Iranul tulbură apele pe axa Washington-Ierusalim

Iranul tulbură apele pe axa Washington-Ierusalim

Dosarul nuclear iranian a creat o falie fără precedent între guvernul israelian, adeptul unei mâini forte, și administrația americană, care crede încă în succesul tratativelor cu Teheranul.

Statele Unite și Iranul au anunțat ieri că au făcut progrese în negocierile dificile pe tema dosarului nuclear iranian. Anunțul a fost făcut la o zi după discursul ținut în fața Congresului american de premierul israelian Benjamin Netanyahu, în care șeful executivului de la Ierusalim a avertizat că Republica Islamică reprezintă o amenințare pentru pacea întregii lumi.

„Bombă într-un an”

Discursul lui Netanyahu, care se opune ferm unui acord „prost” încheiat cu Iranul, a tulburat apele la Casa Albă unde administrația democratului Barack Obama speră să bată palma cu Teheranul în spinosul dosar nuclear și să prevină un conflict militar în Orientul Mijlociu. Marți seara însă, Netanyahu, invitat să se adreseze Congresului de majoritatea republicană, rivalii politici ai lui Barack Obama, a avertizat că un acord nu va împiedica Iranul să obțină arma nucleară. „Întrucât acordul ar permite programului nuclear iranian să rămână în mare parte intact, Iranul s-ar putea dota cu o armă nucleară foarte rapid. Într-un singur an, potrivit estimărilor americane”, a subliniat premierul israelian

. Obama a refuzat să se întâlnească cu Netanyahu pentru că discursul a fost aranjat cu republicanii fără ca niciuna din părți să consulte Casa Albă. Prin urmare, președintele american a criticat discursul premierului israelian, susținând că acesta nu a adus nimic nou în materie de soluții concrete pentru dosarul iranian.

Disputa dintre Obama și Netanyahu au dus relațiile israeliano- americane la cel mai jos nivel din ultimii 60 de ani, atrag atenția analiștii. Acest fapt pune și mai multă presiune pe administrația democrată pentru a ajunge la un rezultat concret în negocierile cu Iranul până la sfârșitul acestei luni, când expiră termenul limită. În caz contrar, retorica fermă de la Ierusalim capătă și mai multă legitimitate, pe plan intern și extern, iar un eventual atac aerian al Israelului asupra instalațiilor nucleare iraniene va fi greu de descurajat de către Washington.