Editura Evenimentul si Capital

Cu 11 zile înainte de începerea școlii, Războiul manualelor năucește România!

Autor: | | 1 Comentarii | 534 Vizualizari

Au rămas mai puțin de două săptămâni până la începerea noului an școlar, iar situația în educație e sumbră: elevilor de clasa a V-a le lipsesc 15 manuale!, guvernanții vehiculează ideea unui manual unic, editorii acuză subfinanțarea învățământului.

Degringoladadineducațianoastră cea de toate zilele continuă, apogeul fiind atins la începu tul acestei săptămâni, când premierul a vehiculat ideea reîntoarcerii la manualul unic, a scos la luptă editurile care sunt implicate în acest proces.

Concurența sperie ministerul?

Grigore Arsene, preşedintele Asociaţiei Editorilor din România, afirma, ieri, că: „Ministerului îi este frică de faptul că are mulţi ofertanţi şi că sunt gălăgioşi? Hai, să nu mai fie piaţă liberă. (...) Bineînţeles, că cel care produce ceva vrea să vândă. (...) Beneficia rul, ministerul, trebuie să stabilească nişte reguli în care să răspundă şi el. Să spună: «calmaţi-vă băieţi, vor fi trei manuale sau două, să respectăm regulile şi aşa mai departe»”. Mai mult, Arsene a punctat: „dintr-o afirmație publică a ministrului Educației, Liviu Pop, în ultimii 5 ani, statul a cheltuit pentru fiecare elev până în 3 euro, aproximativ 2,6 euro, pentru toate manualele. Și asta, în condițiile în care un singur manual în Ungaria costă 7-8 euro”.

Calitate pe bani puțini nu se poate!

„Manualele de limba și literatura română sunt cele mai voluminoase. Ministerul dă pentru unul 3,80 lei. Nici cât un sandviș, nici cât o sticlă de suc. Dacă româna nu costă 4 lei, vă dați seama cât costă celelalte? M-am interesat la școală și în acest moment, nu există nici o carte în depozit!”, întărea ideea lipsei de interes a ministerului de resort pentru un proces educativ de calitate, Florina Rogalski, profesor de limba română la Școala Centrală din București, autor de manuale.

„Manualul unic, o aberație istorică!”

La rândul său, prof. Liviu Papadima consideră că „revenirea la manualul unic ne aruncă din Europa. Și așa un manual retipărit este achiziționat cu un preț de sub un euro, în vreme ce, la liceu, prețul mediu de achiziție a fost aproximativ un euro!”.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Educaţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate