Nebunie la ferma Institutului de Psihiatrie Socola: mieii se sinucid fix înainte de Paști. Explicația veterinarului

Nebunie la ferma Institutului de Psihiatrie Socola: mieii se sinucid fix înainte de Paști. Explicația veterinarului

Corpul de Control al Ministerului Sănătății a scos la iveală nereguli grave la Secția Exterioară Șipote a Institutului de Psihiatrie Socola din Iași. Este vorba despre modul în care a fost administrată ferma de animale, dar și sute de hectare de teren. Prejudiciul acumulat de-a lungul anilor se ridică la un milion de euro.

Potrivit informațiilor din raportul Corpului de Control, efectivele de animale se împuținau înainte de Paște și de Crăciun, iar angajații justificau această situație prin comportamentul „ciudat” al animalelor.

De exemplu, în 2013, cu trei săptămâni înainte de Paști, medicul veterinar a transmis o informare către conducerea instituției, în care anunța o „slăbire alarmantă a întregului efectiv existent, în special la ovine”.  Specialistul explica faptul că mieii „se înfometează” și „deja s-au înregistrat mortalități- care în următoarele zile – va mări numărul pierderilor”.

Redăm textual „informarea” medicului veterinar:

Ne puteți urmări și pe Google News

”Întru-cât efectuez prestări servicii în domeniu sanitar veterinar în cadrul secției Șipote a Spitalului Socola mă simpt obligat la data de mai sus să vă informez că secția amintită deține un număr de 33 de ovine, 116 ovine, 325 – din care 104 miei, 10 cai, 120 de stupi. Problema urgentă se pune pe furajarea animalelor. În ultima perioadă datorită unei rații din ce în ce mai reduse a dus la o stare de slăbire progresivă a întregului efectiv existent – în general- și în mod special la ovine și la bovine.

Repercursiuni: ovinele la fătare rezultă miei (....) și faptul că au o cantitate foarte mică de lapte nu reușesc să asigure aportul necesar de. Aceștia prind smocuri de lână care se acumulează în stomac ducând la blocarea tranzitului intestinal. În stomac  s-a găsit acel ghem de lână și un lichid mucos. În asemenea situație, animalul moare prin înfometare. Deja s-au înregistrat mortalități- care în următoarele zile – va mări numărul pierderilor. Oile mame au un grad avansat de slăbire (cum am mai amintit mai sus) nu au rație nici de întreținere –nemaivorbind de producție – pentru nou născuți-cele câteva fibroase și doar circa 20 kg de ovăz pe zi nu asigură aportul necesar. Acum au început să le plimbe prin livadă, dar starea colectivă – în care-i întregul colectiv - nu asigură o redresare măcar medie.

Propun: un aport de concentrate de circa 400 grame pe ovine și circa 1, 5 kg de fân de bună calitate sau 2 kg de coceni- cu toate acestea se vor mai înregistra pierderi la miei – deoarece oile mame trebuiau pregătite pentru fătare cu o furajare corespunzătoare. O situație similară este și la bovine – cu deosebire la vacile gestante”.

Managerul intermiar al Institutului de Psihiatrie Socola, Gabriel Oprișanu, a confirmat situația de la Șiopte și a declarat că a dispus efectuarea unui audit intern.