În lipsa Gărzii Financiare MICII COMERCIANŢI uită de bonurile FISCALE

În lipsa Gărzii Financiare MICII COMERCIANŢI uită de bonurile FISCALE

În lipsa Gărzii Financiare, care a fost desfiinţată la 1 noiembrie 2013, micii comercianţi îşi fac de cap şi nu mai eliberează bonuri fiscale. În acest mod, bugetul statului este fentat zilnic cu milioane de euro. În judeţul Cluj sunt doar ŞASE inspectori ANTIFRAUDĂ

Un simplu exemplu cu un fast food care funcţionează în incinta Iulius Mall din Cluj Napoca arată ineficienţa instituţiilor care au în atribuţii combaterea evaziunii fiscale, Poliţia Economică, Direcţia Generală Antifraudă şi Direcţia de Inspecţie Fiscală. Vineri seara, la un fast food, din mall-ul cu pricina era aglomeraţie foarte mare. Cele două casieriţe emiteau pe bandă rulantă bonuri de comandă şi nu bonuri fiscale aşa cum prevede legea. 

Shaormele la farfurie sau la lipie, se vindeau una după alta şi nimeni nu observa că ceea ce primeau în schimbul banilor nu sunt bonuri fiscale ci simple bucăţi de hârtie, fără nicio valoare contabilă. Cu alte cuvinte banii se încasau la negru şi nu erau evidenţiaţi în casele de marcat.

Pe bonul de comandă, în valoare de 14 lei se arată că TVA este de 2.71 lei. Ori, în condiţiile în care TVA este de 24 la sută, taxa care ar fi trebuit înscrisă pe bonul fiscal inexistent ar fi fost de 3.36 lei.

Situaţia a fost reclamată conducerii Inspectoratului de Poliţie Cluj care a promis derularea unei acţiuni de control duminică seara. Controlul s-a contramandat pentru ziua de luni la prânz când poliţiştii au descins alături de echipe de inspecţie de la OPC şi Inspectoratul pentru Protecţia Muncii, pentru a vedea dacă angajaţii au documente de angajare.

Poliţia dă vina pe Antifraudă

La controlul de luni nu a fost găsit nimic suspect din punct de vedere fiscal. Cu excepţia unei invitaţii a reprezentanţilor societăţii cu pricina la OPC, toate lucrurile au fost declarate în regulă. Poliţiştii susţin că nu au descoperit nereguli financiare. 

Dacă oamenii legii ar fi intervenit vineri seara ar fi constatat simplu că veniturile din încasări sunt mult mai mari decât cele înregistrate pe casa de marcat. "Noi nu avem competenţă. Cei care au competenţă sunt cei de la Antifraudă Bihor, care are doar şase angajaţi care răspund de întreg judeţul Cluj şi nu prea au ce face. Avem mari probleme din această cauză", spune un comisar de la Serviciu de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Cluj.

Ne puteți urmări și pe Google News