Lovitură economică. O maladie exotică a intrat în România

Lovitură economică. O maladie exotică a intrat în România

O nouă boală se abate peste agricultura României: pesta porcină africană. O maladie exotică sosită în Europa cu câţiva ani în urmă şi care a lăsat prăpăd în urma ei. Nu există vaccin sau tratament, singurul rezultat fi ind moartea. Suinele care o contactează sunt sacrifi cate şi incinerate, iar locul unde au stat este dezinfectat riguros. Zona intră în carantină cu tot cu persoanele care locuiesc în perimetru.

S-a dat alarma de pestă porcină africană. Într-o gospodărie din Satu Mare unul dintre cei şapte porci ai fermei a murit, iar analizele de laborator ale Institutului de Diagnostic pentru Sănătate Animală au confirmat existenţa virusului cumplitei boli. Toate animalele au fost sacrificate şi incinerate, zona a fost dezinfectată şi împrejmuită pe o rază de 10 kilometri. Nimic şi nimeni nu are voie să intre sau să iasă din perimetru fără a fi cercetat.

Primul semnal

Într-o gospodărie de lângă Satu Mare, aflată la 3,5 kilometri de graniţa cu Ungaria, respectiv 13,5 kilometri de cea cu Ucraina, a murit un porc. Se pare că decesul suinei a parvenit după ce a ingerat resturi de la mâncarea adusă din Ucraina de către unul din proprietari. Decesul a fost anunţat, iar după analizele efectuate de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală, primul focar de pestă porcină africană în România a fost confirmat. Virusul s-a extins ulterior şi la o a doua gospodărie, a anunţat, marţi, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

O boală care poate duce la faliment

Producătorii de carne de porc din România atrag aten- ţia că acesta este un moment de cumpănă pentru sectorul de creştere a porcilor, un sector în care, în ultimii ani s-au făcut investiţii şi s-au creat locuri de muncă. „Solicităm aprobarea imediată a unei hotărârii pentru modificarea şi completarea Programului naţional de supraveghere, prevenire şi control al pestei porcine africane, susţinerea financiară de la buget a programelor excepţionale de biosecuritate în fermele comerciale de creştere a porcilor, timp de cel puţin un an şi aplicarea urgentă a unei politici de restructurare a creşterii porcului în gospodăriile ţărăneşti, toate acestea în vederea gestionării crizei declanşate de identificarea virusului întro gospodărie de lângă Satu Mare”, anunţă Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR).

Focarele se extind rapid

Pesta porcină africană este o boală cu transmisie rapidă. Ea poate fi luată atât de la porcii mistreţi din zonă sau pur şi simplu de la mâncarea adusă, pe bani puţini din altă ţară, prin micul trafic. Federația Națională PRO AGRO a reacţionat, cerând Guvernului măsuri rapide. „Reamintim că în această boală focarele se extind rapid, nu există tratament sau vaccin, porcii sunt uciși și cadavrele neutralizate. Statele vecine care trec prin această boală de ceva timp au incinerat zeci de mii de cadavre, costurile sunt enorme! În același timp, vă rugăm să aveți în vedere aprobarea de urgență a sumelor necesare acoperirii costurilor de despăgubire a fermierilor în caz de necesitate”. Şi APCPR solicită aprobarea imediată a hotărârii pentru modificarea şi completarea Programului naţional de supraveghere, prevenire şi control al pestei porcine africane, susţinerea financiară de la bugetul de stat a programelor excepţionale de biosecuritate în fermele comerciale de creştere a porcilor pentru o perioadă de cel puţin un an, menţinerea regulilor legale privind mişcarea animalelor din fermele de porci aflate în afara zonei de risc şi aplicarea urgentă a unei politici de restructurare a creşterii porcului în gospodăriile ţărăneşti.

„Focarul va fi stins foarte repede”

„În cazul pestei porcine africane, animalele se sacrifică şi se incinerează. Este o pierdere economică uriaşă. Dar asta este treaba ANSVSA-ului şi am încredere că o va stăpâni. Se pregătesc de ani de zile. Fiecare ţară va încerca să o stăpânească. Nu are nicio legătura pesta africană cu pesta clasică. Pe pesta africană sunt derogări ale Comisiei Europene, nu scrie nicăieri interzicerea vânzării, se permite zonarea, se permite transportul animalelor. Dacă mâine pătrunde într-un complex care are, de exemplu 50.000 de capete, a doua zi, se omoară toţi porcii. Acesta este pericolul, pierderile economice.

În Europa nu există ferme mici cu doi porci în curte, doar bulgarii şi ucrainienii mai au, în afara noastră. Până acum, în ferme de porci nu a fost decât un caz, unde un întreg complex a fost afectat, în Polonia. Pericolul de propagare este mai mare în România din cauză că 40% din efectivul de porci sunt în gospodăriile populaţiei, unde sunt mai greu de urmărit. Bine că nu e iarnă să fie târguri şi mișcarea porcilor de Crăciun şi de Revelion, că atunci vedeam pe dracu! Părerea mea este că fiind un singur focar în curtea populaţiei, va fi stins foarte repede.”

Recomandările noastre