Editura Evenimentul si Capital

Mircea Băsescu: „Nu am cum să influențez martorii, toată familia Bercea e în închisoare”

Mircea Băsescu a fost arestat pe 20 iunie 2014 FOTO: LIBERTATEA
Autor: | | 7 Comentarii | 1464 Vizualizari

Fratele președintelui Traian Băsescu a fost adus, ieri, în boxa acuzaților, alături de Marian Căpățână, în prima ședință publică la Tribunalul Constanța, după patru luni și jumătate de când este arestat preventiv și după 20 de înfățișări în ședințe de judecată cu ușile închise.

În afară de judecător, procuror DNA, grefier, avocați, câțiva gardieni, un singur „mascat” și jurnaliști, sala de judecată a Tribunalului Constanța a fost goală. Inculpații Mircea Băsescu și Marian Căpățână au fost aduși fără cătușe. Mircea Băsescu, mai slab și palid, îmbrăcat în haină neagră cu cămașă albă, ținea sub braț mai multe documente. A schimbat câteva vorbe cu Marian Căpățână. Procuroarea DNA a cerut menținerea arestului preventiv pentru cei doi inculpați, pentru că „trecerea timpului nu a diminuat pericolul social”, vorbind și despre cei 250.000 de euro pe care Mircea Băsescu i-ar fi primit de la familia lui Bercea Mondial prin intermediul lui Marian Căpățână. Inculpatul Mircea Băsescu pare să nu audă, își citește notițele. Marian Căpățână zâmbește.

Urmează pledoariile celor doi avocați, apoi inculpații au cuvântul de final. Calm, cu un zâmbet ușor, Mircea Băsescu nu se leapădă de „neamurile” care l-au băgat în arest. Susține că i se ia dreptul la apărare pentru că „nu am cerut și nu am pri mit bani”.

„Erau dolari, nu euro”

De când este arestat, spune Mircea Băsescu, nu a văzut niciodată înregistrările audio și video depuse de familia lui Bercea Mondial la dosar: „Transcripturile parțiale din rechizitoriu sunt interpretate cu rea credință, pentru că înregistrarea, cum că la mine au ajuns 250.000, nu înseamnă că am primit suma asta. Banii, care erau dolari, nu euro, erau în celălalt birou, la domnul Căpățână”. Cere să fie arestat la domiciliu sau sub control judiciar: „Nu vreau și nu pot să mă sustrag de la urmărirea penală, nu am cum să influențez ancheta sau martorii, toată familia Bercea e în închisoare”. Se adresează judecătoarei: „Nu am promis și nu am încercat să vorbesc cu vreun polițist, magistrat sau cu președintele țării despre eliberarea lui Anghel Sandu (Bercea Mondial -n.r.)”. Marian Căpâțână, nervos, spune din capul locu lui că rechizitoriul procurorilor DNA, acceptat de instanță, „este o aberație”. I-a acuzat deschis că prin „așazisele probe” au înregistrat un record în materie de șpagă în România: „Eu sunt acuzat că aș fi intermediarul acestei șpăgi de 600.000 de euro, din care, chipurile, 250.000 de euro au ajuns la domnul Mircea Băsescu. Și eu, ca intermediar mi-aș fi însușit 350.000 de euro. Este normal ca distinșii procurori să considere că un intermediar, vreodată în istoria șpăgilor, de la Nașul din America încoace, să își oprească mai mult decât șpaga?”.

„Fumez mai mult ca afară”

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate