Lipsa programelor specializate alimentează drama dublă a pacienţilor care suferă de Alzheimer
- Ana Maria Ni țu
- 26 februarie 2015, 17:41
La Institutul Naţional de Statistică din Bucureşti a avut loc Conferinţa Naţională Alzheimer, eveniment unde s-au discutat politicile naţionale şi internaţionale în cazul demenţelor, iar temele aduse în discuţie au fost legate de diagnosticul precoce, îngrijire pacientului şi cercetare.
“Trebuie să recunoaştem cu regret că strategia şi planul naţional pentru Alzheimer lansat anul trecut nu a avut un răsunet în cadrul politicilor de sănătate naţionale ” , începe conferinţa prof. dr. Cătălina Tudose , preşedintele Societăţii Române Alzheimer. Astfel, 80% dintre cazuri rămân nediagnosticate deoarece medicii de familie nu au resorturile necesare pentru a pune un diagnostic precoce. Lipsesc centrele de zi, sprijinul social pentru familia şi îngrijitorii persoanelor cu demenţă, servicii de îngrijire la domiciului inflexibile şi lipsa personalului specializat pentru îngrijiri la domiciliu.
1 persoană este diagnosticată cu demenţă la fiecare 4 secunde
Demenţa este o boalǎ care apare ca urmare a afectǎrii creierului, în special la persoanele vârstnice. Ea se caracterizatǎ printr-un declin progresiv al funcţiilor mintale. Sunt afectate memoria, limbajul, intelectul, abilitǎţile sociale, reacţiile emoţionale, modul de comportare.
Boala Alzheimer reprezintă cea mai comună boală a persoanelor în vârstă, fiind o boală progresivă care nu are remediu şi care se manifestă prin deteriorarea accentuată a funcţilor creierului. Persoana bolnavă ajunge să nu mai recunoască membrii familiei şi îşi pierde capacitatea de a-şi desfăşura activităţile zilnice.
“Din cauza îmbătrânirii populaţiei au crescut şi costurile de îngrijire, în condiţiile în care bugetele pentru sănătate au rămas aceleaşi ca anul trecut” este de părere Cosmin Alexandrescu, Vicepreşedintele Alianţei pentru Sănătate din România.
Preşedintele Societăţii Române de Geriatrie şi Gerontologie, Dr. Gabriel-Ioan Prada spune că boala poate atinge toate vârstele, iar de la an la an se observă că vârsta la care debutează boala a scăzut. În urma recensământului din 2011, s-a descoperit că 16,2 % din populaţie de peste 65 de ani suferă de demenţă, faţă de anii 1990, în care doar 10% din populaţie era bolnavă. Pentru persoanele de peste 85% incidenţa de Alzheimer creşte cu 50%. “Imaginaţi-vă că vă duceţi în Japonia şi nu ştiţi să citiţi ce scrie pe clădiri, să vorbiţi limba şi nu ştiţi nici unde sunteţi. Nu recunoaşteţi persoanele de lângă voi, iar asta vă provoacă un sentiment de furie, frustrare, şi aveţi un comportament deranjant. Aşa se simte şi bolnavul de Alzheimer, care are o justificare, are senzaţia că se află la domiciliu”