Khalid Sheikh Mohammed, liderul al-Qaida care a pus umărul la capturarea lui Osama bin Laden, ar fi fost încarcerat în închisoarea secretă a CIA din București

Khalid Sheikh Mohammed, liderul al-Qaida care a pus umărul la capturarea lui Osama bin Laden, ar fi fost încarcerat în închisoarea secretă a CIA din București

Pe la presupusa închisoare secretă din România s-ar fi perindat, dezvăluia acum câțiva ani agenția americană AP, însuși Khalid Sheikh Mohammed, creierul atentatelor de la 11 septembrie și de la care CIA ar fi smuls informații esențiale care ulterior au dus la capturarea liderului al-Qaida, Osama bin Laden.

Imobilul care ar fi găzduit închisoarea CIA este clădirea Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), de pe stradă Mureş, numărul 4, din sectorul 1, în cartierul Griviţa. Spre deosebire de alte centre de detenţie de acest tip, cel din România nu se află într-un loc ascuns, ci în văzul tuturor, într-o zona rezidenţială obişnuită, la câteva blocuri distanţă de Calea Griviţei, aproape de staţia de metrou 1 Mai, potrivit anchetei.

Clădirea, care era înregistrată în evidențele CIA sub numele de cod "Bright Light", a servit drept închisoare temporară pentru unii dintre cei mai importanţi deţinuţi ai săi. Un raport publicat acum câteva luni de comisia de informații din Senatul SUA arăta că în închisoarea CIA din România au fost deţinuţi suspecţi importanţi, printre care s-au numărat Khaled Sheikh Mohammed, considerat principalul organizator al atentatelor din 11 septembrie 2001, Janat Gul, un lider operativ al reţelei Al-Qaida, Hassan Ghul, combatant al organizaţiei teroriste, Abu Faraj al-Libi, numărul trei în ierarhia grupării, şi Abd al-Rahim al-Nashiri, un saudit implicat în atacul asupra navei militare USS Cole.

Deţinuţii se aflau într-o închisoare din subsolul clădirii amintite mai sus, înainte de a fi transferaţi la Guantanamo, în 2006, potrivit unor oficiali americani, familiarizaţi cu locul şi cu scopul în care acesta era folosit.

Ne puteți urmări și pe Google News

Existenţa unei închisori în România a fost subiectul unor dezvăluiri de presă de mult timp, dar nimeni nu a ştiut cu exactitate unde se află, până la investigaţia AP, în colaborare cu televiziunea publică germană, ARD Panorama. Închisoarea din România făcea parte dintr-o reţea pe care CIA o controla în Lituania şi Polonia, dar şi în Thailanda, şi a fost deschisă în toamna anului 2003, după părăsirea centrelor din Polonia.

Raportul a secretizat o serie de date, inclusiv numele ţărilor care au găzduit închisorile secrete ale CIA. Washington Post artă că numele de cod al centrului de detenţie construit de CIA în România este "BLACK". Polonia are culoarea "albastru", Lituania, "violet", iar Thailanda, "verde".

"În anul 2002, CIA a ajuns la un acord cu ... din ţara ... pentru a găzdui un centru de detenţie. Sediul central al CIA a invitat biroul CIA din ţara ... să identifice modalităţi de susţinere a ... în ţara ... Primii deţinuţi CIA au început să fie transferaţi la Centrul de detenţie BLACK în toamna anului 2003", se arată în raportul Senatului SUA privind tehnicile de interogare utilizate de Agenţia Centrală de Informaţii.

Conform raportului, CIA nu informase Departamentul de Stat despre închisoarea secretă din România, iar ambasadorul american în România, Michael Guest, a calificat ca "inacceptabilă" această situaţie. Guest a cerut atunci clarificări şi asigurări că nu vor fi utilizate tehnici brutale de interogare.

Presa occidentală a dezvăluit că numele curierului personal al lui Osama bin Laden ar fi fost smuls de la Khalid Sheikh Mohammed prin tortură, în special prin aplicarea controversatei metode „waterboarding” (simularea înecului”. Oficialii americani au dezmințit aceste informații, susținând că informația crucială care avea să ducă ulterior la localizarea lui Osama bin Laden în Pakistan ar fi fost obținută prin metode convenționale.

O a doua sursă de unde a venit numele curierului personal al liderului al-Qaida este al-Libi, și el aparent încarcerat la centrul secret de detenție din România. Nu se știe dacă aceste confesiuni ar fi fost făcute în țara noastră, ziarul britanic Daily Telegraph susținând că dezvăluirile ar fi fost făcute de cei doi lideri teroriști în timp ce erau închiși la baza Guantanamo din Cuba.