Investiții din proiecte și donații la Institutul Clinic Fundeni

Investiții din proiecte și donații la Institutul Clinic Fundeni

Peste 10 milioane de euro, obținuți printr-un proiect european de cercetare, vor fi folosiți pentru construirea unei noi clădiri și dotarea ei la Institutul Fundeni. Ieri a fost inaugurat și un laborator performant.

Spitalul în care ajung să fie tratați lunar 15.000 de români din toate colțurile țării va avea de anul viitor un centru performant de cercetare pentru cancer, în care medicii vor face cercetări în încercarea de a vindeca unele tipuri de cancer.

Pionieri într-un nou tip de cercetare

Centrul de Excelență în Medicina Translațională va fi construit și dotat până în 2015, spune prof. dr. Irinel Popescu, care explică și ce înseamnă acest tip de cercetare: „Anumite date de la bolnavi și produse patologice - tumori, sânge, urină - sunt studiate în laborator pentru a afla cauza unor boli și pentru a găsi remedii pentru ele. Soluțiile găsite în laborator se întorc la patul bolnavului și sunt testate pe el.”

Ne puteți urmări și pe Google News

Cancerele care vor fi studiate sunt cele de ficat, pancreas, rect și stomac. „Așa cum s-a găsit un tratament pentru hepatita C, sperăm să găsim și pentru cancer. Este greu de spus că așteptăm ca remediul pentru cancer să fie descoperit la Fundeni pentru că la un asemenea remediu lucrează colective din toată lumea. Noi am fost autori și coautori la două studii deja publicate în cea mai prestigioasă revistă de genetică din lume, «Nature Genetics», în care am descris gene implicate în apariția colangio- carcinomului, un tip foarte agresiv de cancer hepatic”, a mai spus Irinel Popescu.

Salvare pentru bolnavii de leucemie

Tot ieri a fost inaugurat în institut Laboratorul de Citogenetică și Imunofenotipare, care va ajuta la depistarea precisă a diverselor tipuri de leucemii. „Datorită tehnologiei pe care am primit-o din donații private, putem analiza cromozomul, identificăm tipul de leucemie rapid și până seara începem tratamentul. Această tehnologie este echivalentă cu ce există în Occident. Oamenii bolnavi nu mai au de ce să plece din țară”, a spus Daniel Coriu, șeful Centrului de Transplant Medular, care estimează că rata de succes a tratamentelor va crește de la 30% supraviețuire la 5 ani la 60%.