Liste mai mari de așteptare pentru analize și investigații la privat

Liste mai mari de așteptare pentru analize și investigații la privat

Românii care vor să își facă investigații decontate de stat în clinici private sunt nevoiți să aștepte mai mult. Acesta este efectul modifi cărilor introduse de la 1 iunie, prin care li se interzice clinicilor să mai ceară coplată

Deși bugetul pentru analize și investigații a fost suplimentat, în mod paradoxal, pacienții au acum acces mai greu la aceste servicii. Asta pentru că de la 1 iunie, clinicile private nu mai au voie să perceapă coplată pentru serviciile pentru care încheie contract cu Casa de Asigurări. Pacienții ar trebui, așadar, să fie tratați gratuit, dar cum banii statului sunt puțini, plafonul se epuizează rapid și bolnavii ajung pe liste de așteptare. Alternativa ar fi achitarea prețului întreg al analizelor din buzunar.

Pachetul de bază, o dezamăgire

„Până vineri, 18 iulie, mai avem fonduri pentru tomografie. Dacă doriți să plătiți, oricând”, acesta e răspunsul primit de la unul dintre cele mai mari spitale private din București. Situația e și mai gravă la un alt mare laborator de analize, unde fondurile primite de la Casa de Asigurări s-au epuizat în câteva ore. „Am primit o suplimentare pe 14 iulie, însă, la fel, plafonul s-a epuizat în câteva ore. Reveniți cu un telefon în prima zi a lunii august”, ne-au transmis reprezentanții laboratorului.

Noul pachet de bază, care promitea să rezolve problema, mai mult a încurcat lucrurile. „Da, în actualul pachet de bază se regăsesc mai multe analize, inclusiv cele pentru depistarea hepatitelor B și C, însă statul nu are bani să acopere acest pachet generos. Nimeni nu simte avantajele lui. Nici pacienții, nici spitalele, nici medicii de familie”, ne-a declarat Vasile Barbu, președintele Asociației pentru Protecția Pacienților.

Unele clinici au deja liste de așteptare pentru august. „Foarte puțini pacienți au acces la investigații imagistice. Dacă până acum se programau mai ușor și plăteau cât de cât o coplată, acum contribuie 100%, dacă vor să-și facă analizele. Sau sunt puși pe liste pentru luna viitoare. Cei cu potențial plătesc integral, sau oamenii se împrumută, pentru că nu poți să stai cu emoții”, mai spune Barbu. Acest lucru se întâmplă din cauză că furnizorii își dirijează fondurile primite în special pe analize, decontate cât mai aproape de costul real, nu pe invest i g a ț i i , unde Casa acoperă în jur de 70% din costul real.

Ne puteți urmări și pe Google News