Fostul patron al clubului Dinamo, după gratii. Dorin Șerdean, anchetat pentru fraudă cu fonduri europene

Fostul patron al clubului Dinamo, după gratii. Dorin Șerdean, anchetat pentru fraudă cu fonduri europene Sursa foto: Facebook

Omul de afaceri Dorin Șerdean, fost acționar al clubului de fotbal Dinamo București, a fost arestat. Măsura a fost luată de o instanță a Tribunalului București, la solicitarea Parchetului European (EPPO). Omul de afaceri este vizat de o anchetă de fraudă cu fonduri europene și naționale. Prejudiciul estimat de anchetatori se ridică la aproximativ 30 de milioane de euro.

O instanță din cadrul Tribunalului București a dispus arestarea lui Dorin Șerdean, fost acționar al clublui de fotbal Dinamo, într-un dosar de fraudă cu fonduri europene. Omul de afaceri a fost reținut de marți, la cererea procurorilor Parchetului European, condus de Laura Codruța Kovesi, care îl cercetează.

Fostul acționar al clubului Dinamo este acuzat că ar fi emis scrisori false de garanție unor beneficiari care implementau proiecte finanțate din bani europeni. Scrisorile aveau rolul de a asigura investițiile împotriva eventualelor daune. Prejudiciul astfel înregistrat se ridică la suma de 30 de milioane de euro, conform procurorilor care investighează cauza.

Procurorii au anunțat, pentru prima oară, că fac cercetări în acest dosar de fraudă în luna mai, când au avut loc mai multe percheziții, în România, dar și în Franța.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Patruzeci de percheziții domiciliare sunt efectuate astăzi, 16 mai 2023, în mai multe localități din România și Franța, în cadrul unei anchete aflate în desfășurare condusă de Parchetul European (EPPO) din București cu privire la suspiciunea de fraudă care implică fonduri UE și naționale, în valoare de peste 30 de milioane de euro. Miza este suspiciunea unei scheme infracționale de a furniza scrisori de garanție false beneficiarilor de proiecte finanțate din fonduri UE, care pretindeau că asigură proiectele împotriva potențialelor daune. În România, perchezițiile se fac în București, Alba, Arad, Cluj, Constanța, Hunedoara, Iași, Mureș și Olt. Se fac perchezitii și în Roquebrune-Cap-Martin, în sudul Frantei”, anunțau procurorii în urmă cu o lună.

Explicațiile procurorilor de caz

Potrivit sursel citate, în perioada 2020 – 2023, au fost emise mai multe scrisori de garanție, pentru proiecte finanțate de Uniunea Europeană, din partea unor bănci fictive sau a unor entități financiare dubioase. Acestea nu dispuneau de sumele necesare acoperirii eventualelor daune apărute în procesul de implementare.

În special, procurorii au remarcat o bancă fictivă cu sediul în insulele Comore. Aceasta emitea scrisori de garanție prin care dădea asigurări, autorităților publice din România, că poate plăti sume de aproape 20 de milioane de euro. În mod similar, instituții financiare care păreau că operează în Cehia, Letonia și Spania au emis scrisori de garanție pentru România, fără a avea dreptul și fără deține fondurile necesare pentru acoperirea daunelor asigurate.

„În special, o bancă fictivă care se pare că operează în Insulele Comore a emis scrisori de garanție prin care a asigurat autorităților publice din România plata unor sume în valoare totală de aproape 20 de milioane de euro. În mod similar, instituții financiare care se pare că operează în Cehia, Letonia și Spania au emis scrisori de garanție pentru a fi utilizate în România, fără a avea dreptul de a face acest lucru, și fără a avea fondurile necesare pentru acoperirea daunelor asigurate”, se arăta în comunicatul procurorilor.

Cum funcționa schema de fraudare

Procurorii au mai stabilit procedura după care operau cei implicați într-o astfel de schemă. Conform procedurilor, beneficiarul unei finanțării europene trebuie să depună o scrisoare de garanție de bună execuție, emisă de o instituție financiară. Aceasta se obligă să plătească anumite sume (garanția), în cazul în proiectul nu este implementat corect.

Cei acuzați emiteau astfel de documente în numele unor entități financiare fictive, iar în schimb ar fi încasat sume importante de bani, pe care le-au folosit în propriul interes.

În cazul în care beneficiarul de fonduri nu își îndeplinea obligațiile din contractul de finanțare, autoritățile nu puteau executa scrisorile de garanție deoarece entitățile emitente ori nu dispuneau de resurse, ori nu existau.

Șerdean a renunțat la Dinamo pentru 500.000 de euro

Dorin Şerdean a deţinut pachetul majoritar de la Dinamo începând din martie 2022 până în februarie 2023 când l-a cedat celor de la Red&White, actualii acţionari majoritari ai clubului. Pentru pachetul de acțiuni, de 72.27%, el a încasat suma de 500.000 de euro. În momentul tranzacției, el a afirmat că poziția de acționar majoritar implică o mulțime de responsabilități.

„E o povară, pentru că nu e ușor să ai un club ca Dinamo, sunt multe responsabilități. Însuși numele e foarte mare, e un brand și până la urmă toate acestea formează o povară. De-a lungul timpului, oameni care au avut succes în afaceri au avut momente mai puțin fericite la Dinamo. Sportul are o componentă pe care nu poți să o controlezi”, spunea Șerdean în luna martie.

La acel moment el acuza datoriile foarte mari ale clubului pe care îl deținea, mult peste ceea ce stabilise instanța în momentul declanțării procedurii de insolvență

„Nimeni nu știe ce datorii sunt, cum s-au creat. În noiembrie 2021, instanța a stabilit insolvența lui Dinamo, cu datorii de 4,5 milioane de euro. Dacă poți să ajungi la 10 milioane de euro după un an, să îmi explice cineva cum e posibil. Eu stau bine cu matematica! Mă ajută profesia și pasiunea pentru cifre, dar mie îmi dă cu virgulă. O să vedem cum s-au făcut aceste datorii și cine le-a făcut. Să știți că acești oameni au făcut lucruri deosebite, le doresc succes și pentru Dinamo sper să fie un viitor foarte frumos”, mai afirma omul de afaceri.