Menajera lui Hitler rupe tăcerea după 71 de ani. Detalii neştiute din casa dictatorului

Menajera lui Hitler rupe tăcerea după 71 de ani. Detalii neştiute din casa dictatorului

Elisabeth Kalhammer, acum în vârstă de 89 de ani, a vorbit în premieră despre obiceiurile dictatorului nazist.

Femeia a fost angajată în casa lui Adolf Hitler în urma unui anunţ apărut într-un ziar din Austria.

"Nu ştiam cine va fi angajatorul meu. Mă simţeam ciudat când am ajuns. Am trecut pe lângă trei paznici SS. Întreaga casă era plină de musafiri şi, dintr-o dată, a apărut şi Hitler", îşi aminteşte fosta menajeră.

Elisabeth Kalhammer a lucrat în casa de vacanţă din Bavaria a lui Hitler. Potrivit acesteia, dictatorul dormea până târziu, după ce îşi petrecea serile discutând cu oaspeţii săi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deşi menţinea aparenţele unui regim de viaţă sănătos, în realitate, dictatorul mânca foarte multe dulciuri. Fosta sa menajeră povesteşte că în fiecare zi era pregătită o prăjitură de mere specială, cu nuci şi stafide, poreclită "Tortul Fuhrerului".

Încerca să ţină o dietă strictă, supravegheat de un bucătar care pregătea un meniu numai pentru el. Pe ascuns, însă, Hitler nu se putea abţine de la biscuţi cu ciocolată şi prăjituri cu cremă.

"Iubea dulciurile", spune femeia, adăugând că Eva Braun era cea care conducea întreaga casă.

Fosta menajeră are numai cuvinte de laudă la adresa Evei Braun.

"Era mereu bună cu mine. Se comporta ca doamna casei, deşi nu erau căsătoriţi. Ea ne-a conceput modelul uniformelor, iar de Crăciun mi-a dăruit lână pentru a face ciorapi bărbaţilor care luptau pe front", a mai povestit Kalhammer.

De la început, Elisabeth a fost avertizată că oricine va da detalii despre ce se întâmplă în casă va fi pedepsit aspru.

"Mi se permitea să gândesc, dar nu să vorbesc", a povestit aceasta într-un interviu.

Una dintre responsabilităţile ei era pregătirea ceaiului, pe care Hitler îl bea dintr-o ceaşcă de porţelan Nymphenburg. O dată, femeia a spart din greşeala ceaşca şi, drept pedeapsă, a pierdut mai multe zile libere.

În casa de vacanţă a dictatorului erau 22 de servitori, însă numai unul avea voie să intre în camera sa.

Condiţiile în care trăiau erau foarte diferite de cele pe care le găseai în casele oamenilor de rând din Germania şi Austria.