MINŢILE CRIMINALE din spatele jocului Balena Albastră. AVERTISMENT de la POLIŢIA ROMÂNĂ.„Prieteniile” din lumea virtuală pot fi FATALE!
- Petrisor Cana
- 17 martie 2017, 19:17
Adevărate minţi criminale se află în spatele unor jocuri de pe internet, precum Balena Albastră. Cel mai recent incident, în care patru copii din Iaşi şi-au pus viaţa în pericol, a generat reacţia Poliţiei Române. Oamenii legii atrag atenţia că “prieteniile” din lumea virtual pot fi fatale. În plus, în spatele acestor jocuri se pot ascunde pedofili care se folosesc de inocenţa copiilor pentru a-i atrage în capcane.
Minţile criminale care se află în spatele jocului “Balena Albastră” a fost la un pas să transforme şcoala gimnazială „Veronica Micle”, din Iaşi, într-un “teren al morţii”. Patru fete și un băiat, cu vârste cuprinse între 12 şi 13 ani, elevi în clasa a șasea, au ajuns în stare gravă la spital după ce şi-au ţinut respiraţia, conform celor indicate pe internet. Incidentul survine la o zi după ce fotografia unei fete legate la ochi, care stătea pe o bancă din centrul oraşului Alba Iulia, a provoacat controverse pe internet, iar unii internauţi sunt convinşi că ar putea fi vorba despre o probă din jocul „Blue whale” sau „Balena albastră”, cunoscut şi sub numele de „jocul morţii”.
Poliţia Română a reacţionat după incidentul de la Iaşi şi a transmis părinţilor şi copiilor un avertisment dar şi recomandări pentru a nu pica în plasa celor care inişiază aceste acţiuni morbide.
Oamenii legii au transmis că, deşi în România nu este un astfel de fenomen, „prieteniile” din lumea virtuală pot fi fatale. Din datele furnizate de poliţişti reiese că există ţări în care jocurile accesate în mediul virtual au făcut victime şi prezintă indiciile care pot conduce la tragedii, în aşa fel încât părinţii şi copii să îi poată atenţiona pe micuţi, ca să nu cadă în "capcanele morţii".
Iată ce recomandă Poliţia Română:
"Aveţi mereu în atenţie cu cine interacţionaţi dumneavoastră sau cei dragi, pe reţele sociale sau pe alte forme de comunicare pe internet (e-mail, messenger, forumuri)!
Pe reţele de socializare, mai ales în ţări care folosesc limbi slavice, circulă un joc pe calculator, care are 50 de niveluri şi presupune îndeplinirea de către participant a unor sarcini pe care le primeşte de la un “custode” sau “mentor”.
După intrarea în joc, mentorul distribuie participantului sarcini, iar ulterior, acesta trebuie să facă dovada că le-a îndeplinit prin trimiterea de fotografii sau filmuleţe. Sarcinile, trasate pe parcursul a 50 de zile, se referă la automutilare, ascultarea unor melodii cu mesaje suicidale, trezirea în mod sistematic la ora 4:20, vizionarea de filme sau videoclipuri de groază, escaladarea unor clădiri înalte, poduri, izolare de societate.
Cazuistica din alte ţări ne-a indicat că acest joc nu este promovat doar pe reţele de socializare, ci şi pe forumuri private sau diferite canale pe web.
Deşi nu este un fenomen în România, vă recomandăm tuturor celor care sunteţi timoraţi sau ameninţaţi de „prietenii” din mediul virtual, să căutaţi sprijin la persoanele dragi sau la autorităţi.
De asemenea, dacă în jurul dumneavoastră observaţi persoane care şi-au schimbat comportamentul în ultima perioadă, inclusiv în mediul online, anunţaţi autorităţile.
Acordaţi-le timp celor dragi!"