Kilometrul zero al demnitarilor corupți din România

Kilometrul zero al demnitarilor corupți din România

Președintele CJ Buzău, Cristinel Bîgiu, a luat o șpagă într-o cutie de whisky și este arestat pentru luare de mită. Corupția în județul pe care l-a condus nu este însă ceva inedit.

Arestarea președin telui CJ Buzău, Cristinel-Marian Bîgiu, acuzat de luare de mită, este cel mai recent caz de corupție printre politicienii de top din județ. Statistica procurorilor DNA din ultima perioadă arată că politicienii din acest județ, indiferent de culoarea politică, au „lipici” la anchetele procurorilor anticorupție. Pe lista DNA sunt: fostul președinte al CJ Buzău, primarul orașului reședință are două dosare, fostul prefect și trei deputați aleși în 2012. În momentul arestării, Bîgiu era membru al PSD de două luni, iar anterior fusese 17 ani în PNL.

ULTIMA ORĂ. Aseară, la închiderea ediției, și primarul orașului Nehoiu (Buzău), Florentin Lungu, a fost arestat pentru fapte de corupție.

Baronul a ajuns senator

Senatorul Victor Mocanu (PSD) a fost ales în 2012 în Parlamentul României. În decembrie 2013, DNA l-a trimis în judecată pentru fapte de corupție făcute în perioada în care fusese președinte al CJ Buzău. Mocanu a condus județul între anii 2004-2012, iar în 2000-2004 a fost vicepreședinte al CJ Buzău. Acuzațiile DNA: a încheiat contracte ilegale de furnizare a unor echipamente medicale. Următorul termen din proces: 9 ianuarie 2015.

Primarul are două dosare

Primarul orașului Buzău, Constantin Boșcodeală (PSD), este trimis în judecată de procurorii DNA în două dosare de corupție. În 2012, el a fost ales pentru al cincilea mandat de edil și conduce orașul din 1996. În cazul lui Boșcodeală, acuzațiile procurorilor sunt de abuz în serviciu și privesc direcționarea unor fonduri publice sau inginerii imobliare cu terenurile primăriei. Cele două dosare sunt pe rolul instanțelor din Dâmbovița și Brașov.

Prefectul „Milion”

Comisar al Gărzii de Mediu, Paul Beganu a fost prefect al județului Buzău în perioada 2009 – 2012, susținut de PDL. În 2012, el a candidat fără succes pentru un fotoliu de senator. L-a sfârșitul lunii trecute, Beganu a fost arestat pentru că ar fi primit o șpagă de un milion de euro. Ancheta este despre retrocedarea ilegală a peste 5.000 de hectare de pădure, prejudiciul depășind 21 de milioane de euro.

„Auto” și mita în whisky

Gheorghe Coman (PC), zis „Auto”, a fost ales, în 2012, în Camera Deputaților, iar un an mai târziu a fost prins în flagrant când primea șpaga: bani și o sticlă de whisky. Coman este singurul parlamentar din istorie care a recunoscut că a primit șpagă. Sentința: un an cu executare. În septembrie 2014, Coman eliberat din penitenciar.

Parlamentarul afacerist

Deputatul Marian Ghiveciu (PSD) a fost ales din 2008 în Parlament și este acum la al doilea mandat. În decembrie 2011, DNA l-a trimis în judecată pentru fapte de corupție din perioada 2005-2006, alături de doi funcționari de la Cadastru. Ghiveciu era administrator al unor firme și a cumpărat mai multe terenuri în baza unor acte de proprietate emise nelegal. Procesul trenează pe rolul Curții de Justiție și are astăzi termen de judecată.

Deputatul „Șpăguță"

Deputatul Titi Holban (UNPR) a fost ales din 2008 în Parlament și este acum la al doilea mandat. Necazul a început în iunie 2014, atunci când a fost învinuit pentru trafic de influență. Ar fi primit 10.000 de euro pentru a interveni pe lângă un inspector -șef la una din Direcțiile Regionale Antifraudă. În iulie, deputații au respins ridicarea imunității, pentru arestare. Următorul termen din procesul de corupție: 30 ianuarie 2015.