor de clasa a VII-a sub o nouă formă, Elemente de limbă latină și cultură romanică.

La capitolul limbi străine, cele două limbi moderne principale vor avea tot două ore pe săptămână, iar la finalul ciclului gimnazial, micuţii ar trebui să obţină competenţe A2, adică să se descurce la nivel conversaţional.

O altă modificare vizează numărul orelor în care copiii ar trebui să facă mișcare la școală. În prezent, elevii de clasele V-VII pot face 2-3 ore de Educație Fizică și două ore în clasa a VIII-a, iar în variantele de plan cadru, sportul pierde o oră pe săptămână fie la toate clasele, fie la o parte din ele.

O programă adaptată nevoilor lor

Cristina Popescu, profesor de engleză la o școală privată din București, este de părere că modificările nu sunt esenţiale. „Sunt unele modificări în programă, dar nu unele esenţiale. Gândiţi-vă că programa este tot aglomerată, iar accentul pică tot pe teorie. Cred că elevii din România au nevoie de mai multă pratică. Au tot 17-18 materii prevăzute în anii de gimnaziu, iar unele sunt principale, celalte secundare sau inexistente pentru ei. Trebuie să ne gândim ce liceu vor urma și ce facultate și să adaptăm programa în funcţie de nevoile micuţilor.”

Profesorii și experţii în Educaţie, consultaţi public

Dacă sunteţi mulţumiţi de modificări sau aveţi alte propuneri, le puteţi face direct către Ministerul Educaţiei prin intermediul unor sondaje deschise. „Procesul de consultare se adresează cadrelor didactice, inspectorilor școlari si altor categorii de specialiști care ar putea oferi un feedback relevant cu privire la proiectele de programe școlare pentru clasele V-VIII.Consultarea se va derula in perioada 27 ianuarie- 13 februarie 2017.”, transmit oficialii.