Editura Evenimentul si Capital

Fostul primar al sectorului 3, Liviu Negoiță, secretarul primăriei și arhitectul șef, urmăriți penal pentru abuz în serviciu

Liviu Negoiţă
Autor: | | 6 Comentarii | 1752 Vizualizari

Liviu Negoiţă a fost audiat la sediul Direcției Naționale Anticorupție, într-un dosar privind construcţia unui bloc în apropierea unui monument istoric de pe Calea Dudești, fără avize şi pe baza mai mulltor autorizaţii care ar fi fost emise ilegal. Plângerea a fost făcută de Nicușor Dan, președintele Asociației Salvați Bucureștiul. Negoiță este acuzat de două infracțiuni de abuz în serviciu, comise în perioada 2008 – 2009.

Liviu Negoiță, care a avut două mandate de primar la sectorul 3, 2004-2012, a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliștilor și a intrat direct în sediul DNA, unde a stat aproximativ două ore. Tot astăzi, a fost audiat și Marius Mihăiţă, secretarul Primăriei Sectorului 3. Acesta a spus că are calitate de suspect, iar acuzația adusă de procurori este de abuz în serviciu. Imediat, la sediul DNA a sosit și arhitectul șef al Primăriei Sectorului 3, Ștefan Dumitrașcu. Și ei au fost sub urmărire penală, pentru două infracțiuni de abuz în serviciu.

Comunicatul DNA

  • În perioada 2008 – 2009, suspecții Negoiță Liviu, Mihăiță Marius și Dumitrașcu Ștefan, ,rin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu referitoare la verificarea legalității actelor întocmite, au eliberat 4 autorizații de construire și certificatele de urbanism aferente acestor autorizații, referitoare la un imobil situat pe Calea Dudești, sector 3, cu nerespectarea normelor de urbanism și protecție a zonelor în care se găsesc monumente istorice.
  • Acest lucru a produs prejudicii proprietarilor imobilelor învecinate, prin degradările suferite de acestea în cursul edificării construcției nelegal autorizate. De asemenea, a fost afectat interesul public prin autorizarea edificării unei construcții în zona de protecție a unui monument istoric, în lipsa avizelor legale.
  • Prin emiterea autorizațiilor de construire respective s-a creat un folos necuvenit pentru persoanele care au edificat construcția, constând în obținerea autorizațiilor de construire și supraetajare a imobilului, prin evitarea desfășurării demersurilor necesare în vederea obținerii:

- derogării de la planurile de urbanism pentru depășirea regimului de înălțime al zonei, - acordului exprimat în formă autentică a proprietarilor clădirilor învecinate cu privire la lipirea la calcan precum, - avizelor pentru construirea într-o zonă în care se găsește un monument istoric.

  • În cazul uneia dintre autorizații, Inspectoratul de Stat în Construcții a efectuat un control, în urma căruia s-a stabilit drept măsură, în sarcina primarului sectorului 3 și a arhitectului șef al sectorului 3, să solicite instanței de contencios administrativ anularea autorizației anterior menționate. Anularea autorizației nu a fost cerută în instanță, conform solicitării Inspectoratului de Stat în Construcții, fapt ce ar fi dus la încetarea construirii.
  • Ulterior, în același context, în anul 2009, au fost eliberate, cu nerespectarea normelor legale referitoare la competența materială de emitere, alte două autorizații pentru supraetajarea imobilului respectiv. Mai mult, certificatele de urbanism, aferente acestor două documente, nu cuprindeau datele prevăzute de lege, lipsind toate mențiunile privind regimul tehnic al imobilului, precum și cele privind situarea imobilului în zona de protecție a unui monument istoric.
  • În anii 2010 respectiv 2014, prin două hotărâri instanțele de judecată au dispus anularea celor patru autorizații de construire. Mai mult, una dintre instanțe a dispus obligarea pârâților, între care se numără și Instituția Primarului sectorului 3, la desființarea construcției respective.

”Au fost patru autorizații de construire succesive” Nicușor Dan, care și-a anunțat candidatura la Primăria Capitalei, s-a prezentat și el la DNA și a declarat presei că, inițial, a făcut plângerea către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, care a declinat dosarul către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, iar ultima instanță a declinat dosarul către DNA.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate