Liderii PSD știau că sunt ascultați și vorbeau la telefon despre asta
- Mihai Şoica
- 21 august 2014, 00:00
Comisarul de la DNA Cluj, Valentin Tătar, i-a dezvăluit nașului său, senatorul PSD Alexandru Cordoș, că liderii partidului din Cluj sunt interceptați. Cordoș și-a informat imediat colegii.
Scandalul scurgerilor de informații de la DNA Cluj a culminat cu inculparea, în urmă cu câteva zile, a senatorului PSD de Cluj, Alexandru Cordoş. Acesta este cercetat de procurorii DNA Bucureşti pentru comiterea infracțiunii de favorizare a făptuitorului.
Cu alte cuvinte, senatorul Cordoș, susțin surse judiciare de maximă încredere, a primit o informație de la finul său, comisarul șef Valentin Tătar, angajat la Poliția Judiciară a DNA Cluj, cu privire la faptul că DNA Cluj a deschis un dosar penal pe numele liderilor PSD Cluj, președintele organizației Remus Lăpușan și Ioan Oleleu, vicepreședinte al Consiliului Județean Cluj, suspectați că au comis fapte de corupție.
Cei doi erau inculpați în dosarul penal 4/P/2014, acelaşi în care preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu a fost arestat pentru corupție. Cordoş ar fi aflat de la finul său că telefoanele politicienilor au fost puse sub ascultare în data de 21 ianuarie 2014, informație care a transmis-o mai departe.
Gură spartă Oleleu
Cel care a făcut să se descopere, fără să vrea, că la DNA Cluj există scurgeri de informații a fost nimeni altul decât Ioan Oleleu, vicepreşedintele CJ Cluj. Surse judiciare susțin că în data de 25 ianuarie 2014, adică după patru zile de la punerea în aplicare a mandatelor de ascultare, între Ioan Oleleu şi Remus Lăpuşan a fost interceptată o discuție telefonică, în care primul îi spune celui deal doilea să aibă grijă că telefoanele lor sunt ascultate. „O venit la mine da, dacă-ți spun ce mi-o zis ... o să mori de râs ... ceva de genul să ai grijă de vorbesc la telefoane, ce vorbim toți”, îi spune Oleleu lui Lăpuşan.
Persoana care a fost în vizită la Ioan Oleleu este nimeni altul decât senatorul Alexandru Cordoş. Discuția dintre cei doi nu se află la dosarul de corupție care îl priveşte pe Horea Uioreanu. Anchetatorii susțin însă că stenograma se află la dosarul în care senatorul Cordoș este cercetat pentru favorizarea infractorului.
La dosarul lui Cordoş mai există câteva procese verbale ale unor filaje efectuate de SRI Cluj, care sunt însoțite de fotografii în care senatorul Cordoş discută cu „cârtița” de la DNA Cluj chiar în fața instituției.
SRI Cluj a sesizat încă din data de 25 ianuarie 2014, că din sediul DNA Cluj se scurg informații prețioase cu privire la anchetele derulate de procurorii anticorupție. Aceleași surse judiciare mai susțin că polițistul Tătar a fost prins în flagrant, în cursul lunii iunie 2014, în timp ce transmitea informații secrete unor persoane cercetate penal.
DNA confirmă că senatorul a transmis informații secrete
Într-un comunicat de presă, DNA Bucureşti a confirmat că senatorul PSD este pus sub acuzare deoarece, „în cursul anului 2014, a ajutat persoanele cercetate de procurorii anticorupție, într-un dosar penal, avertizându-le că le sunt interceptate convorbirile telefonice. Aceste informații le-a aflat de la finul său, ofițerul de poliție judiciară Tătar Valentin”.
Vicepreşedintele CJ Cluj, Ioan Oleleu, beneficiarul direct al informației că DNA derulează o anchetă penală împotriva sa, a declarat că nu îşi aminteşte ca senatorul PSD să îl fi pus în gardă cu privire la ascultarea telefonului. „Nu țin minte ca Sandu (Alexandru Cordoș) să mă fi căutat și să îmi spună să am grijă la telefoane. În ziua de azi nu mai ții minte ce ai vorbit acum două săptămâni dar acum șase luni”, a spus Oleleu, care a devenit brusc extrem de agitat când a aflat despre ce este vorba.
Faptul că PSD-iştii Ioan Oleleu şi Remus Lăpuşan au ştiut că telefonele le sunt ascultate este demonstrat şi de ancheta făcută de DNA Cluj în cazul Uioreanu.
În peste 1.400 de pagini cu stenograme ale discuțiilor telefonice avute de inculpați între ei sau cu diferite persoane, președintele PSD CLuj, Remus Lăpușan nu apare deloc în timp ce Ioan Oleleu apare cu două discuții total benigne pentru anchetă, una în care îl bârfeşte pe prefectul de Cluj, Gheorghe Vuşcan şi alta în care poartă o discuție referitoare la organizarea unui simpozion pe teme antidrog.
Ancheta se mișcă greu
Angajații din Consiliul Județean, care la rândul lor au fost puși sub urmărire (Mariana Rațiu, Claudiu Salanță și Simona Gaci) au început brusc, după 25 ianuarie să se „acopere de acte”. În toate discuțiile telefonice vorbesc între ei doar despre asta. În dosarul senatorului Cordoș, ancheta pare că se derulează mult mai lent decât cea efectuată de procurorii militari din DNA, în cazul „cârtiței” din SRI Cluj, subofițerul de la filaj Anca Albu, care i-a transmis informații lui Horea Uioreanu că este filat și are telefonul ascultat. Uioreanu a fost deja trimis în judecată, iar Albu a semnat un acord de vinovăție în care arată că este de acord cu pedeapsa de trei ani de închisoare, cu suspendare. În dosarul Cordoș, beneficiarii direcți ai informației, Oleleu și Lăpușan, nici nu au fost puși sub acuzație.