Iurie Leancă, candidatul coaliției minoritare la funcția de premier al Republicii Moldova
- Silvana Chiujdea
- 27 ianuarie 2015, 19:24
Premierul în exercițiu al Republicii Moldova, Iurie Leancă, este candidatul propus de Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) pentru funcția de șef al guvernului, a anunțat liderul formațiunii, Vlad Filat, după consultările avute cu șeful statului, Nicolae Timofti, informează Moldpres.
''Ceea ce trebuie să facem în perioada imediat următoare este să găsim susținerea a cel puțin 51 de deputați pentru ca să avem nu numai un prim-ministru desemnat, ci și un guvern învestit'', a afirmat Vlad Filat.
Șeful statului moldovean a convocat marți fracțiunile parlamentare ale PLDM, PDM, PCRM (Partidul Comuniștilor) și PL (Partidul Liberal) pentru consultări în vederea desemnării unui candidat pentru funcția de prim-ministru.
Partidul Democrat, formațiune cu care liberal-democrații au constituit recent o coaliție parlamentară minoritară, a declarat, în urma acestor consultări, că susține candidatura lui Iurie Leancă. ''Partidul Democrat susține candidatura PLDM la funcția de prim-ministru'', a declarat liderul formațiunii, Marian Lupu, potrivit Radio Chișinău.
În ceea ce-i privește pe liberali, aceștia au afirmat, prin liderul lor, Mihai Ghimpu, că urmează să decidă dacă va susține sau nu candidatura lui Iurie Leancă.
Nici Partidul Comuniștilor nu a decis dacă va susține sau nu un guvern condus de Iurie Leancă, deși până acum formațiunea lui Vladimir Voronin anunțase că își va da votul pentru un astfel de cabinet. Violeta Ivanov, președintele fracțiunii parlamentare a PCRM, a făcut referire marți, după consultările de la președinție, la anumite condiții pe care le-ar fi pus PCRM pentru a susține guvernul coaliției, fără a preciza însă care sunt aceste condiții.
După consultările de marți, președintele Timofti urmează să desemneze în următoarele zile candidatul pentru funcția de premier. Potrivit Constituției, premierul desemnat are la dispoziție 15 zile pentru a cere votul de încredere al parlamentului. Pentru a fi învestit, noul guvern are nevoie de sprijinul majorității deputaților, adică de cel puțin 51 de voturi, în condițiile în care PLDM și PD dețin împreună 42 de mandate din totalul de 101 ale parlamentului.