Martin Luther King III: „La 50 de ani de la asasinarea tatălui meu, SUA încă luptă cu provocările RASISMULUI!”
- Razvan Gheorghe
- 11 octombrie 2017, 10:48
La 50 de ani de la asasinarea lui Martin Luther King Jr, Statele Unite ale Americii "încă se luptă cu provocările rasismului, sexismului şi clasismului", a declarat marţi seara, în Aula Academiei de Studii Economice din Capitală, Martin Luther King III, fiul cel mare al activistului american pentru drepturile omului.
El a vorbit despre moştenirea pe care o duce mai departe, de la părinţii săi, Martin Luther King Jr şi Coretta Scott King, "o moştenire a speranţei şi a iubirii, o moştenire ce promite un viitor mai bun". Acesta s-a întâlnit cu studenţii de la ASE în cadrul evenimentului "O seară cu Martin Luther King III" şi le-a vorbit acestora despre lupta pentru egalitate, drepturi civile şi mişcarea de acţiune non-violentă iniţiată de tatăl său.
"Trebuie să vă asiguraţi că toţi cetăţenii ţării dumneavoastră sunt incluşi - cei de toate rasele, toate religiile, toate orientările sexuale, din toate mediile socio-economice", a afirmat el.
În context, el a vorbit de provocările legate de egalitatea între cetăţeni, în SUA.
"Rasismul rămâne o problemă centrală în ţara mea, Statele Unite ale Americii. În ciuda progreselor făcute de campionii drepturilor şi libertăţilor civile, afroamericanii şi oamenii de altă culoare deseori se confruntă cu violenţa poliţiştilor, discriminarea la locul de muncă sau lipsa de oportunităţi egale atunci când este vorba de dreptul la o locuinţă sau la educaţie", a declarat Martin Luther King III - la rândul său activist pentru drepturile civile.
Totodată, el a vorbit de recenta mişcare Black Lives Matter "un grup format în mare parte din tineri care strânge sprijinul publicului în eforturile de a pune capăt acţiunilor violente ale poliţiei ce au ca ţintă oamenii de culoare".
"Este o tragedie că (...) la 50 de ani de la asasinarea tatălui meu, Statele Unite ale Americii încă se luptă cu provocările rasismului, sexismului şi clasismului. Încă trebuie să facem eforturi pentru a ne convinge liderii din instituţiile societăţii şi din organizaţiile de afaceri să valorifice cetăţenii care au o altă culoare a pielii", a afirmat Martin Luther King III, citat de Agerpres.
Astfel, a subliniat acesta, "drepturile omului, drepturile femeilor, drepturile civile, drepturile minorităţilor şi libertăţile religioase sunt provocări pentru multe naţiuni".
În lumea actuală, a arătat el, este nevoie de "o nouă generaţie de lideri în afaceri, în lumea întreagă, lideri care pun valoare pe compasiune în aceeaşi măsură în care valorizează profitul".
"Nu este vorba de a alege între capitalism şi socialism, este vorba de a alege combinaţia potrivită de politici, de ideologii ce poate aduce beneficii tuturor cetăţenilor", a punctat acesta.
Martin Luther King III a spus că una dintre ideile societăţii viitorului este faptul că "eliberarea de sărăcie este un drept uman fundamental".
El a vorbit şi de evoluţia României în ceea ce priveşte drepturile fundamentale.
"România a evoluat mult în ultimii 25 de ani, dar încă are provocări mari, în special în ceea ce priveşte îmbunătăţirea sistemului de sănătate, cel al educaţiei şi în diminuarea corupţiei - acestea sunt domeniile care afectează românii, în mod fundamental, în ceea ce priveşte existenţa lor cotidiană", a afirmat acesta.
Martin Luther King III este prezent în România la invitaţia Ambasadei SUA la Bucureşti pentru a încuraja implicarea civică şi respectarea drepturilor omului. Pe parcursul vizitei, are programate întâlniri cu reprezentanţi ai partidelor politice, ai societăţii civile, ai cultelor religioase şi cu membri ai comunităţii americane.
Invitatul american va vizita, miercuri, oraşul Braşov, unde va susţine o prezentare pentru studenţii de la Studii Americane de la Universitatea "Transilvania".
Martin Luther King III activează în cadrul Drum Major Institute - fondat iniţial de tatăl său şi promovează mişcarea non-violentă şi drepturile civile, în lumea întreagă.