MOMENT ISTORIC PENTRU REPUBLICA MOLDOVA. Parlamentul European a ratificat Acordul de asociere
- Anatol Moraru
- 17 noiembrie 2014, 00:00
Parlamentul European a ratificat joi Acordul de asociere cu Republica Moldova, moment considerat istoric de oficiali, politicieni şi analişti de la Chişinău şi din alte capitale europene.
Republica Moldova a reuşit, în ciuda tuturor provocărilor atât din interior, cât și din exterior, în special de la Moscova (care, de fapt, le-a alimentat şi pe cele interne), să facă încă un pas important pentru împlinirea destinului său european, iar privirile se îndreaptă deja spre Riga, unde în 2015 va avea loc un nou summit al Parteneriatului Estic, la care Chişinăul speră să obţină statutul de stat candidat la aderarea la UE.
O majoritate covârșitoare în favoarea ratificării
Acordul a fost ratificat cu 535 de voturi „pentru”, 94 de voturi „împotrivă”, iar 44 de europarlamentari s-au abținut de la vot. Pe fundalul amplificării tensiunii între Rusia și Uniunea Europeană, consolidarea cooperării cu Republica Moldova este un mesaj puternic oferit de Bruxelles acestui stat, a menționat în discursul său președintele Parlamentului European, Martin Schultz. „Am îndeplinit una dintre promisiunile de a apropia Republica Moldova cât de mult de Uniunea Europeană. În același timp, acordul nu este împotriva Rusiei, ci este un acord de cooperare Moldova-UE. Luăm foarte în serios circumstanțele regionale. Este absolut inacceptabil de a introduce sancțiuni pentru că o țară, aflată și în vecinătatea Rusiei, vrea să coopereze cu UE. Mă întreb: de când, cooperarea cu Uniunea Europeană, este ceva împotriva Rusiei?”.
Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman, prezent la sesiunea plenară a Parlamentului European, a declarat că votul europarlamentarilor reprezintă un pas important spre legiferarea deplină a asocierii politice și integrării economice a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. „Această zi este una deosebită pentru viitorul Republicii Moldova, Acordul de Asociere fiind cel mai important tratat pe care l-a avut țara noastră. Pentru noi, asocierea cu UE înseamnă modernizarea Republicii Moldova după modelul european, înseamnă dezvoltare economică, salarii și pensii decente, justiție corectă, servicii medicale accesibile, educație de calitate, drumuri mai bune, precum şi soluționarea conflictului transnistrean prin reintegrarea țării”, a menționat președintele Legislativului de la Chișinău.
Cu gândul la Riga
Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a salutat „cu satisfacție” actul de ratificare de către Parlamentul European a Acordului de Asociere. Nicolae Timofti consideră că rezoluția adoptată de Parlamentul European, care stipulează că semnarea și ratificarea Acordului de Asociere „nu reprezintă un obiectiv final al relației dintre Republica Moldova și UE”, creează condiții favorabile pentru solicitarea în viitorul apropiat a statutului de țară candidat pentru aderare la Uniunea Europeană.
De asemenea, premierul Iurie Leancă a apreciat acest eveniment drept unul istoric: „Sunt convins că doar un viitor european va oferi cetățenilor noștri un trai mai bun, venituri mai mari, drumuri de calitate, educație și medicină cu cele mai bune servicii, acces la o piață de jumătate de miliard de consumatori, instituții care vor funcționa și mai puternic, după modelul european”.
Ratificarea Acordului de asociere a fost salutată de mai mulţi politicieni şi instituţii europene. „Votul favorabil acordat de Parlamentul European dă, încă o dată, recunoaşterea cuvenită opţiunii europene asumate de Republica Moldova – singura cale care poate să asigure tuturor cetăţenilor statului vecin un viitor previzibil, în demnitate, democraţie şi prosperitate”, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe al României.
România a ratificat Acordul de Asociere
Până în prezent, 7 din cele 28 de țări membre ale Uniunii Europene au ratificat Acordul de Asociere: România, Bulgaria, Letonia, Estonia, Lituania, Malta și Slovacia. Acordul de liber schimb, care oferă liberalizarea comerţului dintre Republica Moldova şi UE, a intrat deja provizoriu în vigoare la 1 septembrie. Acordul de Asociere va contribui la aprofundarea relațiilor politice dintre Republica Moldova și UE și, cel mai important, la integrarea treptată a țării noastre în piața internă a Uniunii Europene, cea mai mare piață din lume, cu peste 500 de milioane de consumatori. Pentru anii 2014–2017, Uniunea Europeană a prevăzut, recent, granturi în valoare de circa 410 milioane de euro pentru a susține punerea în aplicare a Acordului de Asociere și a reformelor în Republica Moldova.