Eveniment public: Munca decentă - concepte şi realităţi
- Roxana Roseti
- 2 iunie 2015, 13:46
„AUR” – Asociaţia Naţională a Specialiştilor în Resurse Umane (A.N.S.R.U.) şi Cartel ALFA (Confederaţia Naţională Sindicală Cartel ALFA) au organizat astăzi în Bucureşti, la Centrul INFOEUROPA, conferința de presă „European Decent Work – Decent Life Speakers Tour 2015” și evenimentul public „Munca decentă: concepte și realități”.
Aceste evenimente fac parte dint-o suită de acțiuni facilitate de prezența la București, în perioada 01 - 05 iunie 2015, a doi oaspeți din Republica Moldova, cu o expertiză amplă în analiza socială și de gender, precum și în
dezvoltarea metodologiilor și a indicatorilor sensibili la dimensiunea de gen (Valentina Bodrug Lungu, Profesor Doctor în cadrul Facultății de Psihologie și Științe ale Educație, Universitatea de Stat Moldova) și în apărarea
drepturilor lucrătorilor și îmbunătățirea condițiilor de muncă din Republica Molodova (Sergiu Iurcu, director adjunct în Departamentul de Protecție Social-Economică al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova). Întâlnirea cu oaspeţii din Republica Moldova va facilita o mai bună înţelegere a necesităţii unei cooperări între organizaţiile neguvernamentale, sindicate şi alţi actori sociali pentru a se respecta concepte fundamentale ca muncă decentă, egalitatea de gen, drepturile omului, în cele din urmă.
În cadrul conferinţei de presă, Valentina Bodrug Lungu a subliniat faptul că în Republica Moldova este des întâlnit fenomenul de migraţie a persoanelor care îşi lasă copiii acasă pentru a munci peste hotare. De asemenea, în cadrul evenimentului, Petru Dandea – vicepreşedinte al Cartel Alfa a subliniat că ar trebui să se schimbe Codul Muncii şi Legea Dialogului Social, că „Guvernul României ar trebui să discute cu sindicatele şi nu cu corporaţiile”. De asemenea, a menţionat că „1 din 4 salariaţi este plătit cu salariul minim sau pe aproape”. Evenimentele se derulează în cadrul proiectului european „Multiplying Decent Work- Decent Life!”, finanţat de Comisia Europeană prin Programul de educaţie pentru dezvoltare EuropeAid/131141/C/ACT/Multi, număr de referinţă DCI-NSA-ED/2012/279-811 în contextul mai larg creat de faptul că anul 2015 este Anul European al Dezvoltării.