Dezlegarea unei enigme: de ce-l iubesc românii pe Papa de la Roma. Spovedaniile ucigașilor unui sfânt
- Alecu Racoviceanu
- 31 mai 2019, 08:15
Papa în România 2019. Când l-au scos din portbagaj și l-au aruncat pe jos, tremurau toți la fel ca biata lor victimă. Au început să-l lovească sălbatic, mai mult ca să se descarce.
Haina preoțească și rugăciunea șoptită nu ajutau.
Nu mai era nevoie de lovituri, soarta bietului om era oricum pecetluită. Urma sacrificiul în numele libertății și credinței. Dar și un proces unic și un scandal internațional.
E doar un episod din una dintre poveștile care ne-au apropiat în ultimii 40 de ani de Vatican.
Un thriller 100% real, întărit cu un document inedit și o știre în premieră despre redeschiderea unui dosar care a fost pe buzele tuturor.
Citește mai departe, GRATUIT, pe Evenimentulistoric.ro
Cred că bucuria nu ține de abolirea dogmelor credinței noastre sau de vreun curent ecumenic devenit brusc influent. Primirea pe care mulți români i-o fac Papei, oricare ar fi el, nu are legătură neapărat cu religia, ci cu un personaj din trecutul apropiat devenit, într-un deceniu și ceva de trudă, din 1978 în 1989, unul dintre simbolurile speranței că Zidul Berlinului poate să cadă.
În 1978, după un pontificat de numai 33 de zile, este ales un nou papă, Ioan Paul al II-lea. Vestea că e din Polonia comunistă a tulburat și mai mult apele Războiului Rece. După înfrângerea oricărei opoziții, pe rând, în Ungaria și Cehoslovacia, Polonia era țara unde erau cele mai multe semne de rezistență la regimurile comuniste.
Vizita Suveranului Pontif în România: „Vin între voi ca să mergem împreună!”
Mesajul secret al Papei Francisc către România. De ce nu vizitează Ungaria, țară catolică
Alte materiale interesante pe care le găsești doar în numărul 16 al Evenimentului Istoric:
- Jurnalul generalului Iulian Vlad. În noul episod al demersului nostru publicistic aflați ce mesaj ciudat a primit ultimul șef al Securității în timpul detenției;
- Cernobîl, dezvăluiri neromanțate despre catastrofa care a marcat România;
- Herta Muller în dosarele Securității, file inedite publicate în facsimil;
- Mistere vechi de 7.000 de ani, datând din neoliticul românesc, posibile rezolvări ale unor enigme.
Citește mai multe pe siteul evenimentulistoric.ro