MOSCOVA. Camerele de supraveghere din zona unde a fost ucis Boris Nemțov erau dezactivate

MOSCOVA. Camerele de supraveghere din zona unde a fost ucis Boris Nemțov erau dezactivate

Deşi zona unde se află Kremlinul, în inima Moscovei, este împânzită de camere de supraveghere, o bună parte dintre acestea erau dezactivate pentru reparaţii sâmbătă seara când a fost ucis Boris Nemţov, unul dintre liderii opoziţiei ruse şi dintre cei mai virulenţi critici ai preşedintelui Vladimir Putin, scrie publicaţia rusă Kommersant.

Cele mai multe înregistrări care au ajuns pe masa anchetatorilor sunt neclare. Momentul crimei a fost totuşi filmat, deşi de la distanţă, de o cameră de supraveghere a televiziunii TVC, ale cărei înregistrări, în special privind condiţiile meteorologice, sunt utilizate la ştiri.

Martoră la asasinat, prietena politicianului rus, Anna Duriţkaia, un fotomodel ucrainean de 23 de ani, care se afla alături de el, a fost într-atât de şocată de cele întâmplate, încât nu a reţinut nici măcar marca maşinii.

Potrivit Kommersant, au fost date în căutare o serie de autoturisme Ford, Kia Rio şi VAZ-2110 de culoare albă. Toate aceste maşini au fost descoperite de poliţie, dar s-a dovedit că proprietarii lor nu au nicio legătură cu cele întâmplate.

Ulterior, anchetatorii s-au interesat de o altă maşină - 'Lada Priora', înregistrată în Inguşetia -, găsită în apropiere de staţia de metrou Smolenskaia. Autoturismul fusese folosit de doi cetăţeni ai acestei republici caucaziene, dar s-a dovedit că nici ei nu aveau vreo legătură cu asasinatul.

Duminică, la intrările în Moscova, patrule ale poliţiei rutiere întărite cu trupe speciale au oprit şi verificat în special maşinile de tip Sedan de culoare roşie.

Crima s-a produs, conform înregistrării camerei de supraveghere a televiziunii TVC, la ora locală 23.31. Pe baza a ceea ce se vede, se poate presupune că ucigaşul îşi aştepta victima pe scara laterală care duce spre pod, de unde, la semnalul complicilor săi, a ajuns rapid pe pasarelă şi a deschis focul asupra lui Nemţov, lovindu-l din plin în spate cu şase rafale de foc din care patru au nimerit ţinta, glonţul în inimă fiind letal, scrie ziarul rus.

Ucigaşul nu a aruncat arma la locul crimei, aşa cum se întâmplă în cele mai multe cazuri, iar tuburile de cartuş au ridicat o serie de întrebări anchetatorilor: gloanţele, de calibrul 9 mm, au fost fabricate de diferiţi producători în diferite perioade.

Acest fapt denotă, potrivit unei surse din cadrul forţelor de ordine ruse, că atacatorii au avut acces foarte limitat la muniţie, care, de regulă, este furnizată în cutii de câte 50 de cartuşe sau în lăzi a câte 1.000 de bucăţi.

În acelaşi timp, conform datelor preliminare, la uciderea lui Nemţov este posibil să fi fost utilizat un pistol Makarov sau, ca în cazul editorialistei de la Novaia Gazeta, Anna Politkovskaia, un 'IJ' cu gaz, modificat pentru a fi folosit cu muniţie de război. Acesta din urmă este şi mai uşor de cumpărat, relevă ziarul rus, citat de publicaţia ucraineană Obozrevatel.

Având în vedere toate acestea, anchetatorii sunt înclinaţi să creadă că este posibil că această crimă să fi fost comisă de neprofesionişti, care se poate să nu fi ştiut nici măcar cine este exact ţinta, au declarat, pentru Kommersant, surse apropiate anchetei.

De altfel, anchetatorii găsesc multe asemănări între asasinarea lui Nemţov şi cea a Annei Politkovskaia: ultima a fost asasinată la 7 octombrie 2006 (ziua de naştere a lui Putin), Nemţov - cu o zi înainte de marşul opoziţiei, programat pentru 1 martie.

Nemţov, la fel ca Politkovskaia la vremea respectivă, a fost un timp îndelungat filat, până când s-a nimerit să fie într-un loc potrivit în care să fie atacat. În cazul lui Nemţov nu este exclus ca cel care a ordonat executarea sa să fi pus condiţia ca asasinatul să fie comis într-un loc cu vedere spre Kremlin, concluzionează publicaţia rusă