LOVITURĂ de 1 Iunie. CONTRABANDIȘTII de jucării CONTRAFĂCUTE loviți în moalele capului în Portul CONSTANȚA

LOVITURĂ de 1 Iunie. CONTRABANDIȘTII de jucării CONTRAFĂCUTE loviți în moalele capului în Portul CONSTANȚA

Acțiunea declanșată azi în Portul Constanța are două ținte. Una este cea de combatere a evaziunii fiscale și a doua de combatere a contrabandei cu produse falsificate sau dăunătoare organismului.

Cu doar câteva zile înainte de 1 iunie, dată la care, la nivel mondial, se sărbătorește ziua copilului inspectorii ANAF au descins în Portul Constanța, cunoscut fiind faptul că în această perioadă importurile cresc exponențial.

Agenţii de la ANAF efectuează mai multe controale la firmele care utilizează platforma Portului Contanța Sud – Agigea pentru operațiuni de import. Sunt vizate importurile de îmbrăcăminte, încălțăminte, produse textile, legume-fructe, dulciuri, jucării, obiecte de uz casnic, produse electronice. De asemenea sunt verificate toate operațiunile de import alte contribuabililor neplătitori de TVA. 

Este binecunoscut faptul că prin principala poartă maritimă a țării intră anual milioane de produse importate, în marea lor majoritate, din China. De aici, prin diferite firme, unele fantomă, altele nu, produsele ajung la consumatori. Multe dintre acestea au o calitate îndoielnică și, nu de puține ori, au fost cazuri în care oamenii s-au îmbolnăvit de la acestea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Asociația Pro Consumatori arată că anul trecut, UE a devenit prima jurisdicție la nivel global care a convenit asupra unei definiții legale a disruptorilor endocrini, pregătindu-se calea pentru un răspuns regulat la aceste substanțe chimice dăunătoare găsite în multe produse de consum, cum ar fi cosmeticele, jucăriile sau ambalajele alimentare.

În ciuda acestor realizări, există încă provocări semnificative. Fiecare copil se naște acum "pre-poluat", iar poluanții chimici sunt detectați la om și la fauna din întreaga lume. Unele substanțe chimice industriale au fost găsite, de exemplu, în laptele matern și se consideră a fi sursa primară de expunere a acestor compuși la majoritatea sugarilor.

Oamenii de știință consideră că problemele cognitive contribuie la creșterea numărului de boli și tulburări cronice observate în întreaga UE, cum ar fi alergiile, diabetul, infertilitatea, problemele cardiovasculare, obezitatea și cancerul. Fertilitatea masculină în Occident a scăzut astfel cu 60% în ultimii 40 de ani, substanțele chimice considerându-se că joacă un rol de cauzalitate în această tendință.

Expunerea chimică are loc acasă și la locul de muncă, prin aerul pe care îl respirăm, alimentele pe care le consumăm și apa pe care o bem. Testele comparative întreprinse detectează frecvent substanțe chimice care prezintă motive de îngrijorare în produsele cu care consumatorii vin în contact foarte strâns, regulat și prelungit, cum ar fi textilele, încălțămintea, jucăriile, cosmeticele, iar lista continuă.

O ilustrare a situaţiei este reprezentată într-un studiu UE care a constatat că una din cinci jucării conține ftalați periculoși - în ciuda interdicției în vigoare de aproape două decenii. O proporție semnificativă din alte produse de consum testate conține metale toxice sau alte substanțe chimice restricționate cunoscute a avea efecte adverse asupra sănătății.

„BEUC (n.n. - The European Consumer Organisation) și membrii săi au multe de câștigat din acțiuni mai intense privind substanțele chimice. Consumatorii nu sunt conştienţi deseori de produsele chimice din produse și cum să reducă expunerea la acestea, însă consumatorii sunt îngrijorați. Într-un Eurobarometru din 2017, 84% dintre europeni și-au exprimat preocuparea cu privire la produsele chimice din produsele de consum zilnic, de la 43% în 2014. În mod semnificativ, Eurobarometrul din 2017 a arătat că 84% dintre europeni sunt îngrijorați de impactul asupra sănătății lor generat de substanțele chimice prezente în produsele de zi cu zi. Nouă din zece respondenți sunt îngrijorați de impactul asupra mediului al substanțelor chimice prezente în aceste produse. În unele țări, aproape toți respondenții spun că sunt îngrijorați (91%), Italia (91%), Slovenia (91%), Grecia (96%), Bulgaria (90%) și Lituania (90%), nouă din zece respondenți își exprimă, de asemenea, îngrijorarea”, se arată în comunicatul APC.