Inițiativa România, scrisoare deschisă către premierul Cioloș: ”Stabiliți DATA alegerilor parlamentare și PRELUNGIȚI termenul de înscriere în Registrul electoral a românilor din DIASPORA!”

Mișcarea civică Inițiativa România solicită premierului Dacian Cioloș, prin intermediul unei scrisori deschise, stabilirea cât mai rapidă, prin HG, a datei alegerilor parlamentare, dar și alocarea unui buget și desfășurarea unei campanii de informare a cetățenilor români care doresc să voteze prin corespondență pentru ca aceștia să facă în timp util demersurile de înscriere în Registrul electoral.

Totodată, Inițiativa România solicită primului ministru să prelungească termenul de înscriere în Registrul electoral a românilor din diaspora.

Falsificarea semnăturilor

Reprezentanții Inițiativei avertizează că, în conformitate cu precizările Legii 208/2015, partidele au întâmpinat dificultăți majore în a aduna, în timpul avut la dispoziție, semnăturile necesare pentru a candida, existând suspiciuni întemeiate că au falsificat semnături pentru a îndeplini prevederea legală a pragului de 1%.  DNA și poliția au demarat anchete de notorietate privind posibila săvârșire a unor infracțiuni de fals, uz de fals și folosirea influenței politice în legătură cu strângerea de semnături în București.

Legile electorale – deficit democratic și constituțional

”În mod cert, legile electorale din România suferă de un pronunțat deficit democratic și constituțional, fiind modelate după interese transpartinice și ilegitime ale partidelor parlamentare. Acesta, însă, nu poate fi un pretext pentru amânarea unor decizii în interesul democrației și libertății de a participa la competiția politică în mod onest și cu respectarea legii. În acest sens, vă solicităm: 1) Să demarați imediat consultări cu partidele parlamentare pentru prelungirea termenului de înscriere în Registrul electoral a cetățenilor români din diaspora și pentru eliminarea legăturii dintre anunțarea datei alegerilor și a termenului limită de înscriere în Registrul electoral (fie partidele să cadă de acord pentru convocarea de urgență a Parlamentului, fie să schimbați legea prin ordonanță de urgență); 2) Stabilirea cât mai rapidă, prin HG, a datei alegerilor, precum și a unui calendar de organizare a alegerilor; 3) Alocarea unui buget și desfășurarea unei campanii susținute de informare a cetățenilor români care doresc să voteze prin corespondență pentru ca aceștia să facă în timp util demersurile de înscriere în Registrul electoral”, se arată în scrisoarea Inițiativei România, remisă EVZ.