Editura Evenimentul si Capital

Fostul primar al sectorului 3, Liviu Negoiță, secretarul primăriei și arhitectul șef, urmăriți penal pentru abuz în serviciu

Liviu Negoiţă
Autor: | | 6 Comentarii | 1724 Vizualizari

Liviu Negoiţă a fost audiat la sediul Direcției Naționale Anticorupție, într-un dosar privind construcţia unui bloc în apropierea unui monument istoric de pe Calea Dudești, fără avize şi pe baza mai mulltor autorizaţii care ar fi fost emise ilegal. Plângerea a fost făcută de Nicușor Dan, președintele Asociației Salvați Bucureștiul. Negoiță este acuzat de două infracțiuni de abuz în serviciu, comise în perioada 2008 – 2009.

Liviu Negoiță, care a avut două mandate de primar la sectorul 3, 2004-2012, a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliștilor și a intrat direct în sediul DNA, unde a stat aproximativ două ore. Tot astăzi, a fost audiat și Marius Mihăiţă, secretarul Primăriei Sectorului 3. Acesta a spus că are calitate de suspect, iar acuzația adusă de procurori este de abuz în serviciu. Imediat, la sediul DNA a sosit și arhitectul șef al Primăriei Sectorului 3, Ștefan Dumitrașcu. Și ei au fost sub urmărire penală, pentru două infracțiuni de abuz în serviciu.

Comunicatul DNA

  • În perioada 2008 – 2009, suspecții Negoiță Liviu, Mihăiță Marius și Dumitrașcu Ștefan, ,rin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu referitoare la verificarea legalității actelor întocmite, au eliberat 4 autorizații de construire și certificatele de urbanism aferente acestor autorizații, referitoare la un imobil situat pe Calea Dudești, sector 3, cu nerespectarea normelor de urbanism și protecție a zonelor în care se găsesc monumente istorice.
  • Acest lucru a produs prejudicii proprietarilor imobilelor învecinate, prin degradările suferite de acestea în cursul edificării construcției nelegal autorizate. De asemenea, a fost afectat interesul public prin autorizarea edificării unei construcții în zona de protecție a unui monument istoric, în lipsa avizelor legale.
  • Prin emiterea autorizațiilor de construire respective s-a creat un folos necuvenit pentru persoanele care au edificat construcția, constând în obținerea autorizațiilor de construire și supraetajare a imobilului, prin evitarea desfășurării demersurilor necesare în vederea obținerii:

- derogării de la planurile de urbanism pentru depășirea regimului de înălțime al zonei, - acordului exprimat în formă autentică a proprietarilor clădirilor învecinate cu privire la lipirea la calcan precum, - avizelor pentru construirea într-o zonă în care se găsește un monument istoric.

  • În cazul uneia dintre autorizații, Inspectoratul de Stat în Construcții a efectuat un control, în urma căruia s-a stabilit drept măsură, în sarcina primarului sectorului 3 și a arhitectului șef al sectorului 3, să solicite instanței de contencios administrativ anularea autorizației anterior menționate. Anularea autorizației nu a fost cerută în instanță, conform solicitării Inspectoratului de Stat în Construcții, fapt ce ar fi dus la încetarea construirii.
  • Ulterior, în același context, în anul 2009, au fost eliberate, cu nerespectarea normelor legale referitoare la competența materială de emitere, alte două autorizații pentru supraetajarea imobilului respectiv. Mai mult, certificatele de urbanism, aferente acestor două documente, nu cuprindeau datele prevăzute de lege, lipsind toate mențiunile privind regimul tehnic al imobilului, precum și cele privind situarea imobilului în zona de protecție a unui monument istoric.
  • În anii 2010 respectiv 2014, prin două hotărâri instanțele de judecată au dispus anularea celor patru autorizații de construire. Mai mult, una dintre instanțe a dispus obligarea pârâților, între care se numără și Instituția Primarului sectorului 3, la desființarea construcției respective.

”Au fost patru autorizații de construire succesive” Nicușor Dan, care și-a anunțat candidatura la Primăria Capitalei, s-a prezentat și el la DNA și a declarat presei că, inițial, a făcut plângerea către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, care a declinat dosarul către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, iar ultima instanță a declinat dosarul către DNA.

Nicușor Dan, care și-a anunțat candidatura la Primăria Capitalei, s-a prezentat și el la DNA și a declarat că a făcut plângerea către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, care a declinat dosarul către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, care a declinat dosarul catre DNA. 

Dan a spus că este vorba despre o construcție de pe Calea Dudești, pentru care au fost emise mai multe autorizații de construire: ”Au fost patru autorizații de construire succesive, cinci etaje, șapte etaje, opt etaje, nouă etaje, deși zona prevedea patru etaje și o retragere, astfel încât primăria să poată lărgi Bulevardul Calea Dudești”.

Primele doua autorizații pentru cinci și șapte etaje, a mai explicat Nicușor Dan, au fost anulate de instanță: ” La trei zile după ce Tribunalul a spus că sunt prea înalte, primarul Sectorului 3, Liviu Negoita, arhitectul șef și cu secretarul Mihăiță au dat nouă etaje, cu sfidarea instanței. Este o construcție pe terenul unor proprietari privați, care s-au asociat cu un dezvoltator imobiliar cunoscut pentru multe abuzuri pe care le-a facut, pe nume Ion Chiriță. Este același Ion Chiriță care are constructii ilegale de la Aviatorilor, 120, 122, din Parcul Tineretului, din Maria Rosetti, colț cu Toamnei. Plângerea vizează doar persoanele din Primăria Sectorului 3, respectiv primarul (Liviu Negoiță-n.r), arhitectul șef și secretarul general, care au semnat autorizațiile de construire succesive și cea pe ultima, de nouă etaje, cu sfidarea deciziilor instantei”, a spus Nicuşor Dan la plecarea de la DNA, precizând că nu știe dacă s-a dat mită sau dacă au fost dărâmate mai multe case pentru a ridica acest imobil. 

”Probabil că a fost o casă, dar care nu avea o valoarea arhitecturală deosebită. Nu este o zonă construita protejata. Aici este numărul 94, dar la numarul 98 este un monument istoric și suntem în raza de 100 de metri a monumentului istoric, iar pentru protecția acestuia trebuia să se pastreze regimul de înălțime de patru etaje", a mai spus Nicușor Dan.
Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
10:56 ISIS după atentatul din Manchester: „Mai avem. Omorâți-i pe toți și peste tot” 10:56 REACȚII din toată lumea la ATACUL TERORIST din Manchester. Ce spun politcienii, artiștii, sportivii. Oasis, Take That și David Beckham se declară DEVASTAȚI 10:56 Nicki Minaj, Chris Brown, Taylor Swift şi Cher, printre vedetele care au reacţionat după explozia de la concertul Arianei Grande din Manchester 10:19 DE ULTIMĂ ORĂ. ALERTĂ TERORISTĂ în Londra 09:47 ATACUL din MANCHESTER a fost anunțat cu PATRU ORE înainte de a fi comis. Cum și-au bătut joc TERORIȘTII de SECURITATEA BRITANICĂ 09:03 Atacurile TERORISTE care au lovit MAREA BRITANIE din 1998 până în 2017 08:44 Marea Britanie sub TEROARE. Theresa May și Jeremy Corbyn își SUSPENDĂ CAMPANIA ELECTORALĂ 08:30 „Tablou” ÎNGROZITOR al exploziei din Manchester - Panica imensă şi haos de nedescris: oamenii urlau, fugeau şi se împingeau. Mulţi copii singuri care plângeau. 08:27 Măsuri EXTRAORDINARE de SECURITATE la New York, după ATENTATUL de la Manchester 08:26 COBRA intră în acțiune! ÎNTRUNIRE de URGENȚĂ după evenimentele din MANCHESTER 08:16 LIVE. MAREA BRITANIE SUB TEROARE. Cel puțin 22 persoane au murit iar alte zeci au fost rănite - VIDEO și IMAGINI ȘOCANTE 07:53 Marea Britanie sub TEROARE. Cum poți AFLA, pe Facebook, dacă PRIETENII sau RUDELE sunt în siguranță după atentat 07:10 Marea Britanie sub TEROARE. MAE a înființat un TELEFON SPECIAL pentru posibilele VICTIME 06:53 Marea Britanie sub TEROARE. Manchester Arena, locul atentatului, a doua cea mai mare sală de concerte din Europa

Articole salvate