Nevăzătorii „văd” cu suflfl etul pentru prima oară litoralul
- Ana Maria Ni țu
- 15 august 2014, 00:00
Zece copii norocoși vor merge și anul acesta la mare împreună cu echipa campaniei „O șansă copiilor de la țară”. Mai sunt doar două săptămâni, iar nerăbdarea lor crește pe zi ce trece. Voluntarii au început deja pregătirile pentru cea de a-III a ediție a proiectului „Vacanță de vis”.
Este vorba despre copii care învață foarte bine la școală și au note mari, în ciuda sărăciei de acasă, care dau dovadă de altruism și bunătate chiar dacă soarta nu a fost atât de blândă cu ei. Unii dintre ei au mai fost și în anii trecuți când s-a organizat tabăra și, ca răsplată pentru că și-au menținut rezultatele, vor merge și anul acesta. Din păcate, sunt și copii care nu au văzut niciodată marea pentru că nu au ieșit din satele lor niciodată. Sunt cei care ies la poartă cu mamele lor să spele același covor prăfuit de ani întregi și care se joacă de-a marea în jurul furtunului cu apă sau a găleții de la fântână.
De-a lungul anilor, voluntarii campaniei s-au lovit de poveștile triste de viață ale copiilor de la țară. Pentru ei am realizat un program de activități, unde fiecare au ceva de făcut. Pe lângă copiii din comuna Brezoaele și Ciocănești, vor merge cu noi și câțiva de la Centrul de plasament pentru nevăzători „Neghiniță” din Capitală, tot copii de la țară.
Nevăzătoarea care își dorea să vadă marea
Din dorința Andreei Leca, fetița oarbă părăsită de mama ei la naștere, a izvorât ideea unei Vacanțe de vis. Povestea ei tristă a fost prezentată de Evenimentul Zilei, iar cititorii au pus mână de la mână ca ea să beneficieze de o bursă lunară de 200 de lei și un laptop adaptat handicapului ei, trimis de o doamnă din Canada. În anul 2012, Andreea ne-a mărturisit că și-ar dori foarte tare să meargă în vacanța de vară la mare, să audă și ea zgomotul valurilor și să simtă briza despre care doar auzise.
Voluntarii au început să se organizeze pentru prima ediție a proiectului, în care au dus câțiva copii pe litoral. Era prima oară când făceau asta, iar norocul a fost de partea lor. Organizația caritabilă “O speranță” s-a oferit să vândă niște vederi în mall-urile din toată țara, iar banii strânși au ajuns în contul programului “Vacanță de vis”. Medicii clinicii Romgermed au contribuit financiar și au oferit asistență medicală pe tot parcursul taberei. La mare, copiii au făcut scuba diving, s-au jucat în parcul de distracții din Eforie Nord și au vizitat Delfinariul.
Spectacol în fața primarului
În următorul an, micuții abia așteptau să vină vara ca să poată pleca la mare. Au auzit de la cei care au mai fost că este o experiență minunată. După ore de stat la soare și jucat în marea albastră, seara, voia bună era la ea acasă. Cei mici cântau, rădeau și se distrau în chip de mulțumire pentru bucuria ce le-a inundat sufletul.
Ba, chiar au realizat și un spectacol pentru primarul din Eforie Nord, care le-a mărturisit plin de emoție că a ajutat foarte mulți oameni, dar niciunul nu a venit să danseze sau să cânte pentru el.
Ediția a III-a, cea mai distractivă
Anul acesta, voluntari din cele mai tari licee din București, dar și din cele mai bune universități îi vor însoți pe copii la mare, grație ajutorului financiar dat de creatoarea de modă Maria Lucia Hohan, cea care a dus moda românească pe covorul roșu de la Hollywood. Au pregătite pentru ei jocuri interactive, activități în aer liber, sport pe plajă, dar și foarte multă distracție.
Nimeni nu are scutire de la soare. Îi vom învăța pe nevăzători să înoate și pe Angela, fetița cu sindromul Down, o vom face să zâmbească nonstop. Nu este boală mai crudă decât să fii închis în propriul corp.
În anii trecuți am cunoscut oameni care au rupt din puținul lor pentru ca niște copii săraci să poată vedea marea. Pentru că au primit ajutor, acești copii au învățat să dăruiască la rândul lor. Copiii ne dezvăluie pe rând talentul. Unii știu să cânte, alții se pricep să confecționeze bijuterii, brățări.
Peste două săptămâni vom povesti despre evenimentele din campania „Vacanță de Vis” și vom posta impresiile micuților care au văzut pentru prima dată marea.
Anul acesta, și voluntarii au participat la strângerea de fonduri pentru vacanță. Arlena Paraschivescu este voluntară în proiect de anul trecut și din mâinile ei ies brățări împletite, dar și bijuterii de tot felul.Tot ea a confecționat și un banner pentru spectacolul de la Frumușani, pe care îl vom folosi și la mare, ca să popularizăm campania. Anul acesta vrea să vândă câteva lucruri pentru copiii de la țară, ca ei să nu uite niciodată această experiență.
Cum puteți ajuta
Contactați echipa „O șansă copiilor de la țară” la adresa de email contact@ziaruldelatara. ro sau la numărul de telefon 0730.660.424.
Depuneri în contul RO 89BRDE 445 SV 83 64 147 4450, deschis la BRD, filiala Banu Manta, pe numele Asociația Jurnaliștilor Civici, cod SWIFT BRDROBU. CIF 32814287
Donațiile prin Paypal se fac pe adresa donatii@ziaruldelatara.ro